Life&style 14. travnja 2014.

Tradicijsko posuđe s dizajnerskim potpisom

1/17

Pij! je dizajnersko-istraživački projekt koji propituje način upotrebe bukaleta, hrvatskog tradicijskog posuđa s područja Kvarnera i Istre. Obuhvaća suvremenu interpretaciju bukalete u obliku seta posuđa namijenjenog za tri neophodna rituala suvremenog čovjeka—ispijanje kave, čaja ili vina.

Bukaleta (grč. bokalion, tal. boccale) je glazirani vrč izrađen od pečene gline. Korijene vuče iz Italije i Austrije. Na sjevernom Jadranu i u Istri pojavljuje se početkom 20. stoljeća. Tradicionalno se koristila za zajedničko ispijanje vina nakon napornog radnog dana. Danas je bukaleta ponajprije simbol druženja, zajedništva i okupljanja. Nažalost, rijetko se koristi te ju se najčešće može sresti kao suvenir ili ukras u interijeru brojnih konoba na sjevernom Jadranu i u Istri.

 | Autor:

Projekt Pij! daje novi život tom vrlo zanimljivom tradicijskom predmetu. Oblikovno, bukalete iz seta zadržavaju sve karakteristike njihovih tradicijskih rođaka, osim veličine, koja je prilagođena ovisno o novim namjenama. Ergonomične su i vrlo ugodne za ispijanje kave, čaja ili vina, bilo kroz njihov kljun ili postrance. Uklanjanjem tradicionalnih ornamenata kojima su bukalete bile oslikane, dobivena je čista forma koja veliča sam predmet te poziva na njegovo korištenje. Za koncept I dizajn zaslužni su Sabina Barbiš I Mario Depicolzuane.

 | Autor:

Autori se nadaju da će ova rukotvorina, rezultat ljubavi prema baštini i pažnje na detalje, inspirirana tradicijom i mediteranskim temperamentom, obogatiti svakodnevne rituale njenih korisnika.

 | Autor:

Projekt je premijerno predstavljen u sklopu grupne putujuće inicijative Design Tourism / Croatian Holiday 2012  te je izlagan na Milan Design Weeku, Mikser festivalu (Beograd), Danu D (Zagreb), Sofia Design Weeku, Skopje Design Weeku, Paris Design Weeku i Vienna Design Weeku.

 | Autor:

Konceptualna faza projekta nadograđena je prvim komercijalno dostupnim setom. Radi se o setu za ispijanje kave i čaja koji je ekskluzivo dostupan u hrvatskom dizajn shopu Take Me Home, online ili u trgovini u Tomićevoj 4 u Zagrebu, po cijeni od 430,00 kn.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0