Life&style
Elvis i Pricilla Presley

U iščekivanju biografskog filma 'Priscilla', otkrivamo kakav je zapravo bio Priscillin brak s Elvisom

  • Dugo iščekivani biografski film Sofije Coppole, 'Priscilla', debitirat će na Venecijanskom filmskom festivalu 4. rujna
  • Film prati život Priscille Presley, žene koja je bacila u centru pažnje kao Elvisova besprijekorno odjevena nevjesta
  • Film također prati burne priče iz njihovog legendarnog šestogodišnjeg braka 

Film 'Pricilla' Sofije Coppole adaptiran je iz Priscillinih vlastitih memoara iz 1985. godine, 'Elvis i ja', a pratit će našu titularnu heroinu od 15. do 27. godine, prikazujući njezinu vrtoglavu romansu s kraljem rock and rolla, kao i posljedice u zadivljujućim detaljima. Ali, kako se slavni par zapravo upoznao, kakav je doista bio njihov bračni život i zašto se njihov brak raspao? Donosimo sve te detalje prije premijere filma na Venecijanskom filmskom festivalu.

Kako su se Priscilla i Elvis zapravo upoznali?

Naime, 14-godišnja Priscilla Beaulieu upoznala je Elvisa, koji je tada imao 24 godine, dok je bio usred vojnog roka u Njemačkoj 1959. godine. U svojoj knjizi se u to vrijeme opisuje kao 'stidljiva, lijepa djevojčica, nesretno naviknuta na selidbe iz vojne baze u bazu svake dvije ili tri godine' zbog svog očuha, časnika američkog zrakoplovstva (njezin biološki otac, pilot američke mornarice, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći kada je Priscilla imala samo šest mjeseci). 

Nakon njegovog premještaja iz Texasa u Wiesbaden u Zapadnoj Njemačkoj, jedan od Elvisovih prijatelja pozvao je Priscillu na zabavu u glazbenikovu kuću. Do tog trenutka Elvis je već bio superzvijezda s nizom hitova, poput 'Heartbreak Hotel', 'Jailhouse Rock' i 'Hound Dog'. Po svemu sudeći, odmah mu se svidjela i, prema Priscillinim riječima, nisu spavali zajedno. Kad se kasno vratila kući, roditelji su bili bijesni i inzistirali da ga više nikada ne vidi. Međutim, bio je odlučan u namjeri da bude u njenom društvu - obećao im je da je više nikada neće kasno dovesti kući, a oni su na kraju popustili. Kratak pogled na ovaj slučajni prvi susret može se vidjeti u prvom teaseru za Priscillu.

Od tada, pa sve do Elvisova odlaska iz Njemačke u proljeće 1960. godine, par je često bio zajedno. 'Prvih šest mjeseci koje sam provela s njim bili su ispunjeni nježnošću i privrženošću', napisala je kasnije. 'Zaslijepljena ljubavlju, nisam vidjela nijednu njegovu manu ili slabost. On je trebao postati strast mog života.' Prije odlaska u SAD rekao joj je: „Želim da mi obećaš da ćeš ostati takva kakva jesi. Nedirnuta, kao što sam te ostavio.“ U tom trenutku svog života, Priscilla je odjednom bila preplavljena zahtjevima za intervjue i poštom obožavatelja, ali s obzirom na Elvisove brojne druge veze o kojima se pričalo, nije bila sigurna hoće li ga ikada više vidjeti.

Kako je izgledalo njihovo rano udvaranje?

Ali, naravno, srećom je to učinila. Priscilla je uspjela ostati u kontaktu s Elvisom telefonom, a dvije godine kasnije ju je pozvao da ga posjeti u Los Angelesu na dva tjedna. Njezini su roditelji pristali, ali u stvarnosti to nije bio slučaj - Elvis je umjesto toga 16-godišnjakinju odveo u Las Vegas.

Nakon više posjeta Priscillini roditelji dopustili su joj da se preseli u Memphis 1963. godine. Pretpostavljalo se da će ondje završiti srednju školu i živjeti s Elvisovim ocem i maćehom u zasebnoj kući u blizini Gracelanda dok se ne uda za Elvisa. Zapravo, stalno se iskradala kako bi ga vidjela i zapravo je vilu učinila svojim stalnim prebivalištem puno prije nego što su njezini roditelji to znali ili odobrili. 'Dan za danom vozila sam se u školu, pohađala nastavu do podneva, a zatim se vratila u Graceland kako bih se vratila u krevet i mazila uz Elvisa, koji je još uvijek čvrsto spavao', napisala je. 'Vodila sam dvostruki život – učenica danju, femme fatale noću.' (Prema njezinoj knjizi, ona i Elvis imali su sklonost igranju uloga u spavaćoj sobi i međusobnom snimanju u različitim kostimima – nešto što se također pojavljuje u teaseru za 'Priscille'.) Priscilla je također provodila vrijeme sama u Memphisu dok je Elvis je otišao raditi u Hollywood. Nakon glasina da je bio romantično povezan s drugim ženama, suočila se s njim, ali on je demantirao glasine i pozvao je da ne vjeruje svemu što pročita.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Kada ju je Elvis zaprosio?

Elvis je zaprosio Priscillu kratko prije Božića 1966. godine, ali primarni razlog za njegovu odluku nije bio nimalo romantičan: Njegov menadžer, pukovnik Tom Parker, podsjetio ga je na 'moralnu klauzulu' u njegovom ugovoru, a pritisak je bio donijeti odluku o Priscilli prije nego što se pročuje da je živio s njom dok je također hvatao gomilu drugih žena. U intervjuu iz 1973. Priscilla je priznala da su ona i Elvis bili prilično sretni što jednostavno žive zajedno, ali to se nije smatralo društveno prihvatljivim.

Film The Killer, Michael Fassbender Možda vas zanima Trailer za film 'The Killer', kultnog redatelja Davida Finchera i s Michaelom Fassbenderom, izaziva trnce Rubrika Life&style Life&style

Kakvo je bilo njihovo vjenčanje?

Par se vjenčao u Las Vegasu 1. svibnja 1967. godine, kada je Priscilla imala 21 godinu. Vjenčanje je održano u apartmanu u hotelu 'Aladdin' sa oko 14 gostiju, a završilo je za samo osam minuta. Kako bi se povećao publicitet, pukovnik Tom Parker pobrinuo se da nakon konferencije uslijedi tiskovna konferencija i doručak uz šampanjac za 100 osoba, na kojem su sudjelovali poslovni suradnici, prijatelji i obitelj. Mlada je nosila bijelu čipkastu vjenčanicu s tijarom i velom od tri metra od tila, a mladoženja crni svileni smoking, dok su fotografirani kako režu svoju golemu svadbenu tortu na šest katova.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Priscilla tvrdi da, unatoč tome što su radili 'druge stvari', par nije konzumirao svoju vezu sve do bračne noći, što je tvrdnja koju su njezini biografi doveli u pitanje. Nakon velikog dana Presleyjevi su odletjeli u Palm Springs na medeni mjesec, a zatim su se vratili u Graceland gdje su održali drugo primanje za one koji nisu mogli prisustvovati njihovoj proslavi u Vegasu.

Kakav je bio bračni život Priscile i Elvisa?

Priscilla je otkrila da je trudna ubrzo nakon njihovog vjenčanja, a njihova kći Lisa Marie rođena je točno devet mjeseci kasnije, 1. veljače 1968. godine. 'Bila je tako sićušna, tako lijepa', napisala je Priscilla. 'Elvis je ušao u sobu i poljubio me, oduševljen što imamo savršeno normalno, zdravo dijete. Odmah se zaljubio u nju. Gledao me držeći je i oči su mu se zamaglile od sreće. Zatim nas je oboje uzeo u naručje i držao.'

Ali, i to je razdoblje bilo burno. U knjizi je Priscilla priznala da je, dok je njezin suprug bio odsutan na snimanju filma 'Live a Little, Love a Little', počela ići na privatne satove plesa i otkrila da ju je privukao njezin instruktor. Imali su kratku aferu i ona je rekla da je 'izišla iz nje shvativši da mi je potrebno još puno toga od moje veze s Elvisom'. Unatoč njezinoj nevjeri, da ne spominjemo razne Elvisove, prvih nekoliko godina njihova braka činilo se uglavnom sretnim, premda je postalo napetije kad je Elvisova karijera ponovno probudila nakon njegovog TV specijala iz 1968. godine. Dok je bio na turneji, Priscilla je ostala kod kuće brinuti se za Lisu Marie.

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Zašto se njihov brak raspao?

Od tog trenutka nadalje bilo je nekoliko većih napetosti u njihovom braku. U svojim memoarima Priscilla se prisjetila da je Elvis imao potpunu kontrolu nad njom. 'Naučio me svemu: kako se oblačiti, kako hodati, kako se našminkati i napraviti frizuru, kako se ponašati, kako uzvratiti ljubav – na njegov način', napisala je. 'Tijekom godina postao je moj otac, muž i gotovo Bog.' Ona je, primjerice, pokazivala interes za manekenstvo i glumu, ali Elvisu je već i pomisao da želi svoju karijeru bila neugodna. On ju je, međutim, ohrabrio da se počne baviti karateom, budući da je i sam bio oduševljeni učenik tog sporta. 

Pohađala je poduke kod instruktora Mikea Stonea s kojim se upustila u još jednu aferu. 'Još uvijek sam jako voljela Elvisa, ali u sljedećih nekoliko mjeseci znala sam da ću morati donijeti ključnu odluku o svojoj sudbini', napisala je. Rekla je da je Elvis u njoj primijetio nemir te je ubrzo nakon toga zatražio sastanak s njom u svojoj hotelskoj sobi i 'nasilno je vodio ljubav sa mnom govoreći 'Ovako pravi muškarac vodi ljubav sa svojom ženom''.

Kasnije je dodala da je požalila zbog vlastitog izbora riječi i da je pretjerala s tim incidentom. Ipak, napisala je, 'ono što je stvarno boljelo je to što nije bio osjetljiv prema meni kao ženi i njegov pokušaj pomirenja došao je prekasno... moje tjelesne i emocionalne potrebe bile su neispunjene. Ovo nije više bio nježan muškarac pun razumijevanja kojeg sam zavoljela.' 

 | Autor: Profimedia Profimedia Foto: Profimedia

Par se razveo 1972., a razvod je okončan u listopadu 1973. godine. Ali, ostali su bliski, čak su izišli iz zgrade suda ruku pod ruku na dan razvoda. Samo četiri godine kasnije Elvis je umro od zatajenja srca u dobi od 42 godine. 'Elvis je i dalje bio bitan dio mog života', napisala je Priscilla. 'Tijekom posljednjih godina postali smo dobri prijatelji, priznali smo greške koje smo radili u prošlosti i počeli smo se smijati svojim nedostacima. Nisam se mogla suočiti sa stvarnošću da ga više nikada neću vidjeti živog. Uvijek je bio tu za mene.'

Možda vas zanima Od tvoraca filma 'Nož u leđa' stiže serija 'Poker Face' sa Adrienom Brodyjem. Bit će hit, predviđa se Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    elvisa je slava dotukla