Life&style

Uništava li ti kiselost zdravlje, a da ti to ne znaš?

Loša koža, brzo dobivanje kilograma, umor, žgaravica, kiseli okus u ustima, mnogo je znakova da je pH ravnoteža poremećena i da je tijelo u opasnosti. Vrati ga u sigurnu zonu u samo tri tjedna

Ravnoteža kiselosti i lužnatosti u organizmu vrlo je važna za zdravlje. Međutim, o tome rijetko ili uopće ne razmišljamo - možda nismo ni čuli za važnost toga da nam pH tijela bude iznad 7,0 odnosno blago lužnat. Hrana prepuna aditiva, umjetnih boja i konzervansa uzrok su povećane kiselosti organizma (ph ispod 7,0) – što nas izlaže obolijevanju od raznih bolesti. Također, konzumacija namirnica s kojima smo skloni pretjerivati, poput slatkiša, gaziranih pića, brašnastih proizvoda, ulja i masnoća te mesa i mesnih proizvoda imaju za posljedicu kiselo stanje tijela.

Simptomi 

Simptomi koji će ti pokazati da je tvoje tijelo u stanju prevelike kiselosti su ljepljivo-kiselkast okus u ustima, umor i nesanica, „loša“ koža, osipi, glavobolja, stalna hunjavica, žgaravica, brzo dobivanje na težini, probavne tegobe, a nastati mogu i ozbiljne bolesti poput osteoporoze, oštećenja srca i krvnih žila, slabljenja imunološkog sustava,  dijabetesa, problema s mjehurom i bubrezima. Gotovo nema organa kojem ne prijeti oštećenje zbog povećane kiselosti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Srećom, naše je tijelo pametno pa nam javlja da nešto nije u redu, samo treba znati na što obratiti pozornost. A i vrlo je jasno koje namirnice izazivaju kiselost tijela, a koje mu pomažu da opet postane lužnato. Omjer njihove konzumacije trebao bi biti 75 posto lužnatih i 25 posto kiselih namirnica. Zapravo - nije tako teško! Nema zabrana, samo treba paziti da jednih jedeš više od drugih.

Kako ćeš organizam vratiti u pH balans?

Pij puno vode 

Tekućina potiče razgradnju kiselina. Najbolje je dnevno popiti 2-3 litre vode ili nezaslađenog biljnog čaja. 

Što izbjegavati?

Šećer, kava i mliječni proizvodi stvaraju višak kiseline te se preporučuje kompletno ih izbaciti iz prehrane na najmanje tri tjedna dok "čistiš" organizam. Zapamti i da većina namirnica životinjskog porijekla, neke žitarice i razne vrste brašna imaju kiselo djelovanje na naš organizam. U smislu kiselosti loše su namirnice tako čaj (osim biljnih), čokolada, džem, gazirana pića, ječam, slatki jogurt, keksi, kikiriki, kvasac, med, meso, bijeli ocat, orasi, pržena hrana, pšenica, sirevi, sladoled, suho voće, tjestenina, umjetni zaslađivači, vino, voćni sokovi sa dodanim šećerom, ukiseljeno povrće. Umjereno kiseli su brusnice, fruktoza, kečap, kruh od cjelovitih žitarica, integralno lisnato tijesto, šljive, kokice, oguljeni krumpir, suhe šljive, basmati i smeđa riža.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što jesti?

Izrazito lužnate namirnice su celer, kelj, sokovi od povrća, peršin, datulje, smokve, grožđe (sad je baš sezona, super!) dinja, lubenica, grejp, limun, limeta, mango, papaja, biljni čajevi. Te namirnice pomažu tvom tijelu ponovno pronaći željeni balans. Ne tako učinkoviti, ali isto vrlo dobri pomagači su svježi voćni sokovi, badem, blitva, breskva, brokula, cikla, češnjak, čili, đumbir, jabučni ocat, jabuka, jagoda, krastavac, kruška, kupus, laneno ulje, crveni luk, mandarina, marelica, mineralna voda, morska sol, naranča, nektarina, paprika, rajčica, rikola, salata, špinat, trešnje, mahunarke, svježi grašak, ananas, krumpir s korom, bundeva, rotkve, maline, shiitake gljive, slatki krumpir. Izbor je zaista velik.

Opusti se 

Nažalost, stres je jedan od najčešćih uzroka zašto je tijelo izvan ravnoteže. Svjesno uzmi, najmanje dva do tri puta tjedno, vrijeme za sebe, za potpuno opuštanje. Nekom je to joga, nekome šetnja prirodom, nekome duga kupka, kava s prijateljicom. Što god vidiš da te opušta, diže ti raspoloženje, pomaže da izbaciš brige iz sebe - prigrli to.

Zaboravi alkohol na neko vrijeme

Alkohol brzo poveća kiselost u organizmu. I žestoka pića i ona s manje alkohola poput piva djeluju loše. Stoga i ovdje vrijedi pravilo: kako bi opet organizam dovela do poželjne ravnoteže, moraš se potpuno odreći alkohola u prva tri tjedna smanjivanja kiselosti.

via GIPHY

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0