Germknedle su pravi adventski hit. Koji ćeš papreno platiti - cijena na Adventu im se kreće oko 35 kuna po komadu. Možda ti se isplati probati ovaj recept kod kuće.
Čini li se to nama ili germknedle posljednjih godina, u blagdansko doba, ne izlaze iz mode? Ovaj specijalitet austrijske kuhinje poharao je i naše adventsko tržište, a cijene ovog slatkiša nisu baš niske. Cijena za jedan komad ove godine kreće se oko 35 kuna, što definitivno nije beznačajan iznos. Ako si ljubiteljica germknedli, možda bi ti se isplatilo isprobati ovaj recept.
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- 2 jušne žlice šećera
- 10 g kvasca
- 120 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 1 jaje
- limunova korica
- malo ekstrakta od vanilije
Sastojci za nadjev:
- 100 g pekmeza od šljiva (ili nekog drugog okusa, po želji)
- 1 čajna žlica ruma
Sastojci za umak:
- 1 puding od vanilije (po želji, okus vanilije dodatno pojačati ekstraktom)
- 2 jušne žlice šećera
- 3 dl mlijeka
Priprema:
1. Umutiti brašno, sol, šećer i limunovu koricu u jednoj posudi. Mješati dok se ne sjedine.
2. U maloj zdjelici umutiti kvasac s malo šećera, a kasnije ga razmuti s mlijekom i dodaj u brašno. U kompaktnu smjesu dodaj jaje, otopljeni maslac i ekstrakt vanilije te rukama mijesi dok tijesto ne postane glatko. Tijesto mora odležati na sobnoj temperatura barem sat vremena, a njegov bi se volumen trebao udvostručiti. Što se nadjeva tiče, pomiješaj rum i pekmez. Ili se jednostavno odluči za Nutellu.
3. Kad je tijesto odležalo, pobrašni površinu i podijeli ga na 4-5 dijelova. Rukom poravnaj svaki komad i u njega stavi nadjev od pekmeza (1 žlicu). Komade oblikuj u loptice i ostavi da stoje još barem 25-30 minuta.
4. U međuvremenu, pripremi klasičan puding od vanilije koji možeš malo pojačati ekstraktom. Možeš staviti više mlijeka nego što piše na vrećici tako da puding ne bude prečvrst nego više tekući. Umjesto pudinga postoje i kompleksniji umaci od vanilije, ali mi smo ti obećali - najjednostavniji recept.
5. U širokom loncu pusti vodu da prokuha, a onda na lonac stavi cjedilo koje možeš prekriti gazom, ali ne moraš to nužno činiti. U cjedilo stavi loptice tijesta, a potom poklopi i lonac i cjedilo. Germknedle se sada moraju kuhati na pari. Pripazi da im ostaviš dovoljno prostora jer će njihov volumen sad još više rasti. Knedle ostavi da se kuhaju 15-20 min.
6. Kad su knedle gotove, možeš ih preliti pudingom ili puding posluži odvojeno.
7. Kao posip na knedle obično se dodaje mak, ali ako nisi ljubitelj maka - pusti mašti na volju. Slobodno ih pospi kakaom, šarenim mrvicama, glitterom za kolače ili preljevom od šumskog voća.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.