Life&style

Tradicije kraljevskih poroda: Evo tko je predvodio nove trendove pri porodima u britanskoj kraljevskoj obitelji

  • Prilikom rađanja novog člana kraljevske obitelji, neka vrsta ceremonije uvijek je prisutna
  • Bilo da se slijedi kraljevski protokol ili da se određeni običaj odbacuje, kraljevski porodi uvijek su pomno praćeni
  • Običaji i tradicije s godinama su se mijenjale, a neke princeze započele su i svoje tradicije

U kraljevsku obitelj nedavno se pridružilo mnoštvo malih članova, Meghan Markle, Zara Tindall, princeza Eugenie i princeza Beatrice sve su na svijet u prošloj godini ponovno ili po prvi postale majke. Za kraljevske porode vežu se određene tradicije, koje su se naravno mijenjale s godinama.

Kraljica Elizabeta II. započela je trend kršenja nekoliko kraljevskih tradicija, dok je s njenom kćeri, princezom Anne, započela tradicija kojom je bolnica St. Mary u Londonu postala “neslužbeno službeno” mjesto za porod malih prinčeva, princeza, vojvoda i vojvotkinja.

Svaka nova generacija kraljevske obitelji odabrala je svoj pristup kad se radi o objavljivanju trudnoće i obavještavanju javnosti o proširenju kraljevske obitelji. Jednako vrijedi i za dijeljenje iskustva s kojima se trudnice iz kraljevske obitelji suočavaju tijekom trudnoće. 

U nastavku slijede poznate i one manje poznate tradicije i priče vezane uz kraljevske porode u britanskoj kraljevskoj obitelji!

Kraljica Elizabeta II.

Kraljica Elizabeta II. svoje četvero djece porodila je tradicionalnim porodom kod kuće. Prinčevi Charles, Andrew i Edward rođeni su u Buckinghamskoj palači, dok je princeza Anne rođena u rezidenciji Clarence House.

Je li kraljica uzela porodiljni dopust nije posve poznato, no smatra se da je s Charlesom i Anne imala mnogo opušteniji raspored i vrijeme budući da su rođeni prije nego što je ona okrunjena.

S rođenjem svojeg prvog djeteta, kraljica Elizabeta II. prekinula je jednu posebnu neobičnu tradiciju, a to je praksa da je prilikom kraljevskih poroda morao biti prisutan viši političar da bi potvrdio djetetovu “kraljevsku legitimnost”. Ova dužnost, koja je datirala stoljećima unazad, obično je pripala ministru unutarnji poslova.

Princeza Margaret

Princeza Margaret kod kuće je rodila svoju djecu, baš kao i kraljica Elizabeta. Njen sin David rođen je u Clarence House, dok je kći Sarah rođena u Palači Kensington. Oboje su na Margaretin zahtjev rođeni carskim rezom.

Princeza Anne

Princeza Anne sa svojom je djecom Peterom i Zarom, doista promijenila kraljevsku tradiciju. Umjesto poroda kod kuće, Anne je započela trend poroda u privatnom krilu Lindo Wing londonske bolnice St. Mary, kao i trend poziranja za fotografije ispred bolnice.

Anneina djeca posebna su i po tome što nemaju kraljevske titule. Pravi razlog nikad nije službeno objavljen, no nagađalo se da su princeza Anne i njen tadašnji partner Mark Phillips donijeli ovu odluku zbog svojeg slobodnog duha i jer su djeci željeli priuštiti slobodu i samostalnost.

Princeza Diana

Diana je nastavila tradiciju započetu s princezom Anne i prinčeve Williama i Harryja također porodila u Lindo Wing, krilu privatne bolnice St. Mary. Diana se također odlučila i na prirodan porod, umjesto “sumrak sna”, poput kraljica Viktorije i Elizabete II. prije nje.

Prilikom takvog poroda, dijete se porađa instrumentom forcepsom jer je rodilja pod epiduralnom anestezijom ili preiscrpljena. Diana je navodno odabrala i uspravan položaj tijekom poroda, umjesto ležećeg. “Bio je to prvi aktivni kraljevski porod – potpuna suprotnost kraljičinom”, izjavila je stručnjakinja za prirodni porod djece, Sheila Kitzinger za časopis Marie Claire.

Tijekom prve trudnoće, Diana je patila od velikih napada mučnine, što je stanje koje se naziva trudničkom hipermezom ili hyperemesis gravidarium. Diana je nakon Williamovog rođenja patila i od postporođajne depresije.

Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka

Za razliku od princeza Anne i Diane, vojvotkinja od Yorka, Sarah Ferguson, svoje je kćeri Beatrice i Eugenie rodila u američkoj bolnici Portland Hospital u Westminsteru.

Sarah je bila prva članica britanske kraljevske obitelji koja je rodila u bolnici koja nije bila pod Nacionalnom zdravstvenom službom (NHS). No, to nije spriječilo obavezno fotografiranje ispred bolnice, baš kao što su to učinile princeze Anne i Diana.

Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea

Kate je svoje troje djece rodila na istom mjestu kao i princeza Diana, u Lindo Wing, a također je i pozirala s novorođenom djecom ispred bolnice.

Poput Diane i Kate Middleton patila je od trudničke hipermeze tijekom svojih trudnoća. “Imala sam jake jutarnje mučnine, ako da nisam najsretnija trudnica”, rekla je Kate u podcastu Giovanne Fletcher, “Happy Mum, Happy Baby”.

“Mnogima je puno gore, ali je svakako bio izazov. Ne samo za mene, nego i za bliske ljude oko mene. Bilo mi je jako loše. Nisam jela ono što sam trebala, no moje je tijelo ipak uspjelo uzeti sve što mu je potrebno da stvori novi život i mislim da je to fascinantno.”

Meghan Markle

Vojvotkinja od Sussexa odlučila je ići stopama vojvotkinje od Yorka i svoje prvo dijete, sina Archieja roditi u Portland Hospital. Umjesto na stubama ispred bolnice, Archie je javnosti pokazan dva dana nakon rođenja, u dvorcu Windsor.

U studenom 2020., Meghan Markle u članku koji je napisala za The New York Times otkrila je kako je imala spontani pobačaj ranije te godine. “Gubitak djeteta znači nošenje gotovo nepodnošljive krivnje, koju dožive mnogi, ali o kojoj se malo govori”, napisala je Meghan.

Drugo dijete princa Harryja i Meghan, kći Lilibet Diana, rođena je u bolnici Santa Barbara Cottage Hospital u Kaliforniji. Njihova kći dobila je ime po nadimku iz ljubavi koji je dobila njena prabaka kraljica Elizabeta II. i po svojoj pokojnoj baki, princezi Diani.

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0