Life&style
Amerikanski vrtovi

Upoznaj najljepšu tajnu Opatije - Amerikanski vrtovi kriju dvostruku ljubavnu priču

  • U Opatiji se kriju prekrasmi vrtovi sa zanimljivom povijesti i romantičnom ljubavnom legendom
  • Ime im je Amerikanski vrtovi i nalaze se u samom centru lijepe Opatije, u blizini gradskog kupališta Slatina
  • Izgrađeni u prvoj polovici 20. stoljeća, u čast Opatijki Hildi von Hortenau, prekrasni vrtovi su nakon nekoliko desetljeća ponovno otvoreni javnosti

Jesi li znala da Opatija ima svoj tajni vrt, zelenu oazu mira skrivenu usred gradske gužve, s jedinstvenim pogledom na Kvarner? Ime joj je - Amerikanski vrtovi. Desetljećima bili nedostupni javnosti, prekrasni tajni vrtovi usred bajne Opatije otvorili su sada vrata  posjetiteljima, koji prolaskom kroz monumentalna vrata postavljena na kamenim stupovima uranjaju u svijet brižljivo očuvane vegetacije, osmišljene upravo za opuštanje „duha i tijela“. 

Raj na zemlji smješten je nadomak ruke – upoznaj najljepšu tajnu Opatije

Na više od osam tisuća kvadratnih metara prostire se raskošni perivoj, smješten nadomak centra Opatije i gradskog kupališta Slatina. Amerikanski vrtovi nalaze se svega pet minuta hoda od središnje gradske plaže te tako objedinjuju dvije geografske odlike ovog kraja – najvišu istarsku planinu Učku te plavo more Kvarnerskog zaljeva. Spoj između "zelenog" i "plavog" je atraktivni pješački most koji je nadsvodio prometnu Novu cestu kao siguran pristup Amerikanskim vrtovima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Šimo Gudelj (@foto_gudelj)

Dok se uspinješ prema ovom remek-djelu parkovne arhitekture, proći ćeš pored niza opatijskih znamenitosti. Kratak, ali zanimljiv put počinje kod Ulice slavnih na šetalištu Slatina, gdje su navedena imena istaknutih hrvatskih sportaša, znanstvenika, književnika i umjetnika te vodi uz mali perivojni trg prepoznatljiv po velikom vodoskoku nasuprot središnje opatijske gradske plaže. 

Amerikanski vrtovi | Autor: parkovi-opatija.hr parkovi-opatija.hr

Povijest amerikanskih vrtova započela je „dvostrukom ljubavnom pričom“

Gotovo puno stoljeće duga je povijest Amerikanskih vrtova, a započela je „dvostrukom ljubavnom pričom“. Bogati trgovac slavnom szegedinskom paprikom, Mađar Michael Paulus Kuczor, stigao je dvadesetih godina prošlog stoljeća u Opatiju kao jednu od najpoznatijih europskih destinacija, gdje se zaljubio u fantastičan pogled sa zelenih terasa smještenih malo iznad opatijskog centra. 
Na tom je mjestu naumio realizirati svoj san u kojem mu se ukazao anđeo među cvijećem i fontanama i obećao mu pomoć pri uređenju velebnog vrta. 

U blizini je živjela Hilda von Hortenau, povezana s austrijskom carskom obitelji, kao plod (vanbračne) veze nadvojvode Otona Habsburškog, nećaka cara Franje Josipa i bečke primabalerine Marije Schleinzer. Početkom 20. stoljeća, Hildina se majka s dvoje djece preselila u Opatiju gdje se udala za liječnika Juliusa Cohna koji je uskoro dobio i plemićku titulu von Hortenau. Nakon Prvog svjetskog rata Hilda je živjela u Americi, a po povratku u Opatiju otvorila je cvjećarnicu. 

Možda vas zanima 7 najljepših lokacija u Hrvatskoj na kojima su snimljeni slavni filmovi i serije Rubrika Life&style Life&style

Upravo će ona biti Kuczorov „anđeo pomagač“, jer 1922. godine Opatijka plemićke krvi udala se za pustolova što je iz rodne Mađarske preko Pariza stigao do Amerike gdje je pokrenuo uspješnu trgovinu začinima i zaslužio nadimak „Kralj paprike“. 

Kupili su terasasti teren od Riječanina Ivana Jurkovića zvanog Šiša, koji je na njemu već uredio vrt, a od Kuczora i Hilde je tražio da se zadrži započeta gradnja koja je i danas prisutna u botaničkom vrtu, a koja je dobila ime Šišina mirina. Bračni par, mađarski „kralj“ i austrijsko-opatijska plemkinja u realizaciji svog nauma o izgradnji najljepšeg botaničkog parka u ovom dijelu Europe na kupljenom brdašcu raznijeli su stijene minama, dopremili zemlju kočijama i na 30 tisuća kvadratnih metara uredili polukružne terasaste vrtove. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by N i n a (@nina_vukic95)

Trgovački duh nije Kuczora napustio ni u Opatiji, pa je naplaćivao ulaz u botanički vrt koji je ubrzo stekao slavu zbog prekrasnog pogleda na Kvarner, ali i pomno osmišljene parkovne arhitekture u kojoj su se mogle pogledati gardenije, kamelije, magnolije, australske agave, eukaliptusi, ali i vinogradi te tisuće ruža. Naravno, i paprika, zahvaljujući kojoj je i stekao ugled i bogatstvo. 

Najljepše klupice u Hrvatskoj: Ništa ne koštaju, a nude trenutke za pamćenje

U samo 15 godina, od 1926. do 1941., koliko je vrt bio otvoren javnosti dok njegov osnivač nije napustio Opatiju, stvorena je prava zelena oaza mira i tišine u srcu grada. Novine su je nazvali Semiramidinim vrtovima, prema jednom od svjetskih čuda, a građani su se odlučili za drugo ime, temeljeno na Kuczorovoj prošlosti. Ono se zadržalo i do danas – Amerikanski vrtovi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @naturepic_bln

Danas je ulaz u ove prekrasne, tajne Amerikanske vrtove u Opatiji besplatan, a mogu se posjetiti svakoga danas osim ponedjeljka od 8:00 do 20:00 sati.

Photo: parkovi-opatija.hr

Komentari 0