Life&style

Ulje od prženja, papirnate maramice i još puno toga... 8 stvari ne smiješ bacati u zahodsku školjku

  • U kupaonici si i držiš neko smeće u ruci – sigurno ti prvo padne na pamet baciti ga u zahodsku školjku i zatim bezbrižno pustiti vodu
  • Međutim, trebala bi malo bolje razmisliti!
  • Ako ove stvari bacaš u školjku, to bi moglo imati loše posljedice

Kad smo u kupaonici ili toaletu, čini se da je zahodska školjka najjednostavniji (i najbrži) način za riješiti se nečega. Ali, ovih osam stvari ni u kom slučaju nemoj bacati u zahodsku školjku – nego u kantu za smeće ili neki drugi spremnik određen za to.

Stara masnoća od prženja ili pečenja

Kamo sa starom masnoćom iz tave? Ni u kom slučaju u zahodsku školjku ili odvod u sudoperu! Naime, masnoća može u kombinaciji s vodom napraviti guste grude u odvodu te ga začepiti. Najbolje je ostaviti masnoću da se ohladi te je upiti s pomoću papirnatih ručnika. A njih onda normalno baci u smeće. Ako imaš velike količine ulja (npr. iz friteze) stavi ga u veliku posudu koju možeš zatvoriti te je baci u smeće.

Sredstvo za izbjeljivanje

Možda za čišćenje ili pranje koristiš neko sredstvo za izbjeljivanje. Ni njega ne smiješ baciti u školjku. Čak i ako si to sredstvo razrijedila s puno vode, u odvodu može doći do kemijskih reakcija. Naime, u odvodu se mogu naći druga kemijska sredstva koja će reagirati sa sredstvom za izbjeljivanje te u najgorem slučaju stvoriti otrovne plinove.

Papirnati rupčići

Sigurno si koji puta bacila iskorišteni papirnati rupčić u toalet. Pa nije neka velika razlika između papirnatog rupčića i toaletnog papira? Naprotiv! Papirnati rupčići rade se od drugog materijala – koji se ne rastapa lako u vodi kao što se rastapa toaletni papir. Tako može brzo doći do začepljenja toaleta.

Mačji pijesak

Ponekad je jednostavnije direktno baciti mačji nered u toalet umjesto staviti ga u plastičnu vrećicu te zbrinuti. Međutim, budi oprezna! Mačji pijesak se zbog svoje težine može sakupljati u odvodnim cijevima te tako blokirati „prolaz“. Vremenom se tamo sakuplja toaletni papir te nastane veliki čep – koji začepi toalet.

Flasteri

Kao i svaka druga plastika, tako i flasteri nemaju što tražiti u toaletu. Naime, materijal se ne može rastopiti te će prije ili kasnije negdje zapeti pa blokirati odvod.

Žvakaće gume

Ni žvakaće gume ne mogu se rastopiti u vodi pa ih zato nemoj bacati u zahodsku školjku. Premda je žvakaća guma sasvim mala, može zastati u cijevi te se vremenom tamo može nakupiti toaletni papir pa blokirati odvod.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Možda vas zanima Znamo dobar razlog da preko noći u WC školjci ostaviš režanj češnjaka Rubrika Life&style Life&style

Jelo

Osobito tekuće namirnice (poput juhe ili variva) bacimo u toalet. Međutim, kao što smo već spomenule, masnoće iz jela mogu izazvati začepljenje odvoda. Radije baci u vrećicu pa u smeće.

Tablete

U filmovima se često može vidjeti kako ljudi bacaju tablete u toalet. Ali, to nije baš dobra ideja. Naime, kad se tablete rastope, tvari koje sadrže mogu u najgorem slučaju završiti u podzemnim vodama. Stoga bacaj lijekove u posebne spremnike.

Možda vas zanima Poklopac na WC dasci ne postoji bez veze: zašto ga treba spustiti uvijek prije povlačenja vode? Rubrika Life&style Life&style
Photo: None

Komentari 0