Life&style

Kako stari drveni namještaj pretvoriti u novi u samo nekoliko koraka

  • Sunce ovih dana sramežljivo proviruje, no još uvijek čekamo da se temperature popnu na ugodnih 20 °C pa da konačno uživamo u kavici na omiljenoj terasi. Zvuči obećavajuće?
  • Dok čekaš da nam se vremenska prognoza smiluje, predlažemo ti da pripremiš balkon, terasu ili omiljeni kutak za opuštanje u vrtu tako što ćeš obnoviti kolekciju ukrasnih biljaka, zasaditi pokoji novi cvijet, dodati malo dekoracije za ljepši ugođaj i, naravno, temeljito očistiti svoj vrtni namještaj kojemu je nakon mjeseci vjetra, kiše i hladnoće potrebno malo ljubavi i pažnje
  • Donosimo ti nekoliko savjeta kako temeljito očistiti i održavati vrtni namještaj od različitih vrsta materijala, kao i nekoliko trendi komada namještaja koji će se odlično uklopiti na tvoj balkon, terasu ili u vrt

Vrtni namještaj u stalnom je doticaju s direktnim suncem, oborinama, vlagom i zemljom koji vremenom utječu na njegov izgled, stoga ga je povremeno potrebno očistiti od nakupljene prljavštine, plijesni, gljivica i algi, ali i kontinuirano održavati kako bi što duže izgledao kao nov. Uz pomoć ovih savjeta i trikova tvoj vrtni namještaj izgledat će kao da je upravo izašao iz dućana.

Plastični i metalni namještaj

Vrtni namještaj izrađen od plastike ili željeza vrlo je zahvalan za održavanje. Plastični namještaj je osjetljiv na UV zrake i prljavštinu. Previše sunca smanjuje intenzitet boje, a prašina zalijepljena na površini uzrokuje sivi veo na namještaju. Ova patina se teško uklanja, stoga je važno redovito čistiti namještaj. U tome će ti pomoći blaga univerzalna sredstva za čišćenje koja možeš napraviti i sama. U bocu s raspršivačem dodaj vodu i ocat u omjeru 2:1, žličicu deterdženta za pranje suđa i 15 kapi eteričnog ulja metvice ili eukaliptusa. Sredstvo pošpričaj po namještaju i očisti mekom krpom. 

Na isti način možeš njegovati i vrtni namještaj od čelika, željeza ili aluminija koji zaista ne zahtjeva previše pažnje.  Zahvaljujući posebnom brtvljenju bojom ili bistrim lakom, metalni vrtni namještaj otporan je na vremenske utjecaje i na hrđu. Stoga ih je bez puno napora dovoljno očistiti jednom godišnje ili po potrebi. Važno je samo temeljito osušiti metal nakon čišćenja, kako bi se izbjegao nastanak hrđe. Zahrđale dijelove moguće je ukloniti brusnim papirom.

 | Autor: Vrtna garnitura VASTO 4 osobe bijela, 599,00 €  | Autor: JYSK JYSK Vrtna garnitura UGILT s produžetkom 3 osobe tvrdo drvo, 725,00 €

Vrtni namještaj od ratana

Razlikujemo poli-ratan izrađen od sintetičkih vlakana te prirodni ratan nastao od tropskih stabala i biljaka. I umjetna i prirodna verzija stvaraju prozračan dojam namještaja, a istodobno su jaki, ali fleksibilni materijali, vrlo pogodni za sobe i prostore koji su pod čestim varijacijama temperature i vlažnosti. Obje vrste ratana "imune" su za svakodnevnu upotrebu. Toliko su izdržljive da mogu izdržati i toplinu i hladnoću, otporne su na svakodnevno habanje i korištenje. Srećom, ratan također ima onaj klasičan izgled koji se neće istrošiti neko vrijeme. Ratan je dugotrajan i izdržljiv materijal, ali ipak bi trebala biti oprezna kad ga izlažeš na osunčano mjesto, jer može izbijeliti i postati lomljiv. Namještaj od ratana je obično lagan pa ga možeš lako pospremiti kada se ne koristi. 

Ako počinje izgledati prljavo, jednostavno ga možeš očistiti. Jednom ili dvaput godišnje dobro ga očisti da izgleda kao da je nov. Ako mu želiš pružiti dodatnu njegu, pogledaj ponudu navlaka za namještaj u JYSKu koje će zaštititi tvoj vrtni namještaj od habanja i korištenja. S prirodnim ratanom moraš biti malo opreznija nego s umjetnom verzijom. Prvo, ukloni blato ili mahovinu četkom s tvrđim vlaknima ili čak usisavačem. Lagano oribaj tako da ne oštetiš površinu, ali ipak pripazi da prođeš sve pukotine. Upotrijebi četkicu za zube na onim mjestima do kojih je teško doći. Namoči spužvu ili krpu u sapunicu, iscijedi je i prebriši namještaj. Ponovi postupak čistom vodom i namještaj dobro posuši suhom krpom. 

Proces je više ili manje isti i za umjetni ratan, samo što ne moraš biti toliko oprezna s vodom. Namještaj od umjetnog ratana možeš prskati otopinom vode i sapunice, isprati pomoću puno čiste vode iz cijevi (ne koristi tlačni perač jer može oštetiti završnu obradu namještaja) i ostaviti ga da se osuši na suncu. 

 | Autor: JYSK JYSK Lounge dvosjed JENNUM natur, 369,00 €  | Autor: JYSK JYSK Vrtna garnitura ILLERUP 5 osoba natur, 1299,00 €

Drveni vrtni namještaj

Drvo je prirodni materijal i za razliku od plastike i željeza zahtjeva učestalo održavanje i njegu. Ukoliko ne održavaš drveni namještaj, postoji rizik da će ono puknuti ili osušiti se. Drveni vrtni namještaj ne smije se čistiti prije prve upotrebe i prije nego se premaže uljem. Najbolje što možeš učini za svoj drveni namještaj je premazati ga uljem odmah nakon raspakiranja i sastavljanja. Iako se JYSKov drveni vrtni namještaj prethodno tretira uljem, preporuka je da to učiniš prije početka korištenja, čim ga smjestiš u željeni prostor.

Vrtni namještaj može biti izrađen od različitih vrsta drveta, a najčešći su jelovina, hrast, bukva i orah. Pripazi na odabir ulja za premazivanje koji će najbolje zaštititi tvoj drveni stol i stolice. Prije redovnog premazivanja, drveni vrtni namještaj temeljito očisti. Možeš koristiti visokotlačni čistač i lagano proći svaki dio drvenog namještaja. Time ćeš osigurati čistu površinu i omogućiti ulju da lakše prodre u drvo. Osim toga, uvijek prati upute koje dobiješ uz sredstvo za održavanje.

Namještaj od tvrdog drva mora biti potpuno suh prije nanošenja uljnog tretmana. Preporuka je da ga premažeš uljem za tvrdo drvo JUTLANDIA dva do tri puta tijekom vrtne sezone i netom prije pospremanja preko zime. Zbog svojih svojstva, namještaj od tikovine ne zahtjeva uljni tretman. Vremenom, namještaj od tikovine stvara površinski bijeli film koji može biti uklonjen korištenjem posebnog ulja za tikovinu.

Katkad se može dogoditi da uprkos redovnom održavanju tvoj drveni vrtni namještaj zahvate plijesan i gljivice. Najlakše se to može primijetiti na dijelovima namještaja koji zahvaćeni gljivicama ili plijesni postanu tamniji od ostatka ili čak skroz pocrne.

Kako bi riješila problem gljivica i plijesni trebala bi:

  • Temeljito očistite drveni vrtni namještaj sa sredstvom za čišćenje drva. Obavezno slijedi uputstva na pakiranju, a ako je namještaj još uvijek prljav, ponovi postupak čišćenja koliko je potrebno da postane čist.
  • Ako si primijetila da nakon čišćenja nema promjene na zahvaćenim tamnim dijelovima, možeš napraviti jaku otopinu s klorom. Operi tamne dijelove s klornom otopinom i obavezno isperi vodom.
  • Ukoliko ne pomogne niti otopina s klorom, preostaje ti samo bruspapir! Ispoliraj zahvaćene dijelove dok ne dođeš do zdravog drva. Možeš iskoristiti i visokotlačni čistač. Koji god način koristila, bilo bi dobro da na kraju svoj drveni vrtni namještaj premažeš odgovarajućim uljem.

Na linku saznaj kako izbjeći deformaciju drvenog vrtnog namještaja te kako ga pravilno skladištiti preko zime i izbjeći truljenje.

 | Autor: Stolica ILDERHUSE natur, 75,00 €  | Autor: JYSK JYSK Stol HOLTE Ø120 tvrdo drvo, 499,00 €

Kako vrtni namještaj očistiti od algi?

Bez obzira na materijal od kojeg je izrađen vrtni namještaj, tretiranje algi je isto. Međutim, plastičan vrtni namještaj može izdržati jača sredstva za uklanjanje algi od drveta pa trebaš pripaziti da ga ne oštetiš jakim ribanjem ili pretvrdom četkom. Ako za uklanjanje algi odabereš visokotlačni čistač, drži se na propisnoj udaljenosti kako ne bi oštetila namještaj, što bi olakšalo razmnožavanje algi na površini. Za uklanjanje algi iz vrtnog namještaja potrebne su ti tvrda četka i voda. Ako su alge tvrdoglave, možeš dodati običnoga octa u vodu. Otopina se treba sastojati od ¼ udjela octa i ¾ udjela vode. Obavezno očisti svaki dio namještaja, a ne samo područja koja su vidljivo napadnuta. Spore algi toliko se nevjerojatno šire da se vjerojatno nalaze na svakom centimetru tvog namještaja. Ne zaboravite oprati i sve male kutke i ispupčenja, inače će se alge brzo ponovno pojaviti.

Ako alge i dalje napadaju tvoj vrtni namještaj i otopina vode i octa nije učinkovita, možeš se uhvatiti drastičnijih mjera. Postoje razne vrste sredstava za uklanjanje algi koje ih uklanjaju iz vrtnog namještaja u roku od 1 do 2 tjedna. Druga prednost ovih sredstava jest da često imaju funkciju zaštite površine i time sprječavaju nastajanje novih algi. Uvijek koristi sredstvo za uklanjanje algi koje je ekološki prihvatljivo. Imaj na umu da se svaki kemijskih tretman za alge mora primijeniti na suhom vremenu kako bi se postigao najbolji rezultat.

Vrtni namještaj nemoj ostavljati da stoji vani tijekom zimskih mjeseci u nadi da će hladnoća ukloniti alge. Hladnoća će ih samo zamrznuti sve dok toplina i vlaga opet ne osiguraju savršene uvjete za rast. Pohrani svoj vrtni namještaj u garažu ili spremište. Na taj način će vrtni namještaj biti dugotrajniji jer ga čuvaš na sigurnom i ne izlažeš ga vremenskim nepogodama. 

Photo: JYSK

Komentari 0