Life&style

'Ubijaš' hrkanjem? Iskušaj ovih 7 savjeta i konačno počni spavati normalno...

  • Jesi li među 45% normalnih odraslih osoba koje povremeno hrču ili imaš pokraj sebe nekog tko pili?
  • Možda su zastrašujući noćni zvukovi iz spavaće sobe predmet šala na obiteljskim okupljanjima, ali hrkanje je ozbiljna stvar
  • Otkrivamo ti sedam savjeta koji pomažu protiv hrkanja, vjerujemo da ćete ti i osoba pokraj tebe puno bolje spavati

Primjerice, kad jedan od partnera često i glasno hrče, onaj drugi može patiti od nesanice – što na kraju može dovesti do odvojenih soba. Osim što hrkanje smeta drugoj osobi, 75% osoba koje hrču imaju opstruktivnu apneju za vrijeme spavanja (kad dolazi do poremećaja disanja kraće vrijeme), a to povećava rizik od razvoja bolesti srca, kažu stručnjaci. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Budi oprezna prije nego što započneš samoliječenje raznim nadrilijekovima i tabletama bez recepta – odnosno, dok se nisi konzultirala s liječnikom. Na tržištu postoje razna „pomagala“ koja nisu znanstveno ispitana. Stoga, umjesto da riskiraš, iskušaj ova prirodna rješenja (i promjene načina života) kako bi se riješila hrkanja… 

Možda vas zanima Brojne žene su otkrile totalno neočekivan razlog zbog kojih izlaze s muškarcima koji im se uopće ne sviđaju Rubrika Love&Sex Love&Sex

1. Promijeni položaj u kojem spavaš 

Ako ležiš na leđima, korijen jezika i mekog nepca padne na stražnji zid grla te uzrokuje vibrirajući zvuk tijekom sna. Spavanje na boku može to spriječiti. Stručnjaci preporučuju jastuk koji podržava čitavo tijelo – koji će ti omogućiti da cijelu noć spavaš na boku. Možeš i zalijepiti loptice za tenis na stražnju stranu pidžame – nema šanse da ćeš spavati tu noć na leđima. Također možeš podignuti gornji dio tijela tako da legneš na dva ili tri jastuka – to otvara nosnice, ali može te boljeti vrat. Ako se hrkanje i dalje nastavi, moguće je da „hrkač“ boluje od opstrukcijske apneje. U tom slučaju posjet liječniku je nužan. 

2. Jesi li dobila koji kilogram?

Gubitak težine pomaže nekim ljudima, ali ne svima. I mršave osobe hrču, kažu stručnjaci. No ako je netko dobio na težini, a nije hrkao prije toga, mršavljenje će pomoći. Ako se poveća tjelesna težina oko vrata, stisne se unutarnji promjer grla – pa to izaziva hrkanje. 

3. Izbjegavaj alkohol 

Alkohol i sedativi loše utječu na mirovanje mišića u stražnjem dijelu grla – što znači da ćeš više hrkati. Konzumacija alkohola pet sati pije spavanja znači da ćeš više hrkati, tvrde stručnjaci. Ljudi koji inače ne hrču, počet će ako popiju nekoliko pića. 

4. Prakticiraj dobru "higijenu spavanja"

Loše navike spavanja mogu imati učinak sličan onom pri konzumaciji alkohola, kažu stručnjaci. Na primjer, mnogo posla i obaveza i u večernjim satima znači da ćeš otići u krevet kasno, kad si već preumorna. I tako iz dana u dan. Potom spavaš čvrsto i duboko, a mišići se više opuste i omlohave – što stvara hrkanje. 

Možda vas zanima Ovih 5 signala će ti otkriti da ne voliš njega, već samo idealnu predožbu o njemu Rubrika Love&Sex Love&Sex

5. Otvori nosne prolaze 

Ako hrkanje počinje u nosu, otvaranje nosnih prolaza  može pomoći – omogućuje da se zrak sporije pomiče, kažu stručnjaci. Zamisli usko vrtno crijevo kroz koje prolazi voda. Što je crijevo uže, voda brže prolazi. Naši nosni prolazi funkcioniraju na sličan način. Ako je nos začepljen ili sužen, brža struja zraka uzrokuje snažnije hrkanje. Tuširanje vrućom vodom može pomoći otvoriti nosne prolaze. Također je potrebno ispirati nos fizikalnom otopinom.  

6. Promijeni jastuk 

Alergeni u sobi i jastuku također mogu pridonijeti hrkanju. Kad si zadnji puta promijenila jastuk? U jastuku se talože grinje te mogu uzrokovati alergijske reakcije koje pak mogu uzrokovati hrkanje. Ako je to slučaj, bilo bi dobro često mijenjati jastučnicu, a jastuk barem svakih šest mjeseci.  

7. Pij dovoljno tekućine 

Izlučivanja u nosu i mekom nepcu postaju ljepljivija ako si dehidrirana. Naravno, to onda može uzrokovati snažnije hrkanje. Prema najnovijim istraživanjima, zdrava žena trebala bi popiti 11 čaša vode dnevno (u to se ubraja tekućina iz svih jela i pića); muškarci oko 16 čaša. 

Općenito vrijedi: dovoljno spavaj, spavaj na boku, izbjegavaj alkohol prije spavanja i otuširaj se vrućom vodom ako su začepljeni nosni prolazi, savjetuju stručnjaci. Ti jednostavni savjeti mogu znatno smanjiti hrkanje. 

Možda vas zanima Zaista funkcionira! Ako ovako naneseš maskaru, imat ćeš mega velike trepavice Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0