Life&style

Znaš li koja je razlika između šampanjca i pjenušca?

  • U blagdansko vrijeme pjenušava vina konzumiraju se češće nego inače, iako zapravo gastro trendovi promiču šampanjce kao obavezan aperitiv u svim slavljeničkim prigodama i za obilježavanje važnih trenutaka tijekom cijele godine
  • Zanimljivo je kako je šampanjac među pićima koje sadrži najmanje kalorija, što će posebno razveseliti sve pripadnice nježnijeg spola
  • Donosimo preporuke kako i gdje možete pronaći svježe, čiste i intenzivne šampanjce i pjenušava vina za sve posebne prilike i važne trenutke

Slavlje bez šampanjca? Molim lijepo, ne griješite dušu! Smatraju ga nezaobilaznim pratiteljem svečanih zabava i najglamuroznijim pićem. Ipak, mjehurići nisu rezervirani isključivo za posebne prilike i posebno društvo. Dapače. Jedna od najvećih glumačkih zvijezda Marlene Dietrich rekla je da kada pijemo šampanjac uvijek imamo osjećaj nedjelje. Zar to nije idealan trik za "razbiti" tjedan?

"Dođi brzo, kušam zvijezde", navodno je uskliknuo benediktinac Dom Pierre Perignon kada je u podrumu opatije Saint Pierre d’Hautvillers probao svoje prvo pjenušavo piće. Naime, njemu se pripisuju zasluge izuma šampanjca negdje u 17. stoljeću. Priča je više mit nego stvarnost, jer su i drugi vinari prije njega radili pjenušava vina, no Dom Perignon je usavršio tehniku proizvodnje koja se i dan danas koristi. Bavio se procesom sekundarne fermentacije (onoj zaslužnoj za mjehuriće) i zbog toga ga nazivaju ocem šampanjca.

 | Autor: Promo Promo

 | Autor: Promo Promo

Različiti vinogradi, ista ljubav

Naziv šampanjac dolazi od imena francuske pokrajine Champagne. Danas je taj naziv rezerviran isključivo za pjenušce iz te pokrajine i predstavlja zakonski zaštićenu oznaku geografskog podrijetla, dok se sva ostala pjenušava vina koja ne dolaze iz te pokrajine smije službeno označavati samo kao pjenušce. A iz Champagne pokrajine nam dolaze, na našem tržištu, relativno novi, vrhunski De Saint-Gall šampanjci. Riječ je o rezultatu rada zajednice vinara koji već pedesetak godina djeluju pod imenom "Union Champagne". Parcele su im smještene duž cijele pokrajine i nalaze se na najpoželjnijim lokacijama, što im omogućuje raznovrsnu paletu šampanjaca, dok se podrumi nalaze u mjestu Avize. Eksperti su u proizvodnji šampanjaca od sorti Chardonnay i Pinot noir. Vinogradi im se protežu od podregija Cotes de Blancs do Montagne de Reims pa sve do Vallee de la Marne koji slove kao jedni od najpoznatijih položaja u cijeloj pokrajini Champagne. Grožđe dolazi isključivo s najkvalitetnijih Grand Cru i Premier Cru terroira, tako su svi njihovi šampanjci svježi, čisti i vrlo elegantni.

 | Autor: Promo Promo

 | Autor: Promo Promo

Ako bismo trebali svoju preporuku ograničiti na bocu, dvije onda neka to budu ove. Prva je nevjerojatna Orpale Grand Cru iz 2008. godine. Riječ je o berbi koja se pamti, a kada je probate, bit će vam jasno zašto. Napravljen od Chardonnay sorte, predivno je svjež i intenzivan, a opet delikatan šampanjac. Definitivno preporuka, nemojte zaboraviti probati! Usput, nije zgoreg zapamtiti da je šampanjac među pićima koje sadrži najmanje kalorija!

De Saint-Gall šampanjci | Autor: Promo Promo Za slavlje odaberite nove, vrhunske De Saint-Gall šampanjce i nećete pogriješiti

De Saint Gall pronađite u Vinolog shopu

Druga u kategoriji must have bi bila Blanc de Blancs Grand Cru iz 2015. godine. Nježan Chardonnay, mineralan je i vrlo svjež. Vrijedi i probati Blanc de Blancs Grand Cru iz 2013. koji dolazi u Magnum formatu od 1.5 litre. To ga čini vrlo atraktivnim poklonom za poslovne partnere i klijente. Također, svi De Saint-Gall šampanjci dolaze sa ukrasnom kutijom, tako da ne trebate previše razbijati glavu što pokloniti. Dovoljno je navratiti tu, u Adžijinu ulicu 34 u Zagrebu. Osim De Saint-Gall šampanjaca, Vinolog wine shop ima i jako lijepu kolekciju pjenušaca, zato slobodno razgledajte i vratite se kući s barem jednom bocom šampanjca ili pjenušavog vina.

Slavlje tek počinje, a mi vam želimo Sretne blagdane i uspješnu 2023.! Živjeli!

 | Autor: Promo Promo

Photo: Shutterstock

Komentari 0