Life&style

Učinkoviti savjeti za olakšanje probavnih poremećaja

Koliko puta vam se desilo da radi nadutosti ne možete zakopčati omiljene traperice ili vam se radi bolova u trbuhu uopće ne ide s prijateljima na piće? Niže pročitajte naše savjete jer postoje načini kako probavne poremećaje držati pod kontrolom!

1. Pratite svoju prehranu

Izbor hrane može utjecati na stanje i pojačati određene probavne poremećaje. Trebamo si postaviti pitanje - Jesmo li svjesni koja hrana djeluje kao okidač? Neke namirnice koje mogu uzrokovati probavne poremećaje uključuju mliječne proizvode, čokoladu, alkohol, kavu, gazirana pića, grah, kupus i cvjetaču. Izbjegavanje hrane koja djeluje kao okidač jedna je od metoda za smanjenje simptoma, no postoje i  namirnice koje mogu pomoći kod IBS -a i drugih gastrointestinalnih problema. Namirnice koje sadrže probiotike kao što su jogurt, kiseli kupus, miso i kefir mogu ublažiti simptome poput plinova i nadutosti. S unosom vlakana treba biti oprezan, i individualno ocijeniti kao na nas utječe, jer s jedne strane pomaže u ublažavanju simptoma poput zatvora, ali s druge strane vlakna također mogu povećati plinove i nadutost. 

 | Autor:

2. Ublažite stres

Stres je uobičajeni okidač sindrom iritabilnog crijeva (IBS) koji se manifestira nadutosti, bolom u trbuhu i proljevom. Također, ono što je važno je činjenica kako dugotrajni stres može imati negativan učinak na um i tijelo. Upravljanje stresom jako je važno za opću dobrobit i potrebno je aktivno nastojati smanjiti razinu stresa. Možete se naprimjer,  povući se na mirno mjesto i čitati, slikati, šetati, prakticirati jogu ili na neki način biti kreativan!  Također treba smanjiti korištenje pametnog telefona; prekomjerna upotreba, osobito na društvenim mrežama, može dovesti do tjeskobe...

3. Budite aktivni

Redovita tjelesna aktivnost je provjeren način pobjede od stresa, depresije i tjeskobe, osobito ako se redovito prakticira. Ublažavanjem stresa mogu se potaknuti redovite kontrakcije crijeva koje će ublažiti nelagodu u crijevima. Tjedno se preporučuje oko  150 minuta tjelovježbe.

4. Potražite u ljekarni Silicolgel!

Silicolgel je medicinski proizvod na bazi silicijeve kiseline koji nakon oralnog uzimanja stvara zaštitni i smirujući  sloj na sluznici želuca i crijeva. Zbog vezujućeg svojstva Silicolgel fizički veže većinu iritansa, štetnih i toksičnih tvari te patogena te na taj način detoksicira organizam.

 | Autor: Silicolgel vrećice

Silicolgel možete uzeti kada patite od proljeva, žgaravice, mučnine, bolova u trbuhu, nelagode u crijevima, nadutosti, povraćanja ili refluksa. Također se preporučuje i osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva.
Silicolgel je dostupan u obliku bočice od 200 ml  i u obliku pojedinačnih vrećica po 15 ml, vrlo praktičnih za „on the go“ primjenu, koje uvijek mogu biti uz vas, za neočekivane probavne tegobe! O Silicolgelu pročitajte više na www.biramzdravlje.hr/silicolgel ili upitajte svog ljekarnika!

Photo: Shutterstock