Life&style
Božićni običaji britanske kraljevske obitelji

Ovi božićni običaji britanske kraljevske obitelji stvarno su posebni

  • U filmu o kojem se uvelike šuška, "Spencer" koji govori o životu Lady Di, otkriva se mnogo uvrnutih detalja (istinitih ili ne) o kraljevskoj obitelji 
  • Na primjer, Kristen Stewart kao Diana, princeza od Walesa, koja jede bisernu ogrlicu i razgovara s duhom jedne od supruga Henrika VIII., Anne Boleyn
  • Međutim, to nisu sve neobičnosti kraljevske obitelji u vrijeme Božića 

Evo jedan primjer: kraljičin zahtjev da svi gosti skaču na vagu na početku i na kraju svečanosti – to je ukorijenjena tradicija Windsora koja je navodno užasnula Dianu. Također stvarno: Boxing Day 26.prosinca, naše Štefanje), kada obitelj zajedno lovi fazane oko imanja od 20.000 hektara. Ekscentrično, možda, ali kuća Windsor je ta koja je uspostavila mnoge božićne rituale tijekom viktorijanskog doba. U nastavku pročitaj kako članovi kraljevske obitelji provode božićne praznike.

Lokacija

Dok je posljednjih godina kraljica Božić provela u Sandringhamu u Norfolku, kraljevska obitelj ima dugu povijest proslave Božića u dvorcu Windsor. Tijekom rata, njeno veličanstvo je tamo provodilo praznike sa svojom obitelji. U Windsorskim dnevnicima, kraljičina tadašnja pouzdanica Alathea Fitzalan Howard prisjeća se kako je ručno oslikavala božićne čestitke, davala svečane “thés dansant” i uvježbavala kazališne predstave s mladim princezama.

Zapravo, kraljica Marija, Elizabetina baka, prva je primijetila romantičnu vezu između Elizabete i budućeg vojvode od Edinburgha nakon princezine izvedbe pantomime prema „Aladinu“. Primjetno je da se kraljica često vraćala u Windsor sa svojom djecom 25. prosinca nakon što se udala za Philipa i zasnovala obitelj, mijenjajući svoju omiljenu božićnu lokaciju u Sandringhamu tek kasnih 80-ih, kada je Windsor morao proći potpunu rekonstrukciju.

U daljoj prošlosti, kraljica Victoria i princ Albert provodili su svako praznično razdoblje u Windsoru tijekom svog 20-godišnjeg braka. Njihove omiljene zimske aktivnosti? Klizanje na ribnjaku u Frogmore Houseu i vožnja saonicama s konjskom vučom oko imanja. Prema Royal Collection Trustu, „Kraljica Viktorija učila je klizanje od učitelja iz Etona, ali je više voljela da je gura u saonicama koje je za led prilagodio princ Albert.“

Danas kraljica obično provodi početak prosinca u Buckinghamskoj palači, dijeleći božićne darove svom osoblju i prisustvujući pjesmi u Royal Mewsu. U Windsoru, gdje se povlači vikendom, također obično prisustvuje pjevanju zbora dvorca Windsor na Sovereign’s Entranceu. Zatim odlazi u Sandringham malo prije Božića, gdje ostaje do 6. veljače, godišnjice očeve smrti, primajući u međuvremenu veliki broj gostiju. Konkretno, vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, čiji se dom Anmer Hall u Norfolku nalazi na imanju Sandringham, česti su posjetitelji sa svojom djecom, princem Georgeom, princezom Charlotte i princem Louisom.

Drvca

Poznato je da je gravura koja prikazuje Viktoriju i Alberta kako stoje pokraj božićnog drvca u Windsoru i objavljena u Illustrated London News 1848., inspirirala je širu britansku javnost da svakog prosinca ukrašava zimzelene biljke, a Albert je donirao drveće školama i kućama u blizini Windsora umjesto tadašnje popularne grane imele. Prema njemačkoj tradiciji, kraljevska bi obitelj na Badnjak unijela svoje drvce, ukrašavajući ga pravim svijećama, kuglicama i domaćim medenjacima, prije otvaranja poklona.

Danas se 20-metarska norveška smreka iz Windsor Great Parka svake godine prikazuje u dvorani St. George's u dvorcu Windsor. U međuvremenu, u Buckinghamskoj palači, trio božićnih drvca postavljen je u Mramornu dvoranu i ukrašava ih osoblje početkom prosinca, a sama kraljica dovršava svoje drvce u Sandringhamu uz pomoć svojih najmilijih. „Jedna od radosti dugog života je gledati djecu, zatim unuke, pa praunuke kako pomažu ukrašavati božićno drvce“, rekla je kraljica u svom božićnom govoru 2015. godine. 

Čestitke

Među ostalim kraljičinim svečanim tradicijama dolazi prosinac: slanje božićnih čestitki s obiteljskom fotografijom za oko 750 ljudi, tradicija koju su „Waleses, Cambridges i Sussexes“ usvojili tijekom godina. Opet, Victoria je bila ta koja je prva popularizirala slanje svečanih čestitki 1843., iste godine kada je objavljena Božićna pjesma Charlesa Dickensa, kada je takozvani post „peni“ učinio slanje pisama pristupačnijim.

Meni

Kraljica inače svake godine priređuje božićni ručak za svakog člana kraljevske obitelji u Buckinghamskoj palači prije odlaska u Sandringham, gdje joj se 24. prosinca pridružuju odabrani članovi kraljevske obitelji. Na Badnjak njeni gosti sudjeluju na koktelu i svečanoj večeri, uz tradicionalnu božićnu večeru koja se poslužuje na Božić. Prema riječima kuhara kraljevske obitelji, Darrena Gradyja, „Obično je to nadjev od domaće kadulje i luka, prokulice sa slaninom i kestenima, ponekad pastrnjak i mrkva – mijenjalo se iz godine u godinu – pire krumpir i pečeni krumpir, domaći umak, zatim božićni puding s umakom... Kasnije tijekom dana bio bi popodnevni čaj, a to je uvijek uključivalo čokoladni božićni kolač koji su kuhali u kuhinji te izbor čokoladnih peciva.“ Njezino Veličanstvo također podijeli oko 1500 božićnih pudinga svom osoblju uoči blagdana.

Garderoba

Kraljica obično prisustvuje božićnoj službi u crkvi Svete Marije Magdalene u blizini Sandringhama 25. prosinca zajedno s ostalim članovima kraljevske obitelji. „Božić je tako posebno doba godine - svi oblače svoju najbolju odjeću a, naravno, ni kraljica nije drugačija“, piše osobna savjetnica njezinog veličanstva Angela Kelly u svojim memoarima „The Other Side of the Coin“. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0