Life&style
1/7

Uljepšajte svoj dom s malo novca

Kada se skinu blagdanske dekoracije i mnoštvo malih svjetlucavih lampica koje su unosile radost i životnost svakog interijera, nerijetko se događa da nam se prostor učini nekako tužnim i ogoljenim. Ako se k tome još pridoda tmurno i hladno zimsko vrijeme, prirodna je želja za unošenjem neke vrste pozitivne i toplije promjene u prostore u kojima svakodnevno boravimo.

Podsjećam na već nekoliko prokušanih savjeta kako to učiniti na najefektniji, a ujedno i najjeftiniji način.

Promijenite kolorit zidova

Tople boje unijet će životnost i ugodnu atmosferu. Promjenom boje već samo jednog zida utoplit će se prostor, a da se pri tom ne potroše nikakve značajnija financijska sredstva, tim više što manje površine možete obojiti i sami.

 | Autor: IKEA IKEA

Za unošenje toliko važne topline u zimskim mjesecima, predlažem toplu žutu, narančastu, crvenu te boju čokolade. U trendu su i tapete – savjetujem da isprobate promjenu prostora upravo na ovaj način, a dobro mjesto za početak je zid iza bračnog kreveta u spavaćoj sobi.

Promijenite presvlake/tapecirung sjedećeg namještaja

Tkanine koje se kupuju na metre ne moraju biti nužno skupe, važna je samo maštovitost i osobni osjećaj za lijepo kada je riječ o kombiniranju boja. Nove presvlake na sofi, upotpunjene s dekorativnim jastučićima u istoj ili nekoj drugoj nijansi učinit će svaku sobu drugačijom. U svakom slučaju, pobrinite se da budu sašivene na način da se mogu lako skidati (na 'čičak' ili patentni zatvarač), što će omogućiti lako održavanje (klasično ili kemijsko pranje) kao i njihovu laganu zamjenu drugima.

 | Autor: IKEA IKEA

Umjesto tapeciranja stolica, pokušajte postavljanje tanjih dekorativnih jastučića – za upečatljivo osvježenje prostora predlažem odmak od uobičajenog kolorita i materijala u vidu korištenja trapera i kepera različitih boja i nijansa za moderno uređene prostore, dok za klasičnije predlažem sve materijale s ekspresivnijim zlatnim uzorcima. Novi ukrasni jastučići i mekane deke na sofama utoplit će prostor i dati mu novu svježinu.

Nove lampe

U spavaćim sobama i hodnicima zamijenite stare obode lampi novima ili se 'počastite' manjom lampicom na koju stavite žarulju u boji (topla narančasta ili roza…).  Danas se za relativno malen novac mogu kupiti i blagdanske lampe u obliku grana na kojima su jedva zamjetna mala rasvjetna tijela – ovakav dekor ne morate ukloniti nakon božićnih i novogodišnjih svečanosti, već im pronađite novo mjesto, primjerice u dijelu dnevnog boravka ili spavaćoj sobi, gdje ih smjestite u prozirne dulje i uže vaze.

 | Autor: IKEA IKEA

Osvježenje kupaonica

Novi tepisi, posudice za sapune i držači za četkice za zube, kao i novi ručnici u nekoj drugoj boji od dosadašnje, mogu vizualno 'podići' svaku kupaonicu.

Upotpunite ove nove elemente ukrasnim prozirnim naljepnicama istih boja i motiva za keramičke pločice. Također, promjenom samo zavjesa za tuš značajno će se promijenit vizura ovog dijela stambenog prostora.

Obojite drveninu

Promjena boje ili laka ograde drvenog stubišta osvježit će prostor, kao i promjena drvenih okvira prozora. Vrlo će atraktivno izgledati ako daske prozora obojite u neku drugu boju od one na okvirima. Na njih još samo smjestite dekorativne lonce s ukrasnim biljkama i željena promjena je zagarantirana!

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Za učinkovitu promjenu izgleda prostora, predlažem i bojenje drvenog namještaja u neku svijetlu ili pastelnu boju (za inspiraciju preporučujem da pogledate razne shabby-chic trikove nanošenja boje)…

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Promijenite raspored slika

Svakako najjeftiniji način preuređenja nekog prostora može biti samo promjena rasporeda slika, postera, uokvirenih fotografija, ogledala…  Uz promjenu rasporeda, može se ići i na nešto skuplji način – promjene okvira slika… Oba načina unijet će potrebnu svježinu i drugačiji izgled prostora od dosadašnjeg.

Posebno draga fotografija izgledat će izvrsno ako je date uvećati i od nje napravite 'sliku' – na takvu fotografiju nemojte stavljati vidljiv okvir, već je postavite na unutarnji okvir poput pravog umjetničkog platna. Alternativno, u suvremeno uređenim prostorima izvrsno će se uklopiti i uvećane slike iz stripova.

Dodatni savjeti

Čak i ako si ne možete priuštiti novi namještaj, možete promijeniti izgled dnevnog boravka lakiranjem stolića za kavu u visoki sjaj. Poigrajte se i zavjesama: velike i duge zavjese povežite ukrasnom trakom pri dnu i dobit ćete izgled baldahina.  Kuhinju razvedrite pomoću šarenih magneta na hladnjaku, šarenih ubrusa i posuđa, a stare i dotrajale prekidače i utičnice zamijenite novima.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0