Life&style

Poklopac na WC dasci ne postoji bez veze: zašto ga treba spustiti uvijek prije povlačenja vode?

  • Tko bi se time zamarao, stalno dizati i spuštati poklopac na WC-u. Ovi gnjusni podaci vjerojatno će te uvjeriti da bi se trebala potruditi
  • U suprotnom, "toaletni aerosol" oplahnut će sve oko školjke, uključujući i tvoje lice
  • Njegov sastav ne želiš znati, ali bolje je da ga znaš. Bljak!

Ovo je možda najodvratnija stvar koju ćeš danas pročitati, ali neke činjenice ipak je dobro znati. Znaš li da će tvoje lice oplahnuti obačić s milijun groznih bakterija nakon što povučeš vodu na WC-u ne spustivši prije toga poklopac? Skoro poput onih ljetnih vodica u spreju kojima prskamo lice za osvježenje. Dobro, malo je slabiji taj oblačić vlažnog gnjusa, ne vidimo ga možda, ali postoji. Sve odurne bakterije iz toaleta mlaz vode pošalje visoko u zrak.

Možda vas zanima Kupuješ nove cipele? Prije odlaska u trgovinu trebala bi znati ovih 5 stvari Rubrika Moda Moda

Prema studiji objavljenoj u u Američkom časopisu za kontrolu infekcija (American Journal of Infection Control) jasno je da povlačenje vode s dignutim poklopcem sa sobom nosi zdravstveni rizik. Ono što pritom nastaje nazvali su “toaletni aerosol". Kad su u WC-u fekalije ili pak ono što je netko ispovraćao, taj aerosol je potencijalno zarazan, a živjet će u prostoriji još satima. Bakterije mogu kontaminirati sjedalo na WC školjci, pod oko nje kao i sve druge površine u blizini - uključujući i tebe na koju će ovaj nevidljivi oblak sletjeti.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Mikroskopske kapljice koje polete uvis mogu sadržavati opasne i mikrobe svega zaraznog što je bilo unutra: salmonele, šigeloze, norovirusa ("crijevne gripe"). Ovi patogeni mogu preživjeti na površinama više tjedana, čak i mjeseci i često su uzročnik širenja zaraznih bolesti. Mislimo da ćeš nakon ovoga početi spuštati poklopac prije puštanja vode. Posebno ako ti je WC školjka negdje blizu ručnika, umivaonika ili, hm, četkice za zube.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • erik

    zasto ? pa da se lakse oprostis ,rastanak je tezak