Life&style 15. siječnja 2017.

Treba vam nešto fino, toplo i zdravo? To može biti samo juha

Stock Food.

Sa sirom i gljivama ili možda od slanutka i blitve? Ove juhe će vas okrijepiti, ali i oduševiti okusom

Po juhi se poznaje obrok, pogotovo u hladnije dane kad se borimo za svaki tračak topline i utjehe. A nakon dana s obilnim obrocima, juha ima i drugih prednosti koje pomažu organizmu da se vrati u normalu.

Juha od slanutka i blitve    

 | Autor: Stock Food Stock Food   

Sastojci: 40 dag slanutka, 60 dag blitve, 2 rajčice (ili konzervirani pelati), 1 veći luk, 5 češnjeva češnjaka, vezica peršina, lovorov list, maslinovo ulje, sol, čili
Priprema: Namočite slanutak preko noći. Isperite ga i stavite kuhati u puno vode. Dodajte oguljene i na komadiće narezane rajčice. Ako upotrebljavate konzervirane pelate, dodajte ih kasnije. Ubacite nasjeckani luk, usitnjeni češnjak i lovorov list. Posolite, dodajte pola žličice čilija i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko sat vremena. U međuvremenu operite i ocijedite blitvu, krupno je narežite pa je kuhajte sa slanutkom još 20-ak minuta. Maknite s vatre te umiješajte nasjeckani peršin i maslinovo ulje.     

Gusta juha sa sirom i gljivama

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 3 žlice maslaca, 1 glavica luka, 1/4 šalice naribana celera, 1/4 šalice naribane mrkve. 2 češnja češnjaka, 450 g smeđih šampinjona, 1/2 žlice nasjeckana ružmarina, žličica soli, 1/2 žlice papra, 2 žlice brašna, 4 šalice pilećeg temeljca, 2 šalice vrhnja, 12 dag brieja
Priprema: Zagrijte maslac u posudi za juhe na jakoj vatri. Kad se maslac počne pjeniti, dodajte nasjeckani luk, celer i mrkvu te pirjajte nekoliko minuta. Dodajte usitnjeni češnjak, gljive narezane na listiće, ružmarin, sol i papar. Miješajte i pirjajte još nekoliko minuta. Primiješajte brašno, smanjite vatru i neprestano miješajte dok se brašno malo ne zapeče kako biste bili sigurni da se neće zalijepiti za dno posude. Ulijte potom temeljac i pustite neka vrije oko 15 minuta. Pokupite masnoću ako se pojavi na površini. Dodajte vrhnje i pustite neka opet provrije. Sada pomiješajte kockice brieja. Prije posluživanja pospite svježe nasjeckanim peršinom.

juha od mrkva i čilija

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 2 velike crvene paprike, 2 žlice maslinova ulja, 1/2 žličice curryja, list lovora, 1 glavica luka, 2 mrkve, 4 češnja češnjaka, sol, 2 žlice limunova soka, čili u pahuljicama
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite oprane paprike na lim za pečenje obložen masnim papirom i stavite ih peći oko sat vremena, dok im koža ne pocrni. Premjestite ih u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ogulite te ih očistite od koštica i kožice. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte curry i lovorov list pa miješajte nekoliko sekundi. Primiješajte nasjeckani luk, naribanu mrkvu, češnjak i sol. Pokrijte i pustite da se kuha deset minuta. Dodajte potom četiri šalice vode i pustite da provrije. Smanjite vatru i pustite neka lagano krčka oko 25 minuta. Premjestite smjesu u blender, dodajte pečene paprike i miješajte dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Primiješajte limunov sok. Poslužite ukrašeno pahuljicama čilija i slatkim crvenim feferonom.

Komentari 0