- Uskrs možeš predivno iskoristiti za pečenje kolača – sama ili u krugu svoje uže obitelji
- Ima li što bolje od uskršnjeg kolača koji se zove „jaje na oko“?
- Donosimo ti recept za ovu originalnu slasticu
Bez brige, naziv „jaje na oko“ odnosi se samo na izgled kolača. Doista izgleda neobično i nadasve fora. Mali savjet: posluži ga u tavici – ukućani će se sigurno dobro zabaviti – a onda uživati u svakom slatkom zalogaju…
Sastojci
Za nadjev:
• oko 2 velike limenke marelica
• 800 ml mlijeka
• 150 g šeećra
• 2 pakiranja praška za puding od vanilije
• 400 g kiselog vrhnja
• 1 pakiranje praška za preljev za tortu
Za biskvit:
• 250 g maslaca
• 250 g šećera
• 1 pakiranje bourbon vanilin šećera
• 1 prstohvat soli
• 4 jaja (sobne temperature)
• 400 g brašna
• 100 g mljevenih badema
• 1 pakiranje praška za pecivo od vinskog kamena
• 175 ml mlijeka
Priprema
1. Ocijedi marelice te sačuvaj sok.
2. Skuhaj puding prema uputama s pakiranja od 800 ml mlijeka, 100 g šećera i 2 pakiranja pudinga. Stavi ga u posudu te ohladi miješajući da bude mlak, a zatim s pomoću pjenjače umiješaj kiselo vrhnje.
3. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva (gore/dolje). Tuci najmanje 5 minuta maslac, šećer, vanilin šećer i sol sve dok ne nastane svijetla krema.
4. Dodaj jedno po jedno jaje svake minute uz stalno miješanje. Pomiješaj brašno, bademe i prašak za pecivo te umiješaj naizmjenično s mlijekom. Stavi tijesto u duboki lim obložen papirom za pečenje te peci oko 30 minuta u pećnici.
5. Izvadi kolač iz pećnice, nakapaj s jednom šalicom soka od marelica te ostavi da se ohladi.
6. Premaži kolač kremom od pudinga. Polovice marelica poslaži po kolaču. Pomiješaj 125 ml soka od marelica i 125 ml vode. Umiješaj 50 g šećera i prašak za preljev za tortu te skuhaj glatki preljev prema uputama s pakiranja.
7. Odmah jednakomjerno raspodijeli po marelicama i pudingu te ostavi da se stvrdne barem sat vremena.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.