Life&style

Turistički aranžman ili poslovno putovanje za vrijeme opasnosti od koronavirusa? Evo što bi trebala znati

  • Rastući slučajevi oboljelih od koronavirusa cijeli svijet stavili su na pojačan oprez
  • Mnogi koji su već uplatili turističke angažmane ili su jednostavno željeli otići na kraći izlet ili putovanje razmišljaju o njihovom otkazivanju 
  • Pročitaj naše savjete i odluči isplati li ti se razmišljati o nekom skorom putovajnu

U situaciji širenja zaraze koronavirusom mnogi se pitaju trebaju li li putovati? Nažalost, na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Prema stručnjacima, prenosi CNN, radi se o individualnoj odluci prilikom koje u obzir treba uzeti više faktora – svoje zdravstveno stanje, druge putnike, destinaciju, ali i ostalo. U situaciji koja se razvija potpuno nepredvidivo ključno se rukovoditi jednim pouzdanim kriterijem – provjerenim informacijama. Ako se spremaš na put, svakako uzmi u obzir informacije u nastavku koje bi ti mogle pomoći u donošenju odluke. 

Možda vas zanima Zbog koronavirusa Toma Cruisea stavili u izolaciju u Veneciji, uspio je 'pobjeći' privatnim zrakoplovom Rubrika Stars Stars

Izbjegavaj putovanje na rizična područja koronavirusa

Većina putničkih agencija upozorava na izbjegavanje destinacija koje su posebno pogođene koronavirusom. Svakako pokušajte odgoditi putovanje u sjeverni dio Italije, Kinu, Južnu Koreju, a poželjno je i izbjeći putovanja u, Japan, Iran i Hong Kong. Upozorenje o izbjegavanju putovanja u rizična područja koronavirusa izdalo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje možete pročitati ovdje

Koliko su sigurne popularne turističke destinacije za odmor

Španjolska ili primjerice Tenerifi, gdje je u jednom hotelu uspostavljena karantena, prema mišljenju stručnjaka nisu prijeteće destinacije za putovanje. Uz to, naglašavaju kako 81 posto zaraženih koronavirusom iskuse blaže simptome, dok 14 posto njih imaju ozbiljniju ugrozu respiratornog sustava, a tek pet posto mogu biti u kritičnom stanju. No, umjesto panike oko zaraze, stručnjaci kažu da bi se oni koji krenu na ljetovanja u koja pristižu turisti iz cijelog svijeta trebali prije zabrinjavati oko odgode letova ili uspostavljanja karantena. Zapitaj se imaš li povjerenja u uspostavljanje karantene u zemlji u koju putuješ i postoje li šanse da ćeš u nekom scenariju morati riskirati dva tjedna karantene zbog putovanja?

Možda vas zanima Koronavirus: Liječnici kažu da je najvažnije prati ruke, evo kako ćeš to učiniti na najsigurniji način Rubrika Life&style Life&style

Kako se ponašati u izrazito posjećenim metropolama

Vikedi su idealni za kratak odor u popularnim europskim destinacijama poput Budimpešte, Pariza, Beča... Međutim, posjećuju ih i brojni turisti iz drugih krajeva svijeta pa i onih gdje zaraza bilježi nepredvidive poraste. Stručnjaci savjetuju da prilikom takvih posjeta izbjegavaš javna okupljanja, mjesta na kojima se zadržava mnogo ljudi, bliske kontakte sa životinjama, konzumiranje nedovoljno termički obrađenih namirnica ili dijeljenje pribora. Maske za lice nisu potpuno djelotvorne u zaštiti od virusa, ali najbolje što možeš napraviti, savjetuju stručnjaci je ispravno i često prati ruke, pokriti usta dok kašlješ, brinuti se o sebi i pratiti informacije o zarazi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

L’amore ai tempi del Coronavirus ♥️🎉

A post shared by Andrea Gernone (@andrea_gernone) on

Što treba znati pri izboru prijevoznih sredstava

Korištenjem bilo kojeg prijevoznog sredstva nosi određeni rizik. Zrakoplovni prijevoz možda i najviše, obzirom da prilikom letova moraš "dijeliti" zračnu luku s brojnim putnicima iz cijelog svijeta. Plus letiti u zrakoplovu s većim brojem drugih putnika čije je zdravstveno stanje nepoznato. Ipak, ukoliko namjeravaš letiti, svakako izaberi aviokompaniju ili drugog prijevoznika koji omogućava povrat novca u slučaju otkazivanja putovanja. Budući da su zastoji u prijevozu vrlo mogući ovo će ti omogućiti da financijski bezbolnije i brže pronađeš alternative. Potrudi se da se u tvojoj prtljagi pronađu dodatne količine lijekova i dezinficijensa, najbolje za dva tjedna. 

Što ako se nađeš u blizini zaražene osobe

No, što ako tijekom putovanja nađeš u blizini osobe sa simptomima zaraze? Stručnjaci kažu kako za početak nikako ne smijemo paničariti. Udaljenost od minimalno jednog metra trebala bi biti sigurna, no čak i se nađeš unutar opasne udaljenosti ne mora značiti da ćeš se zaraziti. No, što se vrijeme boravka do infektivne osobe u zoni unutar jednog metra raste, povećava se i opasnost od zaraze. Ako sumnjaš da se pored tebe nalazi zaražena osoba, najbolje bi bilo da potražiš drugo mjesto.  

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Prati situaciju i politiku zemlje u koju putujete

Iako na nekim destinacijama postoji mala vjerojatnost od zaraze koronavirusom, potrebno je biti na oprezu od možda još neugodnije situacije – zatvorenih granice, odgođenih letova, ili karantene u hotelu ili kakvom kruzeru. Stručnjaci upozoravaju kako je ovo vrlo moguć scenarij posebno jer zapravo nitko nema kontrolu nad brzinom razvijanja situacije. Svakako provjeri kako vlasti zemlje u koju putuješ nastoje kontrolirati situaciju s koronavirusom

Možda vas zanima Koronavirus: 7 stvari koje liječnici žele da svi znamo Rubrika Life&style Life&style

Tko bi posebno trebao biti oprezan

Putnici u odmakloj dobi, posebno oni koji imaju komplicirana zdravstvena stanja najrizičnija su skupina. Stariji ljudi su obično i slabijeg imuniteta, a ako dođe do zaraze, stopa smrtnosti zaraženih je kod njih najveća. Osim toga, starije osobe kao i mala djeca puno su osjetljivije na iznenadne promjene na putovanjima, poput odgoda leta i sličnog. 

Sigurnije opcije putovanja

Ako teško podnosiš žrtvovanje odmora od gradske vreve, najsigurnijom opcijom pokazuju se izleti u prirodu koja isključuje popularne prirodne destinacije poput ekstremno posjećenih nacionalnih parkova. Putovanje osobnim autom na destinacije netaknute prirodne ljepote definitivno će značiti okrepu za dušu i tijelo bez ozbiljnije ugroze zdravlja, a takvih je destinacija u Hrvatskoj uistinu velik broj. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram


miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Emily_Rohu

    Emily_Rohu

    Lagan posao na mreži, pridružite se sada i počnite zarađivati više od 500 USD dnevno. Prošli mjesec zaradio sam i primio 27392 dolara od ovog lakog posla, dajući maksimalno 3 sata dnevno. Izuzetno je jednostavno poslovati i redovito zarađivati od ... prikaži još!