Life&style

Tko je prevarantica Anna Delvey po kojoj je snimljena najnovija hit serija na Netflixu?

  • Na Netflixu je prošli tjedan izašla nova serija koja se temelji na istinitom događaju i rađena je prema članku njujorške novinarke 
  • Novinarka Pressler istraživala je slučaj mlade prevarantice Anne Sorokin koja se niz godina lažno predstavljala i prevarila brojne ljude, banke i institucije za financijsku korist
  • Anna je uhićena 2019., a Netflix je od nje otkupio prava na priču na temelju koje je nastala jedna od trenutno najgledanijih serija "Projekt Anna'

Nakon Tinder Swindlera, na Netflix nam je došla još jedna serija bazirana na stvarnoj priči o kreativnim prevarantima i njihovim žrtvama. Serija 'Projekt Anna' (Inventing Anna), temelji se na članku novinarke Jessice Pressler koji je objavljen u časopisu New York Magazine 2018. godine. Pressler je istražila priču o mladoj Ruskinji koja se pune četiri godine među manhattanskom elitom predstavljala kao bogata njemačka nasljednica i pritom prevarila brojne ljude, banke i hotele.

Priča o ovoj spektakularnoj prijevari brzo je pretvorila "lažnu njemačku nasljednicu" u prevaranticu koju je internet ili volio mrziti ili je mrzio voljeti. Ruska prevarantica postala je svojevrsni narodni heroj za one koji su smatrali da bogati nikad ne plaćaju svoj dio.

Netflix stoji iza još jedne hit dokumentarne priče

Pressler je poznata po priči iz 2015. godine kada je napisala članak o striptizetama koje su krale od „(uglavnom) bogatih, (obično) odvratnih muškaraca.” Čanak je postao predložak za film "Hustlers" (2019), s Jennifer Lopez u glavnoj ulozi.

Njena priča o Anni Delvey također je zainteresirala gigantski streaming servis Netflix koji je lažnoj nasljednici osuđenoj za prijevaru, platio 320.000 dolara za prava na priču. Ovim novcem, Anna je navodno otplatila sve dugove i kazne za zločine koje je činila tijekom niza godina dok se lažno predstavljala.

 Iza serije 'Projekt Anna' koja je na Netflixu izašla u devet nastavaka stoji redateljica, scenaristica i autorica Shonda Rhimes, najpoznatija po seriji Uvod u anatomiju. Glavni lik, zloglasnu Annu Delvey, utjelovila je glumica i dobitnica Emmya, Julia Garner, poznata po ulozi u seriji Ozark. Anna je prikazana kao vizionarski genij sa sklonošću za biznis, iako serija ne poriče da je bila i lažljivica, manipulatorica i sveopća prevarantica.

"Serija je potpuno istinita, osim u djelovima koji su totalno izmišljeni", stoji u najavi serije. 

Tko je uopće Anna Delvey?

Anna Delvey rođena je 1991. godine kao Anna Sorokin u gradu Domodedovo, južno od Moskve. Potječe iz radničke obitelji, a otac joj je bio vozač kamiona, a mama kućanica. Kolege iz škole su je kasnije opisivali kao "odličnu studenticu snažnog karaktera", a s obitelji se preselila u Njemačku kada je imala 16 godina. Nakon srednje škole Anna je otišla u London kako bi pohađala fakultet, međutim od studiranja brzo odustaje, te kreće na stažiranje u pariškom magazinu Purple. Dok je radila za časopis, u sklopu posla 2013. godine otputovala je na Tjedan mode u New York gdje je stekla brojna poznanstva. U to vrijeme počela se predstavljati kao Anna Delvey.

Anna Delvey, plod mašte Anne Sorokin, bogata je njemačka nasljednica koja voli skupo vino, privatne avione i dizajnersku odjeću. U New Yorku je živjela od 2013. do 2017., i za to vrijeme počinila niz prijevara. Predstavljajući se kao bogata nasljednica iz Njemačke, prevarila je članove njujorške elite, razne hotele i banke. Anna je izmislila lažnu organizaciju koja fukcionira kao privatni klub i umjetnička fondacija te joj je pošlo za rukom dobiti od banaka kredit od nevjerojatnih 40 milijuna dolara.

Možda vas zanima "Dosta mi je da ja plaćam sve, a muž ništa - pa sam ispraznila zajednički bankovni račun!" Rubrika Life&style Life&style

Anna bi odsjedala u luksuznim hotelima i jela u najskupljim restoranima, dajući lažne čekove ili krivotvorene bankovne potvrde. Uprava hotela 11 Howard u Sohou, gdje je provela najviše vremena, tek je nakon nekoliko mjeseci primijetila da Sorokin nije priložila kreditnu karticu pa su je zamolili da plati račun koji u tom trenutku iznosio preko 30.000 dolara. I iz drugih hotela izbačena je nakon što nekoliko tjedana ne bi plaćala račune, a neki su kasnije podignuli i optužnicu protiv nje za krađu usluga.

Prevare mlade Ruskinje uključivale su brojne žrtve, od poznatog kineskog kolekcionara umjetnina koji joj je platio letove i smještaj tijekom Venecijanskog bijenala sve do bogatih prijateljica. Među njima je bila i Rachel DeLoache Williams, tadašnja urednica fotografije u magazinu Vanity Fair, s kojom je otišla na putovanje u Marakeš. Sorokin ju je pozvala na putovanje, obećavajući da će pokriti sve troškove. Kada je osoblje luksuznog resorta u kojem su odsjele reklo da se ne može naplatiti preko njene kartice, lukava prevarantica je uvjerila prijateljicu da plati račun uz obećanje da će joj vratiti iznos bankovnom doznakom. Rasplet možeš pretpostaviti.

Kraj Anne Delvey i što danas radi Anna Sorokin?

Nakon puta u Maroko, Sorokina mreža laži se polako počela otpetljavati. Uhićena je u listopadu 2017., nakon višemjesečne istrage Ureda okružnog tužitelja. Optužena je za tešku krađu, pokušaj teške krađe i krađu usluga, u vezi s nekoliko slučajeva bankovne prijevare, lažnih zahtjeva za kredit i neplaćanja računa. Procjenjuje se da je prevarila razne banke i hotele za više od 200.000 dolara. U travnju 2019. proglašena je krivom po većini točaka optužnice i osuđena na 4 do 12 godina državnog zatvora, novčanu kaznu od 24.000 dolara i odštetu od približno 199.000 dolara.

Koliko nam je novca zapravo potrebno da bismo bili sasvim sretni u životu?

U veljači 2021. Sorokin je prijevremeno puštena iz zatvora, nakon što se ispričala na ročištu za uvjetni otpust četiri mjeseca prije. "Želim samo reći da me je stvarno sram i da mi je stvarno žao zbog onoga što sam učinila", rekla je ona, prema transkriptu kojeg citira New York Post. "Potpuno razumijem da je mnogo ljudi patilo kada sam mislila da ne radim ništa loše."

Iako puštena iz zatvora nakon samo dvije godine, Annu je šest tjedana kasnije pritvorila američka imigracijska i carinska služba zbog prekoračenja trajanja vize. Od travnja 2021. nalazi se u zatvoru okruga New Jersey, čekajući odluku o tome hoće li biti deportirana u Njemačku. Novce koje je dobila od Netflixa uspjela je podmiriti sve dugove bankama, hotelima i platiti kaznu, međutim, nadležne vlasti još uvijek nisu sigurne da se "rehabilitirala".

Photo: screenshot instagram

Komentari 0