Life&style

Ukusniji mlinci: uz nekoliko novih dodataka možeš ih pripremiti na drukčiji način. Gosti će biti iznenađeni

  • Zima ima svojih prednosti: jedna je što ovih dana vrlo često jedemo - mlince
  • Savršen su prilog uz svu pečenu perad i vrlo jednostavni za pripremu. Možda i... prejednostavni?
  • Nudimo 2 recepta za mlince koji će uz nekoliko novih dodataka postati sasvim različito jelo

Oh, da, svi koji vole ovaj sjevernohrvatski specijalitet ovih su dana došli na svoje. Mlinci se, tradicionalno, jedu uz pečenu patku, puricu, pile ili gusku koji se, opet tradicionalno, jedu na blagdan Svih svetih, Martinje, Božić i općenito u ovo zimsko doba kao čest nedjeljni ručak.

Možda vas zanima Ovom osobinom možeš muškarca ohladiti ili zapaliti u sekundi, a da toga možda uopće nisi svjesna Rubrika Life&style Life&style

Način pripreme je jednostavan. Posebno ako kupiš gotove mlince - preporučamo iz neke male proizvodnje specijalizirane za izradu mlinaca, kora za štrudle i rezanaca ili od "tvoje" kumice, no nisu loši ni oni industrijski. Suhe mlince se prelije kipućom slanom vodom i nakon što su tako odstojali nekoliko minuta, ocijedi, doda se mast od pečenja i promiješa. Mogu se i zapeći u pećnici, no sve skupa jako je malo posla.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Mlinci sa špekom i lukom

Dva recepta koja mi preporučamo nešto su kompliciranija, ali stvarno mrvicu. Ovaj sa špekom/slaninom/pancetom, kako već voliš, zahtijeva da prvo popirjaš odgovarajuću količinu luka (omjer je otprilike 1 srednje velika glavica luka na 50 dag mlinaca). Najbolje je pirjati ih na masti, svinjskoj ili onoj od pečenja koje pripremaš, ali OK je i na ulju. Kad luk dobrano "uvene" dodaj na trakice narezan špek (15 dag na ovu količinu ili više ako želiš jači okus mesa) i poprži na jakoj vatri da se zacrveni. Umiješaj u mlince koje si već ocijedila i dalje pripremaj kao i inače. Ovako pripremljeni mlinci imat će sasvim drukčiji okus od "običnih"

Možda vas zanima Pečeš sutra gusku (ili kokoš, patku, puricu)? Priredi je s "nadjevom sv. Martina" Rubrika Life&style Life&style

Mlinci sa sirom i vrhnjem

Ovo je nadogradnja prethodnog recepta, a ovako pripremljeni mlinci mogu se poslužiti kao toplo predjelo ili čak samostalno jelo uz salatu kao prilog. Za 80 dag mlinaca treba ti 80 dag svježeg kravljeg sira, 20 dag špeka, 4+2 dl kiselog vrhnja, 15 dag naribanog tvrdog sira (opcionalno), malo maslaca, sol i papar. Mlince preliješ vrućom vodom, ali pripazi da se ne razmekšaju do kraja jer ćeš ih morati slagati u redove u vatrostalnu posudu. Na trakice narezan špek popržiš u tavi pa dodaš procijeđeni sir i 4 dl vrhnja te začiniš solju i paprom. Promiješaj da se sve sjedini u glatku masu. Posudu namasti maslacem pa slaži red mlinaca, red nadjeva. Po vrhu zalij još 2 dl vrhnja i razbacaj još pokoji komadić maslaca. Ribani sir je opcija: ako ovako pripremljene mlince poslužuješ kao samostalno jelo, svakako ga dodaj. Ako ih poslužuješ uz pečenje, možda će okus sira biti prejak i suvišan.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0