Life&style 17. siječnja 2022.

Ubija li alkohol doista bakterije i viruse? Da dignemo čaše i nazdravimo?

shutterstock. Ubija li alkohol bakterije?
  • Naravno govorimo o alkoholu koji pijemo; sigurno si čula da se rakijicu treba popiti za bolno grlo ili zub
  • Čak i u ovo doba korone neki se ne libe popiti alkohol ih iste čaše - jer to je alkohol, ubit će svaki virus
  • Hoće li nam konzumacija alkohola pomoći u borbi protiv virusa i bakterija 

Vrlo često ćemo čuti da "alkohol ubija bakterije" ili da ubija klice svih vrsta (bakterije, gljivice, viruse...) pa tako znamo trgnuti nešto žestoko kad nas hvata prehlada, spopada želučana viroza, bez problema srknemo iz tuđe čaše sa žestokim pićem jer tako "ne možemo ništa pokupiti, alkohol ubije sve". No ispijanjem votke, rakije ili pokojeg koktela izgleda ipak neće ubiti klice u našem tijelu. 

Alkohol apsolutno dezinficira, ali...

Iako mitovi da alkohol ubija bakterije postoje odavno, razumljivo je zašto bismo se baš sada mnogi mogli zapitati ima li u tome istine. Budući da smo danas svi ohrabreni da koristimo proizvode za dezinfekciju ruku - a oni su uglavnom napravljeni od alkohola, hoće li nam i konzumacija alkohola pomoći protiv malih nevidljivih neprijatelja poput virusa i bakterija? Istina je da alkoholi svih vrsta ubijaju bakterije na površinama, ali alkohol u tijelu djeluje drugačije -  i to je dobra stvar.

Alkohol nas čini ljepšima? Od jednog smo pića privlačniji nego trijezni, a od dva se poružnimo

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Etanol

Kemijski gledano, postoje tri glavne vrste alkohola: izopropil, etil i metil. Svi ubijaju bakterije razbijanjem stanične membrane, što uzrokuje otapanje unutarnjih komponenti stanice.

Možda vas zanima... Jesi se i ti odlučila ostaviti cuge u siječnju? Zaključci do kojih sam došla nakon 3 mjeseca bez alkohola Rubrika Life&style Life&style

Većina sredstava za dezinfekciju ruku sadrži izopropil ili etil (etanol) alkohol. Etilni alkohol je vrsta alkohola koja se nalazi i u alkoholnim pićima, ali kada ga konzumiraš, probavni proces brzo razgrađuje molekule etanola, što im otežava ubijanje bakterija na koje naiđu. To je zapravo dobra stvar, jer naše tijelo sadrži milijarde dobrih bakterija bez kojih ne možemo živjeti. Kad bi etanol mogao ubiti bakterije u našm tijelu, uništio bi te dobre bakterije zajedno s lošim.

Čašica bilo čega neće dezinficirati tvoju nutrinu

 | Autor: shutterstock shutterstock

A prekomjerna konzumacija alkohola, kako znamo, može imati mnoge toksične učinke na tvoje tijelo, uključujući iritaciju sluznice crijeva, preopterećenje jetre (što dovodi do ciroze – ili ožiljaka – na jetri) i uništavanje moždanog tkiva. Da se vratimo na piće, nažalost, ta čašica neće dezinficirati ništa u tvom tijelu, a izgovor da je ljekovita ostaje samo izgovor. 

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    rakija