Life&style

Uskoro počinje 19. ZagrebDox: Ovo su nagrađivani dokumentarci u kojima su žene u glavnim ulogama

  • U osam festivalskih dana, od 26. ožujka do 2. travnja, publika 19. ZagrebDoxa imat će priliku pogledati čak 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa
  • U konkurenciji je dosta velik broj odličnih dokumentaraca, a mi smo izdvojili one u kojima su u glavnoj ulozi žene
  • Apolonia, Apolonia, danske redateljice Lee Glob, dobitnik glavne nagrade na IDFA-u, fascinantan je portret Apolonije Sokol, mlade žene koja pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu umjetnosti
  • Alis Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka vodi nas u kolumbijsko sklonište za tinejdžerice i na nemilosrdne ulice Bogote gdje upoznajemo mlade žene u borbi da prekinu krug nasilja i prigrle svjetliju budućnost

U osam festivalskih dana, od 26. ožujka do 2. travnja, publika 19. ZagrebDoxa imat će priliku pogledati čak 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, a isto toliko je naslova i u regionalnoj konkurenciji. Na programu je dosta velik broj odličnih dokumentaraca, a mi smo izdvojili one u kojima su u glavnoj ulozi žene. 

Što to znači biti žena? U svom promatračkom dokumentarcu Vrata sna prikazanom na Berlinaleu odgovor na to pitanje iranska redateljica Negin Ahmadi odlučuje potražiti u susretu s kurdskim borkinjama, a Skrivena pisma redateljice Violet Du Feng otkriva nam tajni jezik Nushu, koji su razvile kineske žene, kojima je bilo zabranjeno čitati i pisati, kao tajni sustav podrške, nade i preživljavanja. Film je nagrađivan na brojnim festivalima; između ostalog na Tribeca FF i BFI London FF.

 | Autor: Promo Promo

Ljepota i krvoproliće oskarovke Laure Poitras, nominiran za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, ali i osvajač Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu, emotivna je priča o međunarodno poznatoj umjetnici i aktivistici Nan Goldin ispričana kroz njezine dijaprojekcije, intimne intervjue, revolucionarne fotografije i rijetke snimke. 

 | Autor: Promo Promo

Apolonia, Apolonia, danske redateljice Lee Glob, dobitnik glavne nagrade na IDFA-u, fascinantan je portret Apolonije Sokol, mlade žene koja pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu umjetnosti, a Alis Clare Weiskopf Nicolása van Hemelrycka koji je na Berlinskom filmskom festivalu osvojio kristalnog medvjeda u kategoriji Generation 14plus, a na Sheffield Doc/Fest - Youth Jury Award, vodi nas u kolumbijsko sklonište za tinejdžerice i na nemilosrdne ulice Bogote gdje upoznajemo mlade žene u borbi da prekinu krug nasilja i prigrle svjetliju budućnost.

 | Autor: Promo Promo

U Kolumbiju, ali sada u Medelin, vodi nas i Theo Montoya svojim filmom Anhell69 kojim istražuje snove, sumnje i strahove jedne uništene generacije. Film je osvojio glavnu nagradu u Leipzigu, na jednom od najvažnijih europskih dokumentarnih festivala.

Uz bogati filmski program festival ZagrebDox, kojk će se održati od 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema, donosi programe ZagrebDox Pro, My focus i ZagrebDoXXL, te brojna popratna događanja. Edukativni program ZagrebDox Pro, okupit će autore iz Ukrajine, Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine, mentorirat će ih John Appel i Hans Robert Eisenhauer, a predavanje će imati Sigal Yehuda, osnivačica inicijative Close Up.

Možda vas zanima Prvi pogled u dokumentarac 'Pretty Baby: Brooke Shields': Zanimljiva životna priča slavne glumice Rubrika Life&style Life&style

U sklopu platforme ZagrebDoXXL održat će se pet panela - nakon projekcije filma "Merkel" slijedi panel "Žene u politici‟ s domaćim političarkama, a na Međunarodni dan vidljivosti transrodnih osoba, nakon filma "Plava iskaznica" govorit će se o položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj.

O mentalnom zdravlju mladih i društvenim mrežama bit će riječi nakon filma "Manifest" Angie Vinchito, nakon filma "Daleko" održat će se panel „Solidarno s izbjeglicama‟, dok će se nakon epizode "Turizam" iz serijala "Dobra ekonomija" govoriti na temu "Poduzetništvom do održivog života‟. To je samo dio popratnog programa, a više informacija može se pronaći na službenoj stranici festivala.

 

Photo: Promo

Komentari 0