Life&style

U Biblioteku Petrine knjige stigla su tri nova izvrsna romana koja su mijenjala društva

  • Tri nova romana u Biblioteci Petrine knjige ostavila su dubok trag na globalnoj književnoj sceni
  • Teme ovih romana izazvale su reakcije čitatelja, ali i drastično utjecali na društvene tokove
  • Svakako ih vrijedi pročitati, a donosimo i kratke opise radnji kako bi lakše mogla odabrati prioreitete

U novom krugu Biblioteke Petrine knjige odvodimo vas u Južnu Koreju, Indiju i Maroko u romanima autora, koji su svojim rukopisima ostavili traga na globalnoj književnoj sceni. Životne, inspirativne i slojevite teme ovih romana izazvale su reakcije čitatelja, ali i drastično utjecali na društvene tokove. 

Roman 'Kim Jiyoung, rođena 1982.' autorice Cho Nam-joo objavljen je u vrijeme nastanka #MeToo pokreta, koji je u Južnoj Koreji dosegao vrhunac 2018. godine najvećim ženskim protestima u povijesti. Ovaj međunarodni bestseller pokrenuo je lavinu kritika te postao inspiracija za jačanje novog vala feminizma u Koreji. Prema romanu je snimljen i film 2019. godine, koji je podjednako potaknuo osude prema autorici kao i glumcima koji su pristali glumiti u filmu.

 | Autor: Biblioteka Petrine knjige Biblioteka Petrine knjige

Ovo je radnja romana:

"Kad se Kim Jiyoung rodila, svi su očekivali dječaka. U djetinjstvu je sobu morala dijeliti sa sestrom jer je brat morao imati zasebnu sobu. U školi su je vrebali učitelji, a otac ju je zlostavljao kad bi se kasno navečer vraćala kući. Iako dobra studentica, na studiju nije dobivala preporuke za posao, a kad se napokon zaposlila, unatoč dobrim rezultatima, nije mogla napredovati. Udavši se i rodivši, posvećuje će obiteljskom životu. A onda se počinje čudno ponašati: oglašava se glasovima drugih žena, živih i mrtvih, i mora otići na liječenje, gdje će ispričati cio svoj život jer njezino stanje očito nije posljedica nedavnih događaja."

Cijena je 120,55 kuna.


I iza romana Perumala Murugana 'Napola žensko' stoje brojne kontroverze. Pozornost i bijes različitih kastinskih frakcija izazvao je prikaz izvanbračnog seksa što je dovelo do mobilizacije ljudi, naročito žena, protiv knjige. Uz brojne prosvjede, gotovo 10.000 spaljenih primjeraka, podnesena je tužba te zahtjev za zabranom knjige i uhićenjem autora. Murugan je bio prisiljen u procesu nagodbe ponuditi javnu ispriku te povući knjigu objasnivši to naknando na svom Facebook profilu 'književnim samoubojstvom'. Visoki sud kasnije je poništio odluku i presudio u korist autora.

 | Autor: Biblioteka Petrine knjige Biblioteka Petrine knjige

Ovo je radnja romana:

"Kaali i Ponna u braku su već nekoliko godina, ali ni narodna medicina ni vjerski obredi nisu mogli ispuniti njihovu želju za djecom. Kaali ne želi tražiti drugu ženu, njih se dvoje iskreno vole, ali pritisak okoline, obitelji i vjere tjera ih da ipak pokušaju uraditi još nešto, a čini se da postoji još samo jedan izlaz. Na kraju godišnje hramske svečanosti u obližnjem gradu prestaju važiti sva društvena pravila. Žene mogu slobodno, bez osude društva, spavati sa svakim muškarcem na ulicama, jer se nikad ne zna u kojem će se obliku hermafroditski bog iz hrama ukazati vjernicima u gradu. No odluku o tome neće biti lako donijeti."

Cijena je 128,08 kuna


Treći naslov u Biblioteci Petrine knjige je 'Bogat poput kralja', prvijenac mlade francusko-marokanske autorice Abigail Assor koja je odrasla u Casablanci, a svoj pogled na društvenu zbilju oblikovala je studirajući filozofiju i sociologiju. Bogat poput kralj već je preveden na sedam jezika, ušao je u uži izbor za Prix Goncourt du Premier Roman, nagradu za debitantski roman, a dobitnik je i Nagrade Franocise Sagan.

 | Autor: Biblioteka Petrine knjige Biblioteka Petrine knjige

Ovo je radnja romana:

"Sarah, prelijepa šesnaestogodišnja Francuskinja, živi na rubovima Casablance i nema ništa. Driss je iz muslimanske obitelji, otac mu je bogati tvorničar i on ima sve, za njega govore da je bogat poput kralja. Sarah ga je odlučila zavesti i udati se za njega. Kad im se putevi spoje, krenut će na Drissovu motociklu u avanturu osuđenu na propast – od sirotinjskih predgrađa u kojima Sarah živi u baraci s majkom prostitutkom do bogataških vila na brežuljcima gdje se uz bazene provodi dokona mladež. Sarah će pokušati pronaći svoje mjesto upravo uz te raskošne vrtove i bazene i neće je previše zanimati koju će žrtvu za to morati podnijeti."

Cijena je 128,08 kuna.

 

 

Photo: Biblioteka Petrine knjige

Komentari 0