Life&style

Bile su neustrašivog duha, imale su izuzetne borilačke vještine, a značenje njihova imena je prekrasno

  • Dahomejske ratnice bile su dio vojne jedinice Agojie. Sve su prolazile rigoroznu obuku, a zbog svog neustrašivog duha i izvanrednih borbenih vještina smatrane su superiornijima od svojih muških kolega. Od njih su posebno strahovali europski protivnici koji su ih nazivali i Amazonkama
  • Upravo je prema njihovoj jedinstvenosti inspiriran nadolazeći film 'Žena kralj' (The Woman King) koji od 27. listopada pretpremijerno stiže u domaća kina
  • Ovaj spektakl svjetsku premijeru imao je na Toronto Film Festivalu, a do sada je u svijetu zaradio skoro 80 milijuna dolara. Na jednoj od najpopularnijih filmskih stranica Rotten Tomatoes film drži visokih 94% po ocjenama kritike i čak 99% po ocjenama publike 

Iako su bojišta kroz povijest obilježili većinom muškarci, Kraljevina Dahomej u Africi, koja je postojala od 1600-ih do 1904. na teritoriju današnje zapadne afričke države Benin, ostat će zapamćena prvenstveno po svojoj ženskoj vojnoj jedinici Agojie. Dahomejske ratnice jedna su od rijetkih dokumentiranih ženskih vojski u modernoj povijesti, a zbog njihova neustrašivog duha i izuzetnih borbenih vještina Europljani koji su se s njima susreli nazvali su ih Amazonkama.

Pojava isključivo ženske vojne pukovnije bila je rezultat toga što se muško stanovništvo Dahomeja suočavalo s velikim gubicima u sve učestalijem nasilju i ratovima sa susjednim zapadnoafričkim državama. To je dovelo do toga da je Dahomej postao jedno od vodećih plemena u trgovini robljem s carstvom Oyo, koje je koristilo robove za razmjenu robe u zapadnoj Africi, sve dok Britansko carstvo nije okončalo trgovinu robljem u regiji. Nedostatak muškaraca vjerojatno je naveo kraljeve Dahomeya da regrutiraju žene u vojsku.

Povijesni izvori pokazuju da je Agojie osnovao kralj Houegbadja (koji je vladao od 1645. do 1685.), treći kralj Dahomeja, a prije nego su postale ratnice njihova je dužnost bila lov na slonove te su se nazivale gbeto. Njegova je kći, kraljica Hangbe (vladala od 1716. do 1718.) kasnije uspostavila žensku tjelesnu stražu. Prema tradiciji, njezin brat i nasljednik, kralj Agaja uspješno ih je koristio u porazu nad susjednim kraljevstvom Savi 1727. godine. Skupinu ženskih ratnica muška vojska Dahomeja nazivala je Mino, što na Fon jeziku znači ''Naše majke''

 | Autor: Scena iz filma 'Žena kralj' Scena iz filma 'Žena kralj'

Od vremena kralja Ghezoa (koji je vladao od 1818. do 1858.), Dahomej je postajao sve militarističkiji. Ghezo je veliku važnost pridavao vojsci, povećavajući njezin proračun i formalizirajući njezinu strukturu od ceremonijalne do ozbiljne vojske. Dahomejske ratnice su sebe često nazivale i ahosi (kraljeve žene). Sve su prolazile rigoroznu obuku te su nosile posebnu uniformu, a do sredine 19. stoljeća brojale su između 1000 i 6000 žena (činile su oko trećine cijele vojske Dahomeja). U izvješćima se također navodi da su zbog učinkovitosti i hrabrosti žene ratnice smatrane superiornijima od muških vojnika.

'Žena kralj' - film inspiriran dahomejskim ratnicama

Upravo je prema njihovoj jedinstvenosti inspiriran nadolazeći film 'Žena kralj' (The Woman King) koji od 27. listopada pretpremijerno stiže u domaća kina. Ovaj spektakl svjetsku premijeru imao je na Toronto Film Festivalu, a do sada je u svijetu zaradio skoro 80 milijuna dolara. Na jednoj od najpopularnijih filmskih stranica Rotten Tomatoes film drži visokih 94% po ocjenama kritike i čak 99% po ocjenama publike.

 | Autor: Scena iz filma 'Žena kralj' Scena iz filma 'Žena kralj'

Radnja filma prati Naniscu, hrabru i odlučnu ratnicu i generalicu Agojiea, kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Nju je utjelovila oskarovka Viola Davis (Fences, Tajni život kućnih pomoćnica, Widows, Odred otpisanih) koja se mjesecima prije snimanja svakodnevno pripremala za ulogu težinskim treningom, trčanjem i borilačkim vještinama. U drugim ulogama pojavljuju se također poznata imena kao što su Lashana Lynch (Za smrt nema vremena, Kapetanica Marvel, Doktor Strange u multiverzumu ludila), John Boyega (Ratovi zvijezda: Sila se budi, Napad na kvart, Bitka za Pacifik 2) i Hero Fiennes Tiffin (After, Harry Potter i princ miješane krvi).   
  

Režiju filma potpisuje Gina Prince-Bythewood čiji su dosadašnji rad obilježili filmovi Ljubav i košarka, Tajnovit život pčela i The Old Guard. Na scenariju i priči su pak sudjelovale Marija Bello i Dana Stevens. Kako bi se tematski upotpunio doživljaj filma, za lokacije snimanja odabrana je priroda Južnoafričke republike. Također, za originalnu glazbu filma zaslužan je muzički odjel koji je sudjelovao na glazbi filmova Kralj lavova, Congo, Legenda o Tarzanu i Suze boga sunca. Svakako, ovaj film će kroz svoju specifičnu priču i akciju donijeti dašak toplijih krajeva.

 | Autor: Scena iz filma 'Žena kralj' Scena iz filma 'Žena kralj'

'Žena kralj' u domaća kina pretpremijerno stiže 27. listopada, a od 3. studenog moguće ga je pogledati u svim kinima.

Photo: None

Komentari 0