Life&style
1/25

Trendi detalji u tvojoj kupaonici

Kažu da se ljudi dijele na dvije skupine: prvi su oni koji zaviruju u tuđe kupaonske ormariće, a drugi su oni koji lažu da to nikada ne čine.

Ako malo bolje razmislimo, shvatit ćemo kako to nije ništa neobično, jer kupaonice u svim civilizacijama zauzimaju posebno mjesto. Dovoljno se prisjetiti parnih kupelji iz vremena drevne Grčke, rimskih termi, turskog hamama ili pak japanskog santoa. Iako imaju različite nazive, ta javna kupališta bila su centar društvenih zbivanja, a privatnost kupaonice je povijesno gledano – novotarija! A ipak nas ta privatnost tjera da, usprkos praktičnoj namjeni kupaonice, taj naizgled hladni prostor personaliziramo i učinimo 'svojim'.

 | Autor:

Kupaonica je, uz kuhinju, često najveća investicija prilikom uređenja doma. Osim što uređenje kupaonice nerijetko treba podrediti već postojećim elementima, ovaj prostor je ograničen i veličinom, pa se tako danas u većini domova svodi na svega nekoliko kvadrata u koje osim sanitarija treba ugurati i pokoji ormarić te perilicu rublja. Ako ste ikako u mogućnosti, stavite perilicu u neki drugi dio stana, jer ćete tako dobiti na dragocjenom kupaoničkom  prostoru.

Ovaj dio stana je uglavnom već određen bojom, a obično se radi o osvježavajućim sivim, plavim i bijelim tonovima ili nekoj od bež nijansi. Dominantu boju određuje boja pločica jer one prekrivaju pod i zidove. Takva neutralna podloga omogućuje vam bezbroj kombinacija i olakšava igru detaljima, a ako vam se pločice ne sviđaju, nažalost, nema druge nego zamijeniti ih što je velika investicija novca i živaca. Zato se radije naoružajte zanimljivim i efektnim detaljima.

 | Autor:

Uz veliko zrcalo bilo bi poželjno da postoji i jedno manje, radi lakšeg brijanja i šminkanja, a može biti na stalku, zidno ili čak na rastezljivu zglobu, pričvršćeno uza zid. Kupaoničku kolotečinu može razbiti i zanimljiva zavjesa za tuš, a odaberete li živahne i vesele motive, budite sigurni kako će vas brzo razbuditi ujutro. Kupaonički tepisi izlaze iz mode, pa ih radije maknite ili pronađite neku manje nametljivu varijantu koja je više higijenska i lakše se održava, a 'čupavci' za WC školjku odavno su otišli u ropotarnicu povijesti.

 | Autor:

Od ostalih detalja valja obratiti pažnju na čaše, posude za četkice i sapune. Iako ne moraju nužno biti u setu, lijepo je kada imaju istu temu, a to  može biti boja, materijal ili stil. Uskladite li ih s ostatkom kupaonice, ona će dobiti cjelovitiji i uredniji izgled. Morski stil uređenja s mnogo prugica, školjkica i slika koralja savršeno će se uklopiti u apartmane na moru, a kod kuće vas može uvijek iznova podsjećati na ljeto. Šarene i vesele boje te pop art motivi pristaju u mladenačke i moderne interijere. Razigrani cvjetni detalji i ružičasta učinit će vašu kupaonicu pravim ženskim utočištem za pet minuta mira, a svakako u tom slučaju dodajte i posebnu policu za kozmetiku te pokoju vazu ili zanimljivu figuricu.

 | Autor:

Klasičnu wellness temu, koja uključuje mnogo bijele, učinite dijelom minimalističke kupaonice, a u njoj će se pronaći i ljubitelji klasike jer taj stil nikada ne izlazi iz mode. Ako su detalji od kvalitetnih materijala poput mramora i kamena, budite sigurni da ćete u njima uživati godinama. Iako se kupaonički namještaj kupuje uglavnom već gotov ili naručuje po mjeri, uvijek možete biti kreativni te klasični stalak za umivaonik zamijeniti stolićem koji ste sami napravili ili dodati škrinju umjesto neugledne košare za rublje koju želite sakriti pred gostima.

 | Autor:

Zatvoreni ormarići i police za tuš sakrit će gelove i šampone od znatiželjnih pogleda. Imate li mališane, dobro će vam doći i klupica, ali i vakuumski držači za ručnike koji se pomiču ovisno o visini djeteta. Vesele boje, životinjski motivi i oblici će ih potaknuti da redovito peru zube te da nauče uživati u kupaonici. Jarke nijanse narančaste, crvene i ružičaste podižu raspoloženje i razbuđuju, pa ih birajte ako niste ranoranilac. U suprotnom, kupaonicu bi bilo dobro obogatiti zelenim, plavim i ljubičastim detaljima koji smiruju i odmaraju. Relaksirajuću atmosferu možete postati dodate li cvijeće poput orhideja ili mirisne svijeće koje su ujedno i verlo dekorativne. Sve što vam tada preostaje je leći u kadu i uživati ne razmišljajući o ničemu.

Detalje za uređenje kupaonice pronađi u galeriji...

Photo: None

Komentari 0