Life&style

Trebaš zgusnuti umak, varivo... Kad je bolje upotrijebiti brašno, a kad kukuruzni škrob?

  • Umak za puretinu u vrhnju, varivo od graha, bogati umak s lukom za neki ozbiljniji komad mesa...
  • Da umak ili varivo ne bi bilo previše "vodenasto" treba dodati koju žlicu brašna
  • Ili je bolji ipak kukuruzni škrob? Što je optimalno upotrijebiti ovisi o više faktora  

Postavljaš li si i ti prastaro pitanje kad je riječ o zgušnjavanju umaka: kukuruzni škrob ili brašno? Kukuruzni škrob i brašno izvrsna su sredstva za zgušnjavanje, ali se također prilično razlikuju. Mnogo ovisi o jelima koje kuhaš i vremenu koje imaš.

Neki stručnjaci tvrde da je za spravljanje zaprške od brašna potrebno više vremena nego za dodavanje kaše od kukuruznog škroba na kraju. Dosta toga ovisio i o masnoći i vremenu: brza zaprška spravljena zajedničkim prženjem jednakih dijelova brašna i maslaca stvorit će svijetlu zapršku, dok će polako kuhanje svinjske masti, ulja ili goveđe masti s jednakim dijelovima brašna dulje vrijeme stvoriti smeđu zapršku.  Zaprška je najbolja ako kuhaš nešto sporo i želiš da jelo uz to ima i bogat, kremasti umak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ben Kiehn (@benkiehn250tr)

Kada koristiti kukuruzni škrob umjesto brašna za zgušnjavanje umaka

Ponekad nemaš vremena za spravljanje zaprške od brašna. Počela si kuhati i shvatila da treba zgusnuti umak. Tada ti je kukuruzni škrob prijatelj. Jednostavno kombiniraj jednu žlicu kukuruznog škroba s jednom žlicom hladne vode u posudi (pazi da dobro promiješaš da ne ostanu grudice). Zatim to dodaj u svoj umak u posljednjih nekoliko minuta kuhanja i dobit ćeš savršeno zgusnuti umak. Budući da se kukuruzni škrob obično kombinira s vodom umjesto masti, nema okusa po masnoći pa je to prikladno za široki raspon jela.

Možda vas zanima Zamrzavanje brašna: zašto je to bolje nego držati ga u kuhinjskom ormariću ili smočnici Rubrika Life&style Life&style

Otkrit ćeš i da ti treba manje kukuruznog škroba od brašna, jer je kukuruzni škrob doslovno cijeli škrob, dok je brašno samo djelomično škrob, a škrob je zaslužan za zgušnjavanje. 

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

 

 

Photo: Pixabay/Karolina Grabowska
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dancy11.04.2005

    Ćušpajze ili variva sam počela raditi bez zaprške, a gulaše, umake od šampinjona ako ispadnu rjeđi, dodam šaku prezle, ili po potrebi i to je to.