Life&style

Uskršnje slastice: Isprobaj najbolji recept za osvježavajući kolač nazvan 'jaje na oko'

  • Uskrs možeš predivno iskoristiti za pečenje kolača – sama ili u krugu svoje uže obitelji
  • Ima li što bolje od uskršnjeg kolača koji se zove „jaje na oko“?
  • Donosimo ti recept za ovu originalnu slasticu

Bez brige, naziv „jaje na oko“ odnosi se samo na izgled kolača. Doista izgleda neobično i nadasve fora. Mali savjet: posluži ga u tavici – ukućani će se sigurno dobro zabaviti – a onda uživati u svakom slatkom zalogaju…

Sastojci

Za nadjev:

• oko 2 velike limenke marelica

• 800 ml mlijeka

• 150 g šeećra

• 2 pakiranja praška za puding od vanilije

• 400 g kiselog vrhnja

• 1 pakiranje praška za preljev za tortu

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ovaj pjenasti kolač spravit ćeš jako brzo – nije ga potrebno peći! Rubrika Life&style Life&style

 

Za biskvit:

• 250 g maslaca

• 250 g šećera

• 1 pakiranje bourbon vanilin šećera

• 1 prstohvat soli

• 4 jaja (sobne temperature)

• 400 g brašna

• 100 g mljevenih badema

• 1 pakiranje praška za pecivo od vinskog kamena

• 175 ml mlijeka

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Priprema

1. Ocijedi marelice te sačuvaj sok.

2. Skuhaj puding prema uputama s pakiranja od 800 ml mlijeka, 100 g šećera i 2 pakiranja pudinga. Stavi ga u posudu te ohladi miješajući da bude mlak, a zatim s pomoću pjenjače umiješaj kiselo vrhnje.

3. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva (gore/dolje). Tuci najmanje 5 minuta maslac, šećer, vanilin šećer i sol sve dok ne nastane svijetla krema.

4. Dodaj jedno po jedno jaje svake minute uz stalno miješanje. Pomiješaj brašno, bademe i prašak za pecivo te umiješaj naizmjenično s mlijekom. Stavi tijesto u duboki lim obložen papirom za pečenje te peci oko 30 minuta u pećnici.

5. Izvadi kolač iz pećnice, nakapaj s jednom šalicom soka od marelica te ostavi da se ohladi.

6. Premaži kolač kremom od pudinga. Polovice marelica poslaži po kolaču. Pomiješaj 125 ml soka od marelica i 125 ml vode. Umiješaj 50 g šećera i prašak za preljev za tortu te skuhaj glatki preljev prema uputama s pakiranja.

7. Odmah jednakomjerno raspodijeli po marelicama i pudingu te ostavi da se stvrdne barem sat vremena.

 

Možda vas zanima Tražiš inspiraciju za dobar kolač? Ovaj mrvičasti kolač s pudingom je klasik, a ne treba ti kvasac! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0