Life&style

Topli minimalizam: Trend u interijerima koji ćemo sve češće viđati

  • Posljednjih nekoliko mjeseci na društvenim mrežama se mogu primijetiti vrlo prozračni, nenametljivi interijeri koji odišu toplinom i profinjenošću, a riječ je o trendu koji nosi naziv topli mininimalizam
  • Riječ je o toplom, održivom minimalizmu s notama mediteranskog, skandinavskog i japanskog dizajna koji je moguće postići odabirom neutralnih paleta boja, prirodnih materijala, funkcionalnog namještaja i nježnog osvjetljenja
  • Topli minimalizam poprilično je zahvalan i pristupačan, jer jednostavnim intervencijama u prostoru moguće je stvoriti mjesto polaganog i promišljenog življenja - malo utočište koje nas puni pozitivnom energijom

Ljubitelji lijepih interijera sigurno su na Instagramu i Pinterestu primijetili dominaciju prozračnih, svijetlih i minimalistički uređenih interijera koji nipošto ne izgledaju hladno, već upravo suprotno. Otuda i naziv topli minimalizam. Ovaj stil uzima najbolje od klasičnog minimalističkog stila i udružuje ga s čeznutljivim paletama boja, raskošnim tkaninama i sanjivim siluetama kako bi se postiglo da životni prostor djeluje bezvremenski te da bude ugodan za boravak. 

Ukoliko si zaljubljenica u dizajn interijera i svoj dom svako toliko nastojiš osvježiti s nekoliko trendi noviteta, sigurno će te zanimati kako postići topli minimalizam u svoja četiri zida, jer ovaj je trend uređenja trenutno najtraženiji u svijetu interijera. 

Jednostavan raspored

Baš kao i kod klasičnog minimalističkog dizajna, moto ''manje je više'' vrijedi i kada je u pitanju topli minimalizam. Topli minimalizam podrazumijeva jednostavan, promišljen i fleksibilan dizajn. Primjerice, pri uređenju otvorenih prostora imperativ bi trebao biti na pametno iskorištenom prostoru za pohranu stvari, čime se smanjuje efekt prenatrpanog prostora. Dom će izgleda prostrano, a bit će ga i lakše održavati čistim i urednim.

 | Autor: Pexels, Medhat Ayad Pexels, Medhat Ayad

Toplo osvjetljenje

Blagi minimalizam može se postići i poboljšati pametnim izborom rasvjete i osvjetljenja. Rasvjeta igra važnu ulogu u stvaranju umirujućeg prostora, bilo da se radi o naglašavanju određenih kutaka u prostoru, stvaranjem tople atmosfere u cijeloj prostoriji ili fokusiranjem svjetla na samo određeni dio. Važno je odabrati odgovarajuću temperaturu boje u Kelvinima prilikom odabira žarulje, odnosno preporučuje se odabir tople ravjete koja unosi toplinu u dom.

Teksture, teksture i još tekstura

Odličan način da svoj dom učiniš ugodnim i toplim je pomoću puno različitih tekstura. Deke, ukrasni jastuci i komadi namještaja od lana, pamuka i vune koji su sami po teksturirani mogu biti prekrasan dodatak prostoru, baš kao i zid od ciglica, tepih ili teksturirane tapete. Rezultat će biti još bolji ukoliko dodaš teksturu u slojevima. 

 | Autor: Pexels, Tatiana Syrikova Pexels, Tatiana Syrikova

Prirodni materijali

Odabir prirodnih materijala podjednako je važna komponenta toplog minimalizma. To može biti drvo, beton, žbuka, cigla, glina, keramika, metal, vapnenac ili bilo koja vrsta kamena koji će prostor učiniti ugodnim. Drvo je najčešće najbolji izbor za ovaj stil uređenja jer u prostoru djeluje jednostavno i dobro se slaže s većinom neutralnih paleta.

Suptilne palete boja

Jedna od ključnih karakteristika toplog minimalizma je, kao što i sama riječ kaže, topla paleta boja inspirirana prirodom. Prigušeni neutralni tonovi bež, smeđe i sive, kao i neizostavna prljavo bijela, glavni su nosioci trenda. Klasična bijela boja najčešći je izbor, obzirom da se jednostavno kombinira s drugim nijansama, no u prostoru može djelovati hladno i sterilno. Upravo zato, dizajneri interijera češće posežu za prljavo bijelom, odnosno nježnijim nijansama bijele s podtonom koje prostoru daju mekoću i dubinu. U JUB-u prljavo bijele nijanse podijelili su na toplije (pamuk, alabaster, jasmin), hladnije (boja leda, boja soli ili kefira), neutralne (čipka, biser, tofu) i ružičaste (ricotta, puder, basmati). Radi se o nježnim nijansama bijele, koje imaju mnoge prednosti u odnosu čisto bijelu.

 | Autor: Unsplash, Spacejoy Unsplash, Spacejoy

Dodani pigmenti drugačije će reagirati s predmetima u neposrednoj okolini i bojom Sunčeve svjetlosti. Boja će apsorbirati i reflektirati različite valne duljine i tako se mijenjati ovisno o vremenu, dobu dana, godišnjem dobu, ali i ovisno o objektima u svojoj okolini. Time će stvoriti prirodniji i topliji osjećaj, a s druge strane pomoći će i u regulaciji tvog biološkog sata. Odabirom prljavo bijelih nijansi boja za zidove u prostor ćeš unijeti dodatnu mekoću i dubinu, naglasiti arhitektonske elemente ili stilski uravnotežiti opremu.

Pri odabiru pod nijanse potrebno se prije svega voditi svojim ukusom. JUPOL Gold je vrhunska kvalitetna boja dostupna u preko 10.000 nijansi, a ako si u nedoumici, za savjet uvijek možeš pitati JUB stručnjake pozivom na 0800 2000 99 ili putem e-maila: info@jub.hr.

 

Photo: Unsplash, Spacejoy

Komentari 0