Life&style 19. rujna 2019.

Ubiješ svaku kućnu biljku? Ova će ti preživjeti, ma koliko se ležerno brinula o njoj, a još je i jako korisna za zdravlje tvojih ukućana

InstagramITena Šnajder.
  • Ako nisi baš vješta s biljkama u svom stanu, predlažemo ti jednu koja je nevjerojatno otporna i nezahtjevna
  • Sanseverija, narodnog naziva svekrvin jezik, gotovo voli da ju se zanemaruje, no nevjerojatno je koliko dobrobiti donosi u tvoj dom
  • Sanseverija može apsorbirati štetni benzen, i to do 52,6 posto u zatvorenoj prostoriji

Istina, ova biljka ima malo nezgodno narodno ime, svekrvin jezik, ali je itekako korisna. Sanseverija je zimzelena višegodišnja biljka iz porodice šparogovki s uspravnim, mesnatim, krutim i sabljastim listovima. 
Sanseverija je nekad bila popularna i imalo ju je gotovo svako naše domaćinstvo, ali u posljednje vrijeme postala je rijetka. No, veoma ju je korisno držati u kući. Naime, nedavno objavljena studija dokazuje da je zagađenje zraka u našim stanovima i kućama opasnije pa čak i smrtonosnije od zagađenja zraka na otvorenom, u tome nam sanseverija može pomoći. Ako se plašiš da će ti i ova biljka, kao mnoge dosad, uvenuti, bez brige - malo koja se lako održava poput sanseverije. 
Prije nego ti kažemo kako će ti uz minimalan trud tvoja sanseverija rasti i uljepšavati tvoj dom, pogledaj kakve sve koristi može donijeti u njega: 

1. Kućna biljka koja proizvodi kisik
Začudo, gotovo niti jedna druga kućna biljka ne proizvodi toliko kisika koliko sanseverija.

2. Lijepo izgleda
Na debelim uspravnim listovima pronalazimo sve nijanse blagotvorne zelene, od posve svijetle, gotovo žute, do duboke, tamne zelene boje.

3. Smanjuje zagađenost zraka u tvom domu, pogledaj kako
Sanseverija daje svoj doprinos borbi proptiv zagađivača zraka u stanu. Osim ugljikovog dioksida, ona može apsorbirati benzen, formaldehid, ksilen i toluen. Poznati eksperiment koji je provela NASA 1989. pokazao je da kućne biljke s većom površinom listova bolje čiste zrak, a svekrvin jezik upravo je jedna od tih biljaka. Benzen se koristi u kemijskoj industriji, za proizvodnju boja, lakova, plastike, sredstava za pranje... Sanseverija može apsorbirati benzen, i to do 52,6 posto u zatvorenoj prostoriji. Formaldehid, plin oštrog mirisa koji jako nadražuje sluznicu i otrovan je kad se udiše, a u kućanstvu se pojavljuje od pušenja, boja, neke kozmetike. Sanseverija pomaže da ga se riješimo, baš kao i otrovnog ksilana ili toluena.

 | Autor: InstagramITena Šnajder InstagramITena Šnajder

4. Noću asimilira ugljikov dioksid
Istraživanja su pokazala da oni koji udišu više ugljikovog dioksida, kemijskog spoja koji se prirodno nalazi u Zemljinoj atmosferi, ali i dodatno stvara kao posljedica izgaranja, imaju probleme s učenjem i produktivnošću pa čak i vrtoglavicama i mučninom. Sanseverija može dio ugljikovog dioksida u uredu ili stanu usisati i smanjiti. Sanseverija noću smanjuje količinu ugljikovog dioksida, i to zbog specifične vrste fotosinteze koja se naziva CAM. CAM biljke noću prikupljaju ugljikov vodik, a po danu ga troše na fotosintezu. 

5. Sudjeluje u borbi protiv alergija
Biljke koje stvaraju kisik i smanjuju količine ugljikovog dioksida te upijaju štetne kemijske spojeve i plinove zasigurno smanjuju vjerojatnost alergija od alergena koji se prenose zrakom. Okruži se biljkama i osjećat ćete se bolje.

 | Autor: InstagramITena Šnajder InstagramITena Šnajder

6. Feng shui i zaštitnička energija
Neki smatraju da ova 'koplja' znače loš feng shui jer su listovi zašiljeni, no to nije točno. Kad se sanseveriju stavi na pravo mjesto, ona donosi zaštitničku i čistu energiju uredu ili sobi u stanu. U feng shuiju ove zašiljene biljke odlične su za borbu protiv negativne chi energije. No, moraju biti na nekom manje prometnom mjestu, a navodno su najbolji uglovi, i to jugositočni ugao prostorije, južni ili istočni.

7. Lako ih se održava
Sanseverija je vjerojatno biljka koju je najlakše održavati. Može biti na suncu, u potpunom hladu i bez direktnog sunčevog svjetla, a može i bez vode. Gotovo da uživa kad ju se zanemaruje. 

Komentari 0