Life&style

Tko to ne želi? 10 trikova da uštediš sat vremena dnevno

Posao i druge obaveze ne ostavljaju nam puno vremena za sebe, prijatelje, obitelj? S ovih 10 trikova uštedjet ćeš barem sat vremena dnevno

Imaš li često osjećaj da vrijeme leti, dan prebrzo dolazi kraju, a mnogo toga što si planirala nisi stigla? Kada si stalno u zakašnjenju s nečime, teško je naći vremena za važne stvari u životu. No možda je nešto od prazan hod, a nešto nepotrebno rasipanje vremena? Evo kako preskočiti te trenutke i uštedjeti malo vremena - za sebe:

1. Bespotrebno scrollanje: stalno provjeravaš Fejs, Instagram i Snap-Chat? Moraš li to raditi baš stalno? Ili se možeš koncentrirati i napraviti pauzu od nekoliko sati? Umjesto bespotrebnog scrollanja na društvenim mrežama i gledanja objava drugih ljudi koje ćeš i onako iste sekunde zaboraviti, radije odloži mobitel i napravi nešto korisno. 

2. Kvalitetan news-feed: naravno da je zgodno uvijek znati što se događa, a u vremenima kad informacije stižu do nas u sekundi, to je jako zgodno. Međutim, umjesto da stalno provjeravaš vijesti na mobitelu, možeš ponekada uzeti dobre, stare novine ili sjesti mirno za laptop i pregledavati novosti na omiljenoj web stranici i temeljito pročitati članke. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Misli unaprijed: pisanje dnevnog plana, tj. popisa obaveza može uštedjeti puno vremena. Tako možeš planirati unaprijed i najbolje naučiti procijeniti vrijeme kojim raspolažeš. 

4. Najprije ono najteže! – najnapornije i najgore stvari, koje jednostavno moraš riješiti, najbolje obavi na početku dana. Tako se nećeš morati stresirat misleći cijeli dan na to što te još čeka - i priuštit ćeš si malo bezbrižnog vremena.

Možda vas zanima 5 retro navika koje naš život čine ljepšim Rubrika Life&style Life&style

5. Ugasi mobitel (ili barem utišaj) – nemoj biti uvijek dostupna! Dopisivanje s frendicama je zabavno, ali to stvarno oduzme dosta vremena. No, nije lako se odvojiti od mobitela, ovdje pomažu samo radikalne mjere: najbolje ugašeni mobitel staviti u ladicu i neko vrijeme se lijepo opusti. 

6. Sve je u dobroj pripremi: svatko tko svako jutro stoji ispred ormara te bespomoćno gleda u odjeću već na početku dana gubi dragocjeno vrijeme koje bi se moglo iskoristiti za nešto bolje. Na primjer, opušteno ispijanje kave, dobar doručak ili šetnju (čak i do posla). Stoga je najbolje večer prije izabrati outfit, spakirati torbu i oprati kosu – tako ćeš dan započeti puno opuštenije.

Možda vas zanima 7 trikova da izgledaš lijepo ujutro Rubrika Beauty Beauty

7. Red, red i samo red: tko zna gdje mu se nalaze sve bitne stvari, štedi puno vremena koje bi inače bilo potrošeno na traženje tih stvari. 

8. Filmovi s pauzama za reklame: blokovi TV reklama su ogroman gubitak vremena. Znaš li da film od 90 minuta na programu koji emitira reklame na taj način traju i više od 2 sata? Bacila si upravo pola sata života! Osim ako obožavaš svakih 15 minuta gledati iste reklame. Radije odaberi neki dobar film na Netflixu ili potraži omiljenu seriju. Osim toga, koliko smo puta pogledale film samo zato što je bio na televiziji, umjesto da smo se bavili stvarima koje nas stvarno zanimaju? Što kažeš na jednu uzbudljivu knjigu? Tvoj mozak će ti biti zahvalan.

via GIPHY

9. Nema odgađanja! – hitne stvari poput neplaćenih računa, propuštenih važnih poziva ili potrepština za stan (npr. pokvarila ti se perilica rublja) trebaš obaviti jednostavno odmah. Što dulje odgađaš takve stvari, to će ti biti teže nositi se s posljedicama koje opet zahtijevaju puno vremena i strpljenja. 

via GIPHY

10. Beauty rutina: tuš i pranje kose navečer može uštedjeti dosta vremena. I usput: žene ne moraju svaki dan biti vrhunski stilizirane – opušteno, bezbrižno vrijeme za sebe je puno važnije.  

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0