Life&style
Serija 'The Clearing'

'The Clearing': Jeziva istinita priča čini ovu australsku true crime seriju jednom od najšokantnijih

  • The Clearing je jezivi novi psihološki triler koji je došao na Disney+, a koji će te iznenaditi i šokirati 
  • Riječ je o istinitoj priči o najozloglašenijem australskom kultu
  • Serija je snimljena prema besteseleru, romanu J. P. Pomarea iz 2020. godine pod naslovom 'In The Clearing', koji je fikcionalizirani prikaz australskog new age kulta 'The Family' ('Obitelj')

Posljednjih godina su dokumentarni filmovi snimljeni prema istinitim pričama veliki hit i gledanost ima raste iz dana u dan. Stoga je činjenica da je ova zastrašujuća australska serija, 'The Clearing' od osam epizoda temeljena na događajima iz stvarnog života još više zapanjujuća.

U glavnim ulogama su Miranda Otto, Teresa Palmer i Guy Pearce, a serija prati misterioznu ženu koja se suočava s demonima iz svoje prošlosti kako bi spriječila opasan i religiozni tajni kult koji okuplja djecu i prisiljava ih da izvrše 'veliki plan'. Nije li to već dovoljno da ti već sada prođe jeza niz kralježnicu? 

 | Autor: Disney + Disney + Foto: Disney+, Serija 'The Clearing'

Seriju, koja je inače prva australska serija s originalnim scenarijem za Disney+, napisali su Matt Cameron, Elise McCredie i Osamah Sami. Temelji se na hit romanu J. P. Pomarea iz 2020. pod naslovom 'In The Clearing', koji prikazuje život australske new age skupine pod nazivom 'The Family'. 

I tek tako... Možda vas zanima U lipnju nam stiže toliko dobrih filmova i serija da bismo rado provele cijeli mjesec pred televizorom Rubrika Life&style Life&style

Međutim, koja je doista prava priča iza kulta, koji je nadahnuo knjigu i, naknadno, ograničenu televizijsku seriju? Pa, stvarni australski kult sudnjeg dana, 'The Family', formiran je sredinom 1960-ih u regiji Victoriji pod vodstvom učiteljice joge Anne Hamilton-Byrne, koja je tvrdila da je ona reinkarnacija Isusa Krista i živi Bog.

Tijekom dva desetljeća se kult, koji je propovijedao da je „mješavina kršćanstva, istočnjačkog misticizma i apokaliptičnih proročanstava“, dočepao 28 djece kroz sumnjiva posvajanja koja su organizirali odvjetnici, liječnici i socijalni radnici iz samog kulta. Neka su djeca bila „dar“ nevjenčanih majki, dok su druga bila biološka djeca članova 'Obitelji'.

Sva su djeca bila smještena na osamljenom imanju pored jezera Eildon gdje su navodno bila izložena premlaćivanju i izgladnjivanju te su im često davani benzodiazepini (antidepresivi) kako bi ih držali pod kontrolom.

Djeca, kojoj je rečeno da je Anne Hamilton-Byrne njihova majka, također su navodno bila prisiljena uzimati psihodelične droge i ostavljana su u mračnim sobama dok su bila pod utjecajem opijata.

Propast kulta dogodila se kada je jedno od djece, Sarah Hamilton-Byrne, izbačeno iz kulta nakon pobune 1987. godine. Zatim je radila s privatnim istražiteljem kako bi skrenula pažnju policiji Viktorije na zlokobni kult. Ubrzo nakon toga dogodila se racija na imanju Kai Lame i sva su djeca oslobođena iz prostorija.

 | Autor: IMDb IMDb Foto: IMDb, Serija 'The Clearing'

Anne je optužena za urotu, prijevaru i krivokletstvo tako što je 1993. godine lažno registrirala rođenje troje djece kao vlastite trojke (a nisu uopće bili u rodu). Te su optužbe na kraju odbačene, ali je priznala krivnju za preostalu optužbu, tj. davanje lažne izjave a kažnjena je tek sa 5000 dolara.

Premda su povijest i događaji kulta u najmanju ruku šokantni, važno je napomenuti da serija ne pokriva svaki detalj i više je poput izmišljenog prikaza koji se dotiče činjenica iz stvarnog života.

Ali, to je zasigurno serija koja će ti ostati u sjećanju neko vrijeme, kao što je rekao Jeffrey Walker, suredatelj serije: „To je jedno od onih štiva o kojima jednostavno ne možeš prestati razmišljati. Utjecalo je na mene emocionalno i psihički.“

Možda vas zanima Slijedi veliko finale posljednje sezone 'Nasljeđa', a ovo su najzanimljiviji mogući raspleti serije Rubrika Life&style Life&style
Photo: Disney +

Komentari 0