Life&style

Tri besplatne botaničke šetnje Zagrebom oduševit će ljubitelje prirode, a posebno biljaka

  • U narednih dva tjedna, svi koji vole prirodu moći će ju susresti i upoznati - u Zagrebu
  • 30. ožujka te 2.  i 11. travnja održat će se tri besplatne botaničke šetnje na tri lokacije: Gornjem gradu, nasipu na Savi te na obroncima Medvednice u blizini tunela
  • Projekt je to kojem je pokretač Muzički biennale Zagreb, a vodi ga biologinja i umjetnica Luna Džidić koja u svojim radovima koristi upravo biljke...

Pokretač ovog projekta koji će razveseliti ljubitelje prirode je Muzički biennale Zagreb koji se, kako kažu, "razmišljajući o ekološkom podtekstu poželio dublje povezati s raznorodnim prostorima svojih izvedbi". Pa tako, ako vas put nanese, ili isplanirate ciljano doći već sutra, 30. ožujka na obalu Save kod Jadranskog mosta čeka vas “Botanička šetnja: Flora obale Save” koja će vam otkriti genijalne zanimljivosti o vegetaciji obale Save.

 | Autor: Pixsell Pixsell

Dopuna znanja o flori čeka sve i na edukativnim šetnjama Gornjim gradom i Medvednicom. Na sve tri botaničke šetnji okupljene će voditi Luna Džidić, biologinja, odnosno magistra eksperimentalne biologije koja uspješno spaja znanost s umjetnošću - vlasnica je brenda 'Plavetna' gdje izrađuje nakit i unikatne keramičke predmete za čije oblikovanje bira biljni materijal i glinu iz prirode.

 | Autor: Pixsell Pixsell

U tri šetnje posjetitelji će saznati koje biljne vrste tamo rastu i naučiti neke zanimljivosti o njima. Među biljkama koje pronađu, sudionici će naučiti prepoznati i neke jestive i ljekovite vrste. Također, naučit će kako uz pomoć botaničkog ključa odrediti neke biljne vrste, kao što to rade biolozi.

 | Autor: Pixsell Pixsell

U šetnjama oko tunela i po savskom nasipu su staništa brojnih biljnih vrsta, zanimljiva jer se na njima grad dodiruje s prirodom. Gornji je grad pak vrlo specifična i pomalo neuobičajena lokacija za proučavanje flore, a ona tamo nerijetko opstaje u pukotinama starih zidova te se morala prilagoditi tom negostoljubivom okolišu.

Možda vas zanima Japanske trešnje procvjetale su ranije nego inače, pronašli smo najljepša mjesta za savršene fotke Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Pixsell Pixsell

Sve skupa, bit će zanimljivo vidjeti koliko zapravo različitih vrsta, koje možda ni ne primijećujemo raste oko nas. Za sutrašnju šetnju mjesto susreta je plato uz Savski nasip ispod Jadranskog mosta. Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu na e-mail info@mbz.hr, a više detalja saznaj na web stranici Biennala.

Photo: Pixsell

Komentari 0