Life&style
Najbolji kuhari na svijetu

Tko je najbolji kuhar na svijetu? 12 chefova s najviše Michelinovih zvjezdica u 2022.

  • Michelinova zvjezdica je nedvojbeno najveća čast u međunarodnoj kulinarskoj industriji
  • Neki su otišli toliko daleko da su ih nazvali „Oskarima svijeta kulinarstva“ 
  • Donosimo ti listu kuhara s najviše Michelinovih zvjezdica - prvak ih ima čak 19, a "najlošiji" chef 6

Kuhari diljem svijeta posvećuju svoje živote kako bi zaradili makar jednu toliko željenu Michelinovu zvjezdicu u znak priznanja za svoju izvrsnost. Međutim, postoji nekoliko odabranih koji su uspjeli prikupiti zapanjujući broj zvjezdica u svojoj konstelaciji vrhunskih restorana.

Kuhari s najviše Michelinovih zvjezdica

1. Alain Ducasse – 19 Michelinovih zvjezdica

Sinonim za rušenje rekorda s Michelinovim zvjezdicama, Alain Ducasse, trenutačno ima 17 zvjezdica. To ga čini kuharom s najviše Michelinovih zvjezdica na svijetu. Tijekom godina je izgradio poslovno carstvo sa 36 restorana diljem svijeta. Također je jedan od samo dvojice kuhara koji su tijekom svoje karijere nosili 21 Michelinovu zvjezdicu i prvi kuhar koji posjeduje restorane s tri Michelinove zvjezdice u tri grada.

Osim što je poznat po francuskoj kuhinji svjetske klase, Ducasse je jedini kuhar na ovom popisu koji je svoju hranu poslao u svemir. Godine 2015. Ducasse je poslao obroke astronautima koji su kružili oko Zemlje na Međunarodnoj svemirskoj postaji, što je postignuće za koje je Ducasse rekao da ga smatra osvajanjem „posljednje granice (kuhanja)“.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

2. Pierre Gagnaire – 14 Michelinovih zvjezdica

Još jedan poznati francuski kuhar, Pierre Gagnaire, proveo je svoju 40-godišnju karijeru skupljajući Michelinove zvjezdice. Odrastajući u kuhinji s Michelinovim zvjezdicama svoje obitelji, prvu zvjezdicu dobio je sa samo 26 godina i od tada ih nije prestao sakupljati. Michelin vodič kaže da je ovaj kuhar „na čelu pokreta fusion kuhinje“, poznat po rušenju konvencija klasičnog francuskog kuhanja.

Gagnaireov istoimeni vodeći restoran u Rue Balzac u Parizu zadržao je tri Michelinove zvjezdice više od dva desetljeća, što je pravi podvig u svijetu kulinarstva. Danas nadzire 18 gastronomskih restorana diljem svijeta, uključujući Sketch u Londonu, jedan od Mayfairovih najboljih restorana s Michelinovim zvjezdicama.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

3. Martin Berasategui – 12 Michelinovih zvjezdica

Kao treći najodlikovaniji kuhar s Michelinovom zvjezdicom na svijetu, Martin Berasategui, trenutačno ima dvanaest zvjezdica, više od bilo kojeg drugog španjolskog kuhara. Također je jedan od rijetkih odabranih kuhara na svijetu koji imaju dva restorana s trostrukim Michelinovim zvjezdicama.

Ovaj izniman baskijski kuhar svoju je prvu Michelinovu zvjezdicu dobio u dobi od 25 godina za svoj prvi restoran, Restaurante Martin Berasategui. Proslavljeni restoran dobio je treću Michelinovu zvjezdicu 2001. godine i već šest godina je na listi 50 najboljih restorana na svijetu.

Tijekom 44 godine karijere, Berasategui je otvorio još tri restorana s Michelinovim zvjezdicama na Tenerifima i u Barceloni. Također posjeduje još šest restorana diljem svijeta (u Dominikanskoj Republici, Meksiku i Kostariki). Smatra se legendom u svijetu tradicionalne baskijske kuhinje i jednim od vrhunskih svjetskih kuhara.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

4. Yannick Alleno – 10 Michelinovih zvjezdica

Yannick Alleno vodi osamnaest restorana diljem svijeta. Njegov Alléno Paris au Pavillon Ledoyen jedan je od najstarijih restorana u Parizu, smješten u vrtovima Champs – Élysées. To je konstelacija Michelinovih zvjezdica, s tri restorana sa zvjezdicama u francuskom Michelinovom vodiču 2020. Pavillon Ledoyen je 2020. postao neovisna ustanova s najviše zvjezdica na svijetu.

Od 2013. Yannick Alléno provodi istraživanje i razvoj francuske kuhinje do točke pokretanja vlastitog kulinarskog pokreta pod nazivom „Moderna kuhinja“. Kao dio svog istraživanja, pomno je proučavao umake i čak je patentirao tehniku Extractions®. Yannick kaže da ovaj proces omogućuje koncentraciju i savršenstvo okusa, pružajući teksturu, dugu završnicu i mineralnost.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

5. Anne-Sophie Pic – 8 Michelinovih zvjezdica

Evo i dame! Anne-Sophie Pic je kuharica s najviše Michelinovih zvjezdica, sa osam zvjezdica u svojih pet restorana.

Ova francuska kuharica nije imala formalnu kulinarsku obuku kada je preuzela vodstvo obiteljskog restorana Maison Pic nakon očeve smrti 1997. godine. Nakon što je zaradila tri zvjezdice za restoran, Pic je otvorila drugi restoran, Restaurant Anne-Sophie Pic, koji slavi obiteljsku kulinarsku lozu iz Valencije. Cilj joj je pokazati inovativni duh koji, kako sam Michelin vodič kaže, „povijest obitelji Pic veže s onom francuske gastronomije“.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

6. Gordon Ramsay – 7 Michelinovih zvjezdica

Poznat po svom „nestašnom“ ponašanju dok kuha i iznimnoj britanskoj kuhinji, Gordon Ramsay je vjerojatno najpoznatiji kuhar na svijetu. Premda je tijekom karijere dobio 16 Michelinovih zvjezdica, trenutačno ih ima sedam. Njegov prepoznatljivi restoran, Restaurant Gordon Ramsay u Londonu, ima 3 zvjezdice od 2001. godine, što ga čini najdugovječnijim restoranom s tri Michelinove zvjezdice u Londonu.

Chef, restaurator i televizijska osoba, Gordon je rođen u Škotskoj i vezan je za 35 restorana diljem svijeta. Probio se na televizijske ekrane u gotovo svakom dijelu engleskog govornog područja, stvarajući vrlo uspješno carstvo. Godine 2019. Gordon Ramsay je bio 35. slavna osoba s najvećom zaradom na svijetu na Forbesovoj listi; jedno mjesto iznad Rihanne. Od 2020. neto vrijednost carstva Gordona Ramsaya procjenjuje se na 220 milijuna dolara, od čega većina dolazi iz njegovih popularnih TV emisija kao što su Paklena kuhinja, Kuhinjske noćne more i Master Chef.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

7. Thomas Keller – 7 Michelinovih zvjezdica

Michelinov vodič možda nije najveća čast među kuharima u SAD-u, ali Thomas Keller je dao dobar primjer. On je najodlikovaniji kuhar u Americi i trenutačno ima 7 zvjezdica. Također je jedini američki kuhar koji ima svih šest od ukupno sedam zvjezdica istovremeno.

Jedan od njegovih pet restorana, The French Laundry s tri Michelinove zvjezdice, nedavno je proslavio svoju 25. godišnjicu i u dva je navrata proglašen najboljim restoranom na planeti. Keller, rodom iz Kalifornije, nadaleko je poznat u Americi zbog svog kuhanja u francuskom stilu, a dobro je ime stekao u Francuskoj. Može se reći da je jedan od najboljih kuhara u Americi.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

8. Yoshihiro Murata – 7 Michelinovih zvjezdica

S četiri restorana diljem svijeta i 7 Michelinovih zvjezdica, ovaj japanski kuhar je kulinarska ikona koja promovira japansku kuhinju već gotovo 50 godina. Smatran majstorom kaiseki kuhinje, 2020. godine proglašen je dobitnikom prestižne nagrade American Express Icon Award u sklopu programa dodjele nagrada 50 najboljih restorana u Aziji.

Murata je treća generacija vlasnika stoljetnog „ryoteija“ s tri Michelin zvjezdice, Kikunoi u Kyotu, u kojem odaje počast klasičnoj kaiseki kuhinji svojih predaka kroz svjež i moderan pristup.

Muratin najnoviji pothvat je Tokimeite, autentični waygu restoran u Mayfairu. Širenje njegovog kulinarskog carstva u Europu nije jedini znak njegova globalnog uspjeha. Heston Blumenthal, još jedan kuhar s Michelinovim zvjezdicama na ovom popisu, studirao je kod Murate u Japanu kada je imao 30 godina. Poznati britanski kuhar smatra da Murata utječe na njegov stil kuhanja.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

9. Seiji Yamamoto - 7 Michelinovih zvjezdica

Jedan od najpoznatijih japanskih kuhara, Seiji Yamamoto, je slavno poslao jegulju na CT kako bi bolje razumio njenu anatomiju. Osim njegove predanosti razumijevanju znanosti o kuhanju, poznat je po spajanju cijenjene tradicije kuhanja kaisekija s modernim tehnikama molekularne gastronomije.

Od svog otvaranja Yamamotov tokijski restoran Ryugin postao je odredište za druge kulinarske genije, uključujući Joëla Robuchona. Sada vodi dvije inozemne podružnice, jednu u Hong Kongu i drugu u Taipeiju, a obje su se našle na popisu 50 najboljih restorana u Aziji.
Njegov stil kuhanja ima za cilj odraziti dragocjenost japanskih delicija, pretvarajući jednostavne sastojke u umjetnička djela. Godine 2019. izabran je kao prvi dobitnik ikad  American Express Icon Award, priznanje njegovom doprinosu integraciji avangardnog kuhanja s klasičnim japanskim tradicijama.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

10. Andreas Caminada – 7 Michelinovih zvjezdica

Višestruko nagrađivani švicarski kuhar Andreas Caminada započeo je svoju karijeru kao skromni slastičar. Ali, u dobi od 26 godina preuzeo je dužnost šefa kuhinje u Schloss Schauensteinu, povijesnom dvorcu u švicarskim Alpama. Od tada je restoran postigao neviđen uspjeh, nagrađen je s 3 Michelinove zvjezdice i 19 Gault Millau bodova.

Caminada posjeduje još 2 restorana s Michelinovim zvjezdicama, IGNIV Andreasa Caminade u Grand Resortu Bad Ragaz i Badrutt’s Palace-Hotel. Potonji je otvoren samo tijekom zime i njime upravlja Marcel Skibba, Caminadin zamjenik u Schloss Schauensteinu.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

11. Heston Blumenthal – 6 Michelinovih zvjezdica

Za Hestona Blumenthala sigurno si čula. Vjerojatno je jedan od najpoznatijih kuhara na svijetu, a ima 6 Michelinovih zvjezdica. Čak mu je kraljica Elizabeta II. dodijelila nagradu za zasluge u gastronomiji.

Blumenthal je, kao i nekoliko drugih kuhara na ovom popisu, fasciniran znanošću koja stoji iza hrane. Poznat je po eksperimentiranju sa sparivanjem hrane, znanošću o identificiranju molekularnih sličnosti u različitim sastojcima i njihovom kombiniranju u jelu.

Premda je ovaj inovativni kuhar svoju ljubav prema kuhanju otkrio u mladosti, radio je razne poslove prije nego što se ustalio u svom pozivu. Dok je radio kao utjerivač dugova i kreditni kontrolor, Blumenthal je u slobodno vrijeme učio o umijeću francuskog kuhanja. Prekretnica u Blumenthalovoj karijeri dogodila se 1995. kada je otvorio svoj restoran The Fat Duck u Brayu, Berkshire. Godine 2005. The Fat Duck je proglašen najboljim restoranom na svijetu, poznat po svom degustacijskom meniju od četrnaest sljedova koji uključuje jela poput kajgane s nitro jajima i sladoled od slanine.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

12. Masahiro Yoshitake - 6 Michelinovih zvjezdica

Još jedan japanski kuhar na listi, Masahiro Yoshitake, uspio je osvojiti šest Michelinovih zvjezdica sa samo dva restorana. Njegov tokijski restoran Sushi Yoshitake intimni je sushi bar sa sedam sjedala koji vodi s timom od četiri osobe. Njegov vrlo cijenjeni restoran dobio je tri Michelinove zvjezdice 2012. i trenutačno je jedini omakase restoran sa 3 zvjezdice u Tokiju. 

Omakase je japanska fraza koja znači „prepustit ću to vama“, uobičajena praksa u Japanu koja omogućuje kuharu da prikaže sezonske sastojke kroz niz inventivnih jela i posebnih sushija. Fotografiranje tijekom večere nije dopušteno, što omogućuje posjetiteljima da iskuse potpunu predanost Yoshitakea i njegovog tima. Od tada se Yoshitake proširio na Hong Kong, otvarajući Sushi Shikon u Landmark Mandarin Orientalu koji je nagrađen sa tri Michelinove zvjezdice od 2014. godine. 

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

Posebno priznanje: Joël Robuchon – 31 Michelinova zvjezdica

Joël Robuchon, nadaleko poznat kao „šef stoljeća“, preminuo je 6. kolovoza 2018. Tada je bio okićen sa 28 zvjezdica, više od bilo kojeg drugog kuhara na svijetu. Ovaj francuski kuhar poznat je kao pionir post-nouvelle cuisine ere, a njegov neumoljivi perfekcionizam pretočio se u autentičniju, bezvremensku francusku kuhinju.

Vlasnik 12 restorana diljem svijeta, Robuchon je također bivši mentor još jednog talentiranog kuhara na ovom popisu — Gordona Ramsaya. Kao i njegov slavni mentor, poznat je po tome što je bio žestokog karaktera. Oba kuhara priznala su napetost između njih nakon što je Robuchon bacio tanjur na Ramsaya, a Ramsay je ljutito izletio iz kuhinje.

 | Autor: Instagram/PR Instagram/PR

Photo: Instagram/PR

Komentari 0