Life&style

Umjesto smeća zasadili cvijeće u centru Zagreba - i dobili kaznu! Građani se ujedinjuju u akciji 'Zeleni otpor'

  • Martina Živković, vlasnica slastičarnica 'Torte i to' i njezin susjed Boris Novković, na oduševljenje mnogih zasadili su minijaturnii vrt na komadiću javne površine u Preradovićevoj ulici
  • No, netko ih je prijavio pa ih komunalna služba traži da prostor vrate u prethodno stanje, a dobit će i kaznu
  • U međuvremenu, Facebook inicijativa ''Zasadi mini vrt! Uredimo Zagreb sami'' okuplja sve više članova koji su spremni zasukati rukave i pod prijetnjom komunalnih kazni uljepšati svoj grad

Na društvenoj mreži Facebook pojavila se jedna posebna inicijativa koja će interesirati sve građane grada Zagreba, a koja je niknula u znak prosvjeda nad začuđujućim raspletom događaja koji je nakon potresa oduševio sve Zagrepčane – sadnje jednog minijaturnog vrta u Preradovićevoj ulici. ''Zasadi mini vrt! Uredimo Zagreb sami'' naziv je inicijative u kojoj se poziva Zagrepčane da posade mini vrt u svojim ulicama i tako uljepšaju svoj grad pa i pod prijetnjom komunalnih kazni. Referiraju se tako organizatori grupe na nedavni potez gradski vlasti kojima je zasmetao nesebičan angažman Zagrepčanke kojim je nakon potresa gradu htjela donijeti tračak optimizma.

Možda vas zanima Ovo je 5 najljepših vrtova na svijetu, vodimo te u virtualnu šetnju njima Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: facebook facebook

Naime, vlasnica slastičarnica 'Torte i to', Martina Živković, s prijateljem Borisom Novkovićem ukrasila je dio javne površine u Preradovićevoj ulici. Na komadiću zemlje koji je ranije služio za odlaganje kanti za smeće, kemijskih WC-a i za odlaganje glomaznog otpada niknula je mala zelena oaza koja je uglavnom nailazila na pozitivne reakcije građana, Ipak, bio je dovoljan samo jedan nezadovoljni stanovnik kako bi se na ovaj potez požalio na ‘’neovlaštenu sadnju cvijeća na javnoj zelenoj površini u Zagrebu’’. Na iznenađujuću prijavu komunalno redarstvo je promptno reagiralo te tražilo očitovanje na slučaj od Martine Živković i njezinog susjeda Novkovića. 

 | Autor: Facebook/Simona Mijoković Facebook/Simona Mijoković

Kako je u javljanju uživo na Facebook stranici 24sata ispričala Martina, naposljetku je spremna platiti kaznu i maknuti cvijeće. Ipak je ogorčena i zbunjena kako se službe u gradu razrušenom potresom bave takvim stvarima i prijavama. Takva je i bila njezina prva reakcija na Facebooku nakon što je saznala za anonimnu prijavu. 

Možda vas zanima Vodimo te u šetnju najljepšim vrtom orhideja na svijetu. Uživaj! Rubrika Life&style Life&style

Facebook inicijative uzele stvar u svoje ruke

Razočarani i ogorčeni su organizatori Inicijative ‘’Zasadi mini vrt!Uredimo Zagreb sami’’ Vratite magnoliju i Zagreb Te Zove, koji imaju posebnu poruku svim građanima koje vole Zagreb. 

'Nakon što su naši sugrađani u Preradovićevoj zasadili mini vrt na komadiću zemlje između parkirnih mjesta, dobili su dopis komunalnog gospodarstva u kojem se traži da se očituju te da se taj dio vrati u prvobitno stanje. Naravno slijedi i kazna. Pozivamo sve koji vole ovaj grad da u svojoj ulici posade mini vrt poput ovog u Preradovićevoj. Uljepšajmo sami naš grad, ako treba i uz plaćanje komunalnih kazni. Uredite vrt, objavite fotku uz hashtag #zeleniotpor ili nam pošaljite fotku', pojasnili su organizatori na Facebook stranici. 

Nasuprot inicijativi građana koja se u drugim europskim gradovima potiče u sklopu borbe protiv klimatskih promjena, organizatori ističu kako je u Zagrebu prihvatljivo jedno sasvim drugačije ponašanje. Oduzimanje zelene površine (Park Kate Šoljić), Parkiranje na Zrinjevcu, Parkiranje na drugim zelenim površinama (Savica), kreiranje pustinjskog staništa u kazetama sa stablima, navode organizatori imaju prednost nad nedopuštenim uređenjem zapuštenih kazeta sa stablima ili participacijom građana u uređenju ovog grada


‘’Za sve ostale nedoumice, molimo da se obratite Komunalnom redarstvu obzirom da oni ulažu puno vremena i energije u zaštitu kreativno uređenih zelenih površina kao što je ova kazeta sa stablom (srednji red desno), navela je inicijativa ‘’Vartite magnoliju’’ u jednoj od svojih Facebook objava. 

Građani se odazivaju inicijativi ''Zasadi mini vrt! Uredimo Zagreb sami''

Na inicijativu ''Zasadi mini vrt! Uredimo Zagreb sami'' za sada je pozitivno reagiralo više od tri tisuće tisuće korisnika Facebooka, a mnogi su već najavili sudjelovanje u ovoj akciji.

‘’ Donijet ću sadnice s mora, malo mente, malo cvijeća!’’, jedan je od komentara. 

‘’ Za sve koji nemaju zelenu površinu ispred zgrade ili nisu spremni za direktan konflikt s gradskim vlastima odlične su i tzv. “seed bombs” ili doslovno prevedeno “bombe sjemenja”. Vrlo je lako na internetu naći kako ih napraviti. Njih samo u prolazu bacimo na zelenu površinu i čekamo da vidimo što se “primilo”, predložila je korisnica društvene mreže.

Jedan minijaturni vrt niknuo je i u Tomašićevoj ulici, a najavljeno je i uređenje još jednog zapuštenog komadića javne površine

 | Autor: Facebook/Marinela Žitko Facebook/Marinela Žitko

Sadnji minijaturnog vrta u Tomašićevoj ulici pridružit će se i Maja Sever

‘’Ljudi su na komadiću zemlje između parkiranih automobila zasadili malo zelenila. Dobili su kaznu i naredbu komunalaca da počupaju. Zagreb. Danas sadim u Tomašićevoj. Oko 5 popodne. Pa, kažnjavaj. Počupati nećeš. Pls, prošerajte i pozovite ljude da se priključe akciji’’, napisala je Maja Sever na Svome Facebook profilu. 

Drugačija praksa u klimatsko osviještenim europskim metropolama

Organizatori inicijative ''Zasadi mini vrt! Uredimo Zagreb sami'' ukazali su na sasvim drugačiju praksu europskih gradova poput Beča, u kojem je gradska uprava prepustila briga građanima o nekim javnim površinama s ciljem zaštite zdravlja i osiguranja visoke kvalitete života svim svojim građankama i građanima. 

Ulica Zieglergasse tako u suradnji sa svojim stanovnicima postaje prva bečka ulica u potpunosti prilagođena klimatskim promjenama

‘’U suradnji s vlasnicima trgovina i obrta te stanarima ulice dogovaramo i održavanje novih zelenih površina, posebno onih oko novih stabala koje ćemo posaditi. U tim novim zelenim oazama oni će sami moći saditi cvijeće i trajnice te brinuti o njihovom održavanju. Također, šljunkom na zemlji omogućit ćemo duže zadržavanje vlage“, izjavio je Cristoph Schuster, voditelj Ureda gradske četvrti Neubau, prenosi Eko vjesnik

Naklonost gradske uprave Zagrebu na samoinicijativno zeleno oplemenjivanje javnih površina za sada nije dostigla ovu razinu, a kako će rezultirati cijela situacija uključivanjem građana ostaje za vidjeti.  

Photo: Andrija Zelmanović
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zdravko

    Policiju na njih treba. E, da je bandić Kaliniću kupio onaj tenkić, lako bi to sve zgazili.