Life&style

Učenje stranog jezika u ranoj dobi izgrađuje samopouzdanje

Što ranije to bolje – učenje jezika ima brojne pozitivne učinke na razvoj djece

Govorite li jedan ili više stranih jezika, vjerojatno vam je ta vještina pomogla u brojnim situacijama, iako je možda već uzimate zdravo za gotovo. Sporazumijevanje je samo jedna prednost učenja stranih jezika, jer već i proces učenja ima pozitivne učinke na razvoj mozga i osobnosti – posebno u mlađoj dobi.

Što ranije počnemo učiti neki jezik, to bolje. Mozak je programiran za učenje jezika sve do šeste godine, a u tom se razdoblju u neuronskim putevima stvaraju dragocjene veze koje se kasnije više ne mogu formirati. Pružanjem djetetu priliku da nauči najmanje jedan strani jezik u ranoj dobi, pomažemo povećavanju kapaciteta njegova mozga, uz omogućavanje poznavanja novog jezika.

Rano učenje ima prednost

Ono što se donedavno mnogima činilo nekonvencionalno - da djeca počnu učiti strani jezik u najranijoj dobi, već s nekoliko mjeseci - danas je dokazano uspješna metoda učenja jezika, ali i razvijanja drugih vještina.

Naime, djeca bez obzira na dob, čak i na to jesu li progovorila, mogu usvojiti novi jezik, ako su njemu izložena. Ovu činjenicu uočila je Helen Doron, britanska jezikoslovka i edukatorica, osnivačica istoimene metode podučavanja engleskog jezika. Metoda Helen Doron bazira se na upijanju jezika u prirodnom okruženju, bez naglaska na gramatička pravila te kroz igru, pokret i glazbu.

 | Autor: arhiva arhiva

Razvoj samopouzdanja i samostalnosti

Istraživanja su pokazala kako učenje stranog jezika u ranoj dobi povećava vještine kritičkog razmišljanja, kreativnosti i fleksibilnosti uma. Učenje stranog jezika pomaže u širenju svjetonazora i razvijanju tolerancije, osjetljivosti i uvažavanju drugih kultura.

Kako učenje jezika pomaže u razvijaju komunikacijskih vještina, ono ima i učinak na rast samopouzdanja, na koje dodatno pozitivno utječe i spoznaja djeteta kako može komunicirati s ljudima iz drugih kultura, posebno u inozemstvu. Sve ovo povećava samopoštovanje i osjećaj samostalnosti.

Jednostavnim pristupom do rezultata

Rana stimulacija potiče stvaranje neuronskih sklopova, zbog čega je izlaganje djeteta stranom jeziku u što ranijoj dobi najbolji način za stvaranje veza među neuronima te povećanje djetetove sposobnosti za intelektualni razvoj. U usporedbi s jednojezičnom, dvojezična djeca postižu znatno bolje rezultate.

 | Autor: arhiva arhiva

Dijete koje je redovno izloženo stranom jeziku osjeća njegovu melodiju, za razliku od djeteta koje uči slijedeći gramatička pravila, zbog čega metoda Helen Doron djeci pomaže ne samo u razvoju govornih vještina, nego i u razvoju osobnosti.

U Helen Doron centrima uči se u malim grupama, a metoda uzima u obzir individualnost djeteta i jedinstvene stilove učenja te se koristi igrom, pokretom i glazbom uz mnogo zabave kako bi potaknula ljubav prema učenju i sklonost usvajanju jezika. Središnja sastavnica sustava Helen Doron English je pozadinsko slušanje audiosadržaja kod kuće, čime se omogućava neprekidno izlaganje engleskom jeziku, iznimno važno u ranoj dobi. Metoda se kontinuirano poboljšava najrecentnijim spoznajama i novim tehnologijama, kao što su augmented reality, aplikacije za tablete i mobilne uređaje te crtanim filmovima. Želite li svom djetetu pomoći u otvaranju svijetu i razvijanju brojnih vještina, otkrijte svijet Helen Doron English na besplatnom oglednom satu na jednoj od 30 lokacija u cijeloj Hrvatskoj, putem web-stranice www.helendoron.hr.

See you!

Photo: arhiva

Komentari 0