Life&style

U Zagrebu danas i još tri dana možeš kušati jednu od najskupljih kava na svijetu - evo gdje!

  • U Zagrebu ovih dana možeš popiti kavu kojoj laskaju da je "šampanjac među kavama" - pije ju i James Bond
  • Tri zagrebačka kafića posluživati će limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave – Jamaica Blue Mountain, jednu od najposebnijih i najskupljih kava na svijetu 
  • Kod nas će imati promotivnu cijenu, a poslužuje se od danas do kraja vikenda

U Zagrebu ćeš se ovih dana bar na trenutak moći osjećati poput James Bonda. Za sve kavoljupce tri zagrebačka caffe bara četiri će dana po promotivnim cijenama posluživati jednu od najskupljih kava na svijetu, luksuzno limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave – Jamaica Blue Mountain. A upravo Jamaica Blue Mountain kava koju pije James Bond.

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus Tri zagrebačka kafića posluživati će jednu od najposebnijih i najskupljih kava na svijetu - limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave – Jamaica Blue Mountain

Ian Fleming, tvorac Jamesa Bonda, predložek za ovaj filmski hit pisao je u svojem utočištu na Jamajci, ispijajući Jamaica Blue Mountain kavu, pa je tako ova, jedna od najposebnijih kava na svijetu, postala kava koju pije i najpoznatiji tajni agent. Evo gdje trebaš doći kako bi kušala iznimnu aromu ove  kave. Limitirano izdanje Single Origin Julius Meinl kave – Jamaica Blue Mountain od 11. do 14. studenog posluživati će se po promotivnim cijenama na tri zagrebačke lokacije: u caffe baru Franz, u Ulici Gjure Čanića 14; caffe baru Muzeja prekinutih veza, Ćirilometodska ulica 2 i caffe baru Botaničar, Trg Marka Marulića 6.

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Ova Single Origin kava dolazi s Clifton Mount Estate, jedne od najstarijih plantaža kave na Jamajci, gdje se kava uzgaja na nadmorskoj visini od 1300 metara. Tropska klima u kombinaciji s kišom i nižim temperaturama na visinama, omogućuje da zrna kave znatno sporije rastu – od cvjetanja do berbe treba čak 10 mjeseci – pa šećeri u kavi polako sazrijevaju, što rezultira specifičnom aromom kave; bez gorčine, nježnog kiselkastog okusa, kremaste strukture i glatkog završetka. Ovdje se prožimaju okusi limuna, primjesa pistacije, crnog čaja i dugotrajnog after okusa karamelizirane kore naranče. Zasigurno neobičan spoj!

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Također, Jamaica Blue Mountain kava je koja se, umjesto u vreće, pakira u drvene kutije i ima certifikat Rainforest Alliance, organizacije koja kontrolira uzgoj i proizvodnju tropskih proizvoda. Za dobivanje ovog certifikata moraju biti ispunjeni brojni ekološki i socijalni standardi, pa tako, primjerice, radnici moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad, a na plantažama ne smiju raditi djeca.

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Priča o Jamaica Blue Mountain kavi počela je 1728. godine, kad je tadašnji guverner Jamajke, Nicholas Lawes, donio više mladih stabala 100% arabike i sjeme iz Martiniquea. Prve sjemenke posađene su na Blue Mountainu, gdje se na malim obiteljskim plantažama i danas proizvodi. Ekskluzivnost ove kave upravo je u ograničenoj proizvodnji, a kad znamo da čak 80% ukupnog uroda odlazi u Japan (japanski car Naruhito pije samo Jamaica Blue Mountain kavu!), onda je jasno kako je Zagreb dobio priliku koja se ne propušta. Samo četiri dana i tri adrese  - ovo je prava prilika da uživaš u iznimnom okusu Jamaica Blue Mountain kave!

Photo: Pr/prettycactus

Komentari 0