- Umak za puretinu u vrhnju, varivo od graha, bogati umak s lukom za neki ozbiljniji komad mesa...
- Da umak ili varivo ne bi bilo previše "vodenasto" treba dodati koju žlicu brašna
- Ili je bolji ipak kukuruzni škrob? Što je optimalno upotrijebiti ovisi o više faktora
Postavljaš li si i ti prastaro pitanje kad je riječ o zgušnjavanju umaka: kukuruzni škrob ili brašno? Kukuruzni škrob i brašno izvrsna su sredstva za zgušnjavanje, ali se također prilično razlikuju. Mnogo ovisi o jelima koje kuhaš i vremenu koje imaš.
Neki stručnjaci tvrde da je za spravljanje zaprške od brašna potrebno više vremena nego za dodavanje kaše od kukuruznog škroba na kraju. Dosta toga ovisio i o masnoći i vremenu: brza zaprška spravljena zajedničkim prženjem jednakih dijelova brašna i maslaca stvorit će svijetlu zapršku, dok će polako kuhanje svinjske masti, ulja ili goveđe masti s jednakim dijelovima brašna dulje vrijeme stvoriti smeđu zapršku. Zaprška je najbolja ako kuhaš nešto sporo i želiš da jelo uz to ima i bogat, kremasti umak.
Kada koristiti kukuruzni škrob umjesto brašna za zgušnjavanje umaka
Ponekad nemaš vremena za spravljanje zaprške od brašna. Počela si kuhati i shvatila da treba zgusnuti umak. Tada ti je kukuruzni škrob prijatelj. Jednostavno kombiniraj jednu žlicu kukuruznog škroba s jednom žlicom hladne vode u posudi (pazi da dobro promiješaš da ne ostanu grudice). Zatim to dodaj u svoj umak u posljednjih nekoliko minuta kuhanja i dobit ćeš savršeno zgusnuti umak. Budući da se kukuruzni škrob obično kombinira s vodom umjesto masti, nema okusa po masnoći pa je to prikladno za široki raspon jela.
Otkrit ćeš i da ti treba manje kukuruznog škroba od brašna, jer je kukuruzni škrob doslovno cijeli škrob, dok je brašno samo djelomično škrob, a škrob je zaslužan za zgušnjavanje.
Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
dancy11.04.2005
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.