- Pečena guska, patka, purica ili kokoš tradicija je za blagdanski ručak na dan Svih svetih
- Zašto ne napraviti malu varijaciju pa pečenku nadjenuti zanimljivim nadjevom sv. Martina (iako nije Martinje)
- Sve sastojke vjerojatno imaš kod kuće
- Vjerojatno sve sastojke već imaš kod kuće - možda ti samo nedostaju kesteni? Trk u dućan!
Za Dan svih Svetih obiteljski je ručak svečaniji, dolaze rođaci, gosti, a tradicija, barem ona kontinentalna, nalaže da se peče neki dobar komad peradi - guska, patka, purica... Ili kokoš, odnosno pile ako vas nema tako mnogo za stolom da savladate oveći komad mesa. Naravno, uz obavezne mlince, a dalje idu salate po želji - zelena, ribano zelje (slatko ili kiselo), pečene paprike, cikla.
I sve je to prefino, no zašto jednom za promjenu i probu ne napraviti varijaciju na zadanu temu. Pronašli smo zgodan recept, Gusku sv. Martina, a razlika je što se guska nadjene slatkasto-kiselkastim nadjevom u kojem glavnu riječ vode jabuke. Okus je blag, i dalje njime dominira okus mesa, a pristaje i uz drugu perad, ne isključivo uz gusku. I bez brige, mlinci će i dalje dobro ići uz to. Kao i fini u pećnici pečeni krumpiri...
Što ti treba za gusku sv. Martina?
Da nahraniš 8 osoba potrebo je:
- 1 guska/patka/kokoš/purica od otprilike 3,5 kg
- 1/2 kg kestena
- sol
- 2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 2 žličice suhog mažurana
- 3 kiselkaste jabuke (ajdared, na primjer)
- 150 g grožđica
- 250 ml suhog crvenog vina
- 1 žlica kukuruznog škroba pomiješanog s 2 žlice vode
Priprema je više nego lagana
Kestene treba zarezati i ispeći u pećnici ili na tavi. Za to vrijeme gusku dobro natrljaj mješavinom soli, papra i mažurana, izvana i iznutra. Jabuke očisti i oguli i nareži na tanke ploške pa pomiješaj s grožđicama. Neki stavljaju cijele jabuke, u komadu. Ispečene kestene oguli i dodaj voću. Napuni gusku ovim nadjevom i stavi peći u pećnicu koju si unaprijed zagrijala na 200 °C. Peci kao i inače. Kad je pečena, premjesti je na drugi lim ili tanjur. Iz posude u kojoj se pekla makni suvišnu masnoću pa sok od pečenja procijedi u novu zdjelu. Dodaj vino i kukuruzni škrob pa pusti da zakipi na štednjaku. Neka kipi dok se umak ne zgusne.
Serviraj narezano meso uz umak koji si svatko može dodavati po želji.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.