Life&style

Top 10 radosti na ljetovanju

Donosimo vam deset odličnih aktivnosti uz koje ćete imati nezaboravno ljeto

Kako sve što je lijepo brzo prolazi, važno je na vrijeme isplanirati godišnji odmor koji smo dugo čekali. Za uživanje u ljetovanju i kvalitetno provedeni godišnji odmor najbolje je da izaberete aktivnosti koje vas najviše zanimaju. Stoga, bez obzira provodite li ljeto s obitelji, prijateljima ili sami, posveti barem dio godišnjeg odmora radeći ono što vas ispunjava i čini sretnom. Donosimo vam top 10 aktivnosti za ispunjen i aktivan ljetni odmor

Druženje na otvorenom - iskoristite lijepo ljetno vrijeme za izlazak iz zatvorenih prostora i družite se s prijateljima te obitelji na otvorenom. Roštiljanje u dvorištu ili na otvorenim gradskim prostorima može biti odličan plan jer osim što nećete morati trpjeti vrućinu u užarenoj kuhinji, druženje u prirodi na kraju često završi nekom sportskom aktivnošću poput nogometa, badmintona ili šetnje.

Planinarenje - ne znači da se morate popeti na Velebit ili neku planinu, dovoljno je s društvom otići na Sljeme ili na neko gorje. Pješačenje prirodom, gorski zrak ili jednostavno boravak u šumi imat će vrlo pozitivan, umirujući učinak na vaše tijelo i duh. Ujedno na taj način imate priliku provesti dan ili dva s bliskim osobama. Naime, planinarenje osim jednodnevnog može biti i  dvodnevni izleta na kojem možete posjetiti i neka turistička mjesta ili znamenitosti koje se nalaze na određenoj gori ili planini. Jesmo li spomenuli i da je zrak u planinama lakši i svježiji.

Plivanje - rekreativno plivanje jedan je od najzdravijih sportova te može odgovarati svim dobnim skupinama, a posebno se preporučuje onima koji dio godišnjeg odmora provode na moru. Plivanje je odlična anti-stresna aktivnosti. Od 200 do 300 kalorija možete potrošiti za 30 minuta laganog ili umjereno laganog plivanja, što se može bitno razlikovati od osobe do osobe. Ujedno će plivanje u moru ili na bazenima osvježiti vaše tijelo kada temperature zraka postanu nepodnošljivo vruće.

Sunčanje - nakon plivanja, dolazi sunčanje. Nemojte imati cilj da se s ljetovanja vratite preplanule kože jer ćete tako lako doći u situaciju da zadobijete opekline prilikom sunčanja. Sunce je zdravo jer je jedan od najvažnijih prirodnih izvora vitamina D koji je važan za imunitet. No, ne treba pretjerivati kako ne bi povećali rizik od melanoma. Važno je da izbjegnete direktno izlaganje sunčevim zrakama koje su najjače između 10 i 16 sati te da svakako nanesete odgovarajući faktor zaštitne kreme za sunčanje.

Šetnja - ako se ne volite sunčati na plaži ili sjediti na terasi i "upijati" sunčeve zrake, svakako prošećite uz more, rijeku ili jezero. Šetnja će vas opustiti, a ujedno ima i druge blagotvorne učinke na vaše zdravlje. Naime, znanstveno je dokazano da šetnja poboljšava umne sposobnosti i podiže raspoloženje. Rekreacija aktivira fiziološke procese u cijelom organizmu pa i u mozgu tako da poboljšava njegovu prokrvljenost te pomažu moždanim stanicama, neuronima, da se jače međusobno povežu i tako bolje komuniciraju. Što su neuroni umreženiji, to mozak kvalitetnije radi i to ne samo intelektualno, već i emocionalno.

Vožnja bicikla - osim što vožnja bicikla jedan od najboljih načina na koji možete potrošiti suvišne kalorije i smršavjeti, bicikl mogu voziti gotovo svi. Bicikl pomaže i kod oblikovanja tijela, prvenstveno donjeg dijela tijela i ujedno ubrzava metabolizam. Gubitak kalorija pri vožnji bicikla iznosi od 150 do 300 za 30 minuta lagane ili umjerene vožnje, ali može se bitno razlikovati od osobe do osobe. Uz to, vožnja biciklom je iznimno zabavna. Ako ljeti biciklom putujete na izlet, važno je da uz sebe imate dovoljnu količinu vode.

Izleti u prirodu - ovo ljeto svakako iskoristite svoje slobodno vrijeme za posjetu parkovima prirode ili nacionalnim parkovima u Hrvatskoj. Neke možda možete posjetiti i biciklom, a neke možete posjetiti automobilom ili organizirano autobusom i to s prijateljima i obitelji. Ljepote Hrvatske su vrijedne pažnje i pravo vrijeme je da ih upoznate ako do sad već niste.

Vodeni sportovi - ako svoj odmor ne možeš zamisliti bez vode pa ćete svakako posjetiti jadransku obalu ili neke od rijeka, jezera ili termi, preporučujemo da isprobate neke od vodenih sportova. Bilo da je riječ o adrenalinskim sportovima poput raftinga ili skijanju na vodi, jedrenju i ronjenju, zabava je zagarantirana. Mnoga turistička odredišta u ponudi imaju navedene sportove, a prije nego odlučite gdje ćete ljetovati raspitajte se o ponudi koje neko mjesto nudi.

Ljetni festivali -ponuda festivala na jadranskoj obali, ali i na kopnu je svake godine sve veća. Ako ste zaljubljenici u filmske festivale, svakako posjetite Istru u kojoj je se održavaju Motovun film festival i Pulski film festival. Već od lipnja pa do kraja rujna u Hrvatskoj se održava veliki broj glazbenih festivala pa se tako gotovo svaki dio Hrvatske može pohvaliti određenim festivalom. Nisu svi toliko poznati i promovirani u medijima pa svakako istražite na internetu koji se sve održavaju ovo ljeto.

Putovanje izvan Hrvatske - ako želite posjetiti gradove u inozemstvu, sada je krajnje vrijeme da pronađete smještaj i prijevoz jer što prije odlučite rezervirati veće su mogućnosti da ćete pronaći povoljnije ponude. Susjedne zemlje također nude bogatu turističku ponudu, a ovisno o tome želite li isprobati drugačiju hranu, posjetiti neke kulturne znamenitosti ili se jednostavno odmoriti ovisi i koju zemlju i grad ćete odabrati za svoj odmor.

Sve ove aktivnosti uključuju boravak na otvorenom, stoga svakako preporučujemo zdravu zaštitu kože. Birajte prirodne proizvode poput BIOSOLIS krema za sunčanje koje sadrže isključivo biljne i mineralne filtere koji, poput ogledala, reflektiraju UVA I UVB zrake te stoga pouzdano štite, a ne štete niti koži ni okolišu.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0