Life&style

Tvoje jelo zvuči ukusno: Maja i Tamara najjači su foodstyling dvojac

Maja Danica Pečanića i Tamara Ganosi Frisch znaju kako "složiti" hranu,, a evo što od njih možemo naučiti

One su dugogodišnje prijateljice, mame koje odlično kuhaju, žene kojima je estetika vrlo važna i koje su od kuhanja, serviranja, stiliziranja, fotografiranja hrane napravile umjetnost. Možda to i nije čudno s obzirom na to da je jedna završila slikarstvo-grafiku na Likovnoj akademiji, a druga povijest umjetnosti, smjer muzeologija. No ono što je nesporno jest da hrana na njihovu stolu izgleda ukusno, neodoljivo i lako. One su Maja Danica Pečanić i Tamara Ganoci Frisch, najjači foodstyling dvojac u Hrvatskoj i mnogo šire, autorice tisuća reklamnih kampanja, editorijala te desetaka najljepših hrvatskih kuharica.

Majo, nedavno si dobila nagradu Pink Lady za najboljeg food fotografa u kategoriji obitelj na svijetu. S obzirom na to da si ti slikarica, kako si uopće počela s fotkanjem hrane?

- Slučajno. Moj je prvi profesionalni angažman bio ujedno i prvi pokušaj fotografiranja hrane. Tada nisam znala što me čeka, pristupila sam tome kao nečemu što će biti jednostavno, a završilo je s mnogo upitnika. Iz toga sam naučila da se fotografiranje hrane, s pravom, smatra jako zahtjevnom vještinom za koju je potrebno mnogo smisla i prakse, što je nemoguće svladati preko noći. Nastavila sam s time nakon tog prvog pokušaja iz uvjerenja da ću, ako se nastavim time baviti, imati bolji pristup dobroj hrani.

Tamara, kako si ti krenula sa stajlingom?

- Prop i food stylingom bavim se nekih osam godina. Kako je krenulo? Spontano. Nisam neki foody kao Maja. Asocijacije fine hrane ili neko objedovanje s užitkom, recimo, oduvijek za mene čini nekoliko faktora: ambijent, detalji, posuđe, ljudi. Onda uživam.

 | Autor: arhiva arhiva Kako je krenula vaša suradnja?

- M: Naši prvi zajednički projekti puni su anegdota. S nama su u početku na snimanjima bila i naša netom rođena djeca, jednom smo zamalo imali požar, radilo se i na 40 stupnjeva Celzijevih. Fotkalo se u grudnjacima i gaćama, nekima je zapeo i barut pod zub nakon pripreme našeg prvog fazana. Bilo je mnogo smijeha, isprobavanja različitih ‘tehnika’ i zajedničkih objedovanja na kraju snimanja.

- T: I jedna i druga smo već stilizirale i fotkale već nekoliko dana nakon porođaja, što najbolje objašnjava koliko to volimo raditi. Danas s nama na snimanjima više nisu naša djeca, ozbiljnija je atmosfera, ali i dalje nastojimo dati sve od sebe.

Kako vaš dvojac funkcionira, tko što radi?

- T: Mislim da Maja i ja, jednostavno rečeno, dijelimo istu ili sličnu estetiku. Tako je i krenulo. Na početku je često s nama radio moj suprug, ali se zbog posla rijetko danas stigne uključiti. Obje od početka inzistiramo na atmosferi i za nas je, među ostalim, to ključan dio dobre fotografije hrane.

 | Autor: arhiva arhiva Kako izgleda jedno vaše tipično snimanje?

- T: Timski. Ja kuham. Zajedno pripremamo set. Dogovaramo se. Ja onda stiliziram hranu, odnosno pripremam je za set. Maja fotka. Dogovaramo, gledamo, komentiramo. Maja obrađuje fotke, te ih često na kraju zajedno opet analiziramo i planiramo što bismo mogle probati drugi put.

Koja je vrsta hrane najzahvalnija za stayling?

- T: Uglavnom sva hrana ima šansu izgledati primamljivo. Ključno je svjetlo, atmosfera, priča, kontekst, dobar prop styling. U stiliziranju vam je važno pojednostaviti stvari. Dakle, ne konceptualiziranje hrane, nego njeno pojednostavljivanje u smislu slaganja. Spontanost.

Hrana na vašim fotografijama izgleda ukusno, prirodno, zdravo... Kako to postižete?

- M: Trendovi u fotografiranju hrane konstantno se mijenjaju. Najveća se promjena u načinu fotografiranja dogodila prije 15 godina s uvođenjem prirodnog svjetla u profesionalno fotografiranje hrane. To dokazuje i činjenica da današnja najveća svjetska imena u fotografiji hrane koriste isključivo prirodno svjetlo.

 | Autor: arhiva arhiva Može par trikova kako da ljudima što bolje ispadnu slike hrane?

- M: Isključite flash. Idealno je dnevno svjetlo. Izaberite mjesto koje nije na izravnom vanjskom svjetlu, a niti u mraku. Ako fotografirate mobitelom, preporučujem kut fotografiranja izravno iznad jela da bi se izbjegle distorzije leće. Editirajte. Igrajte se kontrastima, filtrima... Eksperimentirajte.

Imate genijalnu kolekciju posuđa... Bolju od većine hrvatskih dućana. Gdje ih sve nabavljate?

- M: Posvuda. U Parizu, Londonu, Kopenhagenu, New Yorku... u dućanima, o-line, na buvljacima, na tavanima naših prijatelja...

 | Autor: arhiva arhiva Omiljeni brendovi posuđa?

- T: Broste Copenhagen, Serax, Lidia Boševski, Tokyo Design Studio, House Doctor, Degranne, Faye Toogood, Iittala, Le Creuset, Aage, Kasper Würtz, Janaki Larsen...

- M: Čovjek bi pomislio da kod nas privatno tipični ručak izgleda kao nešto ekskluzivno, a, zapravo, i jedno i drugo kućanstvo ima jednostavne tanjure i asketsku postavu. Na kraju je najvažnije što i s kim jedeš i da se svi za stolom osjećaju ugodno.​

 | Autor: Robert Semenić Robert Semenić Tekst je preuzet iz našeg Budi.IN Chica uz koji smo darovali fantastična Catrice sjenila.

 | Autor: arhiva arhiva

Photo: arhiva

Komentari 0