Life&style

Većinu gena ne naslijedimo od mame ili tate: a baka po majci je u genetici posebno bitna

  • Baka igra važnu ulogu u emocionalnom životu djeteta. Izgleda da je jednako važna i kad je genetika u pitanju 
  • Ovisno je li riječ o unuku ili unuci, baka mu može "prebaciti" čak 50 posto svojih gena ili pak 0 posto
  • Da, i mnogo su važnije bake po majci - saznaj zašto

Čak i ako ne provodiš mnogo vremena sa svojom bakom po majci, veza između tebe i nje nikada neće nestati. To se događa zato jer si naslijedila njen DNK, njezin temperament, njezine ukuse i emocije! Stoga smo odlučile istražiti ovu temu kako bismo shvatili što nas zapravo povezuje s našim bakama po majci. Pogledaj što smo pronašle!

 | Autor: Reddit Reddit

Alejandro Jodorowsky, čileanski esejist, napisao je knjigu pod nazivom „Metagenalogy: Self-Discovery Through Psyhomagic and the Family Tree“ (Metagenalogija:Samootkrivanje kroz psihomagiku i obiteljsko stablo), gdje objašnjava genetski utjecaj baka po mami na unuke, jer geni mogu preskočiti generaciju i prijeći direktno od bake ili djeda na unuke. Prema Alejandru, geni koje djeca primaju u majčinim maternicama dolaze izravno od njihovih baka. A od svih djedova i baka i rodbine, baka po majci je najodgovornija za nasljedstvo gena.

 | Autor: Reddit Reddit

Zato uvijek postoji mogućnost da neka djeca izgledaju više kao njihove tete, stričevi, djedovi i bake - nego kao roditelji. Djeca možda izgledaju baš kao baka, ali čak i kao to nije slučaj, na njima će uvijek biti bakin trag: rupice na obrazima, osmijeh, boja očiju, pokreti, način hodanja. Također, ponekad nasljeđuju strukturu kostiju, mišiće ili čak genetske bolesti od svojih djedova i baka.

 | Autor: Reddit Reddit

U prosjeku dijelimo 25% DNK s našim djedovima i bakama. Znanstvenici sa sveučilišta Cambridge objavili su istraživanje o povezanosti bake s majčine strane i unučadi. Prema ovom istraživanju, ta se veza događa zbog X-kromosoma: bake od majke prebacuju 25% svojih X-kromosoma svim svojim unucima, što im omogućuje da nasljeđuju njezine gene.

Bake po ocu prenose svoje X-kromosome samo na svoje ženske unuke, ali ne i na svoje muške. Dok baka po ocu ima 50% X-vezanosti za ženske unuke, oni su 0% X-povezani s njihovim muškim unucima.

 | Autor: Reddit Reddit

Ne brini, to ne znači da unuci nisu bliski djedovima i bakama po ocu. Najvažnije je upamtiti održavanje čestih kontakata i opće prisutnosti djedova i baka u životu djeteta. To će poboljšati bitne veze koje su potrebne za izgradnju snažne prijateljske obitelji, bez obzira na gene ili spol.

Možda vas zanima Nesnosne vrućine još uvijek traju, ali mi znamo nekoliko trikova kako ćeš se rashladiti Rubrika Life&style Life&style

Prema Jodorowskom, djeca također nasljeđuju emocionalna iskustva svojih baka po majci. Emocije koje je baka osjećala dok je bila trudna sa svojom kćerkom mogu se prenijeti na njezine buduće unuke, budući da se ta informacija može zabilježiti u DNK i ostati tamo čak i ako preskače generaciju.

 | Autor: Reddit Reddit

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0