Life&style
Tiffany lampe

Tiffany svjetiljke su opet in, a neke od njih danas su vrijedne doslovno milijune!

  • U lipnju je Christie's stavio na aukciju 44 Tiffany remekdjela iz 'Garden Museuma', privatne zbirke u Japanu, a prodajom je zaradio nevjerojatnih 6,662 milijuna dolara (otprilike 49.1 milijuna kuna)
  • Samo jedan komad, rijetki vitraj luster iz 1905. ukrašen vretencima, koštao je više od milijun dolara  
  • Prodaja je premašila niske procjene za 157%, a najviše su zaradile upravo lampe

To i nije bilo iznenađenje, barem ne za Daphné Riou, Christiejevu voditeljicu dizajna. U prosincu 2020. aukcijska kuća održala je svoju prvu namjensku prodaju Tiffanyja od 2014., a izuzetan uspjeh je udvostručio procjene. „Od tada“, objašnjava Riou, „zanimanje za Tiffany je kod Christie'sa nastavio rasti, s prodajom posvećenom Tiffanyju svakih šest mjeseci, što svaki put privlači nove kolekcionare.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mangolisa (@mangolisa)

Rijedak luster 'Hanging Head Dragonfly' studija Tiffany iz 1905. prodan je za 1.008.000 dolara u Christie's u lipnju. Ovaj jedinstveni komad došao je iz Tiffanyjnog osobnog imanja, Laurelton Hall u Oyster Bayu, Long Island, a prikazuje devet vretenaca s očima ukrašenim jantarnim draguljima.

Tiffany svjetiljke su opet in | Autor: Christie's Christie's Tiffany svjetiljke su opet in

Osnovan 1880-tih od strane slikara i dizajnera interijera Louisa Comforta Tiffanyja (sina Charlesa Lewisa Tiffanyja iz brenda nakita Tiffany & Co.), Tiffany Studios najpoznatiji je po svojim staklenim radovima - preljevnom staklu i olovnom vitraju, koji je imao oblik prozora, mozaika, ukrasnih predmeta a, naravno, tu su i kultne svjetiljke. Sada je opće poznato da je zapravo grupa samoprozvanih 'Tiffany Girls' napravila lampe pod vodstvom Clare Driscoll, voditeljice ženskog odjela za rezanje stakla od 1892. do 1909. godine.

Kut na kvadrat lampa od cementa Možda vas zanima Unikatne lampe od cementa dizajnerskog dvojca 'Kut na Kvadrat' svakom interijeru daju na posebnosti Rubrika Life&style Life&style

Desetljećima, osim nekolicine posvećenih kolekcionara Tiffanyja, komadi secesijskog stila više su se činili relikvijama prošlog doba nego pravim kolekcionarskim predmetima za suvremene domove. Ali, kako se ukusi okreću prema dekorativnijim interijerima, došlo je do povećanog interesa za Tiffany. 

 | Autor: Christie's Christie's

Ova stolna lampa u obliku cvijeta jabuke iz 1904. godine prodana je na aukciji Christie's 2021. za 625.000 dolara (otprilike 4.6 milijuna kuna). Svjetiljka je bila jedna od šest i ima izvanrednu staklenu pozadinu, nepravilan rub i postolje u obliku stabla, a proizvodnju je nadgledala Clara Driscoll.

Riou potvrđuje sumnju: „Raspon kolekcionara zainteresiranih za Tiffany postaje sve širi: u našoj posljednjoj prodaji više od 85% kolekcionara Tiffanyja također je sakupljalo u drugim kategorijama, osobito u poslijeratnoj i suvremenoj umjetnosti. To je također globalno tržište, s više od 35% kolekcionara koji nisu iz Amerike.“ 

 | Autor: Kravet Kravet

„Čini se da kad sad kažeš "pozlaćeno doba", ljudi sada znaju što misliš“, kaže Nadia Watts, dizajnerica interijera iz Denvera i pra-praunuka Louisa Comforta Tiffanyja. Watts je posjetila 'The Neustadt Collection of Tiffany Glass' u Queensu, New York. Tu joj nisu samo svjetiljke zapele za oko, već i razni komadi brušenog stakla koje su nabavili kad se zatvorio studio Tiffany.

„Bit Tiffanyja je kvaliteta ručne izrade, objašnjava. „Svaki komad stakla je pojedinačno odabran za svaku lampu. To dodaje cijeli drugi sloj dizajnu. Klijente danas više zanima kako se nešto izrađuje. To se promijenilo u posljednjih nekoliko godina.“

Tiffany lampe | Autor: Christie's Christie's

Kad kupuješ Tiffanyjeve komade, kao i kod svakog povijesnog djela, Riou savjetuje da obratiš pažnju na stanje i porijeklo. Zanimljivo je, objašnjava, proučavajući cjenike iz 1906. i 1910. godine, da su tadašnje najskuplje Tiffanyjeve kreacije i danas među najtraženijima. „Bili su to najsloženiji oblici i najintenzivnije kreacije“, kaže. 

Čini se da smo svjedoci povratka u eru obrtništva gdje je postojala jedna cjelovita vizija koja se protezala od dizajna preko arhitekture do interijera.

Tiffany lampe | Autor: Tiffany Studio / tiffany.hr Tiffany Studio / tiffany.hr Ako smo te uvjerili da su Tiffany lampe ponovno in (nikad ni nisu izašle iz mode, u vrlo se šarmantno mogu uklopiti u modernije interijere), prodaje ih i Tiffany Studio u Zagrebu... Ne moraš do Christie'sa...

Photo: Tiffany Studio / tiffany.hr
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Puno boja😎