Life&style

U Europi svakih šest minuta jedna žena umre od ove bolesti. Jesi li se već pregledala?

  • Rak dojke najučestalija je maligna bolest od koje obolijevaju žena, ali i drugi najučestaliji tumor
  • U ranoj fazi ne pokazuje nikakve simptome zbog čega su redoviti pregledi i samopregled dojki izrazito važni
  • Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss - obećanje uz koje ćeš lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki

Rak dojke na prvom je mjestu među svim malignim bolestima od kojih obolijevaju žene, ali i drugi najučestaliji tumor uopće. Godišnje u Hrvatskoj svaka deseta žena oboli od ove zloćudne bolesti, odnosno oko 2.500 tisuće, a oko tisuću žena umre od njezinih posljedica. Drugim riječima, od raka dojke svaki dan umru dvije do tri žene. Broj oboljelih od ovog karcinoma raste i u ostatku Europe i u cijelom svijetu. U europskim zemljama svake dvije minute jedna žena oboli, dok svakih šest minuta jedna žena umre od ove bolesti. Brojke su prilično zastrašujuće, no ohrabrujuća je činjenica da je riječ o karcinomu koji je u visokom postotku izlječiv ako se otkrije na vrijeme.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Najvažniju ulogu u ranom otkrivanju raka dojke imaju same žene. Ova se bolest može otkriti u ranom stadiju redovitim pregledima, točnije samopregledom, mamografijom i ultrazvučnim pregledom. Zbog toga je vrlo važno učestalo raditi samopreglede dojki. Budući da bolest uglavnom nema simptome u ranoj fazi, najčešće se otkriva napipavanjem kvržice. U tom se slučaju odmah obrati liječniku i provjeri o kakvoj je kvržici riječ. Osim samopregleda, ne zaboravi redovito napraviti i mamografske preglede. Mamografija je jednostavan kontrolni pregled na kojemu se može detektirati karcinom dojke već u ranom stadiju. Ova je pretraga jedan od najboljih načina da se otkrije rak dojke u ranom stadiju, a učestalost pregleda ovisi o dobi žene i postojećem riziku. Nadopuna mamografiji i jedan od najvažnijih dijagnostičkih postupaka ovog karcinoma je i ultrazvuk dojki i pazuha, preventivni pregled koji također treba napraviti jednom godišnje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Svi su pregledi u potpunosti bezbolni i ne traju dugo. Što se karcinom ranije otkrije, puno su veće šanse za ozdravljenje. Oko 50 posto slučajeva karcinoma dojke napreduje u metastatsku bolest, što znači da tumor prodire i u druge organe. Najčešće metastazira u limfne čvorove, jetru, pluća, kosti i mozak. U ovom uznapredovalom stadiju bolesti pojavljuju se različiti simptomi kao što su glavobolja, mučnina, slabost, umor, gubitak apetita, bol u kostima, žeđ, gubitak težine i oticanje u području pazuha. Ako se rak dojke otkrije u ranom stadiju, prosječno petogodišnje preživljavanje iznosi 100 posto, dok se u drugom stadiju smanjuje na 86 posto, u trećem na 49 posto, a u četvrtom na samo 21 posto. Žene kojima je dijagnosticiran metastatski rak dojke u prosjeku žive između dvije i četiri godine unatoč liječenju i terapijama.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a najčešće obolijevaju žene starije od 50 godina. No sve je češća pojava ove bolesti kod žena mlađih od 40 godina. S obzirom na to da je riječ o bolesti koju nije moguće spriječiti i za koju ne znamo koga će pogoditi, presudno je rano otkrivanje, odnosno redoviti pregledi. Ako još nisi napravila samopregled, nemoj više odgađati i napravi ga već danas. Ništa te ne košta, a može ti značiti život. 

Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss - obećanje uz koje ćeš lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki. Ova kampanja pokrenuta je u partnerstvu Klinike za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice, udruge Europa Donna, Nismo same i Sve za nju, pod pokroviteljstvom Roche Hrvatska. Više na pinkypromiss.24sata.hr

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0