Life&style

Koje izraze žene koriste za menstruaciju kad pričaju s muškarcem, a koje s prijateljicom?

  • Ako pitamo starije školarke, one će bez problema reći – imam menstrualni ciklus, ali samo jedna generacija iznad, njihove mame, imaju problem s time. Još uvijek?
  • Kažete li – 'imam mengu' ili ste još na starim, dobrim narodnim izvedenicama, polu-izrazima i polu-istinama? Ne moramo čak ići daleko do baka – njihove izjave možemo staviti u legende i mitove!
  • Ne moramo pitati ni naše mame. Mi same još uvijek imamo dovoljno srama za sve njih prije, barem kada je u pitanju izgovaranje riječi 'menstruacija'

Zašto je to tako? Dosad smo već mogli sami shvatiti kako se sporo brišu stare navike, 'sram' i 'stid' na ovim prostorima, a kada se nešto kao što je menstruacija u jednom trenutku čovječanstva predstavljalo kao siguran znak da pred nama stoji vještica ili da je to znak bolesti… U vremena kada su informacije bile rezervirane samo za najistaknutije članove društva, ostali su bili osuđeni na 'pokvareni telefon' metode, koje su ostale zaglavljene u narodu predugi niz godina. Ni krive ni dužne - zdrave žene, stoljećima nose stigmu kada je menstruacija u pitanju. 

Tabu je snažan na svim nivoima, i žene to znaju. Čak i kada se ne radi samo o podsjećanju na krv, situacije u kojima je to tabu samo zbog te činjenice, velik broj žena ne želi spominjati cikluse jer ne žele da ih okolina gleda kao 'tempirane bombe' ili još gore, ako žena nešto kaže, što se ne sviđa okolini, lako će dobiti podignutu obrvu i tiho opravdanje 'pusti ju, dobila je'.  

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Što izgovarate kada ste u ciklusu? 

Jesi li 'dobila'? Imaš li 'one dane u mjesecu'? Ili pripadaš hrabrijem timu 'menzis'? Možda si čula i za najezdu tetki iz inozemstva? Nekada je nekome došla 'tetka iz Njemačke', nekome 'tetka iz Australije', a možda i iz Švedske? Ako ti možda nije bilo jasno koliko nekome može tetki doći godišnje, dok tvoja dolazi samo na Božić – u pitanju su menstrualni ciklusi. Izgleda da se 'tetka u inozemstvu' čini kao najsigurniji alibi, kojeg nitko neće preispitivati. 

Jednom mjesečno, neke žene dobivaju 'stvari', što je dosta prikladno, s obzirom na količinu stvari koje možemo 'dobiti' online shoppingom, a neke žene jednostavno, samo -  'procure'. Gdje, kako i zašto – nepotrebno je dodati, jer svi znaju o čemu je riječ. 

Sve ovisi i s kim razgovaramo

Veliki je faktor i okolina u kojoj je potrebno izgovoriti to jedno osjetljivo stanje u kojem se nalazimo dok traje ciklus. S frendicama ćemo dosta jasno komunicirati da smo dobile 'mengu', ali draži izraz od toga nam je jednostavni 'dobila sam'.

Ako je u blizini muškarac, igra se mijenja! Sjetite se, samo u školi, muškom profesoru tjelesnog bilo je dovoljno reći 'boli me trbuh', primiti se za donji dio trbuha i sve bi bilo opravdano. Općenito, muškarcima je riječ 'menstruacija' poprilično neugodna riječ, pogotovo starijim generacijama. Nismo jednom čule za priču kako je nekad neka cura 'odigrala' malu predstavu pred profesorom, na 'dane u mjesecu' čitav ispit, usmeno ispitivanje ili odlazak kući. Cure su uvijek znale tko je kandidat za takve priče, jer provjera je skoro pa nemoguća, a ako se sjetimo riječi 'krv', sve će proći kod muškaraca, samo da ne izvučemo tu kartu. Toliko je neugodna. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock  

Kao i za sve – djeca će spasiti stvar

Današnji, neki novi cool klinci su druga priča, a samo to je dovoljan razlog za sreću. Njihova dostupnost informacijama, drugačije perspektive na svijet koji ih okružuje, iskrenost s kojom nastupaju, doveli su do toga da djevojčice (ali i dječaci) izgovaraju riječ 'menstruacija' puno lakše i neopterećenije nego njihove mame. Sve i da se radi o kćerkama koje su mogle od mame čuti izraze poput 'stvari', zbog slobodnije okoline, mijenjaju način izražavanja i shvaćanja. U tome pomažu odgajatelji, nastavnici i profesori novijih generacija, koji na satovima razrednika razgovaraju o toj tjelesnoj pojavi, potiču učenike da sudjeluju i da integriraju u sebe menstruaciju kao prirodni proces. 

S činjenicama i s dovoljnim putem ponavljanja, djeca danas mijenjaju stare obrasce, a da nisu ni svjesna koliko će pomoći svojoj okolini. Budi i ti dio iste priče, izbaci sinonime i reci na glas drugi put 'Imam menstruaciju' i gledaj kako se ništa neće dogoditi. 

Violeta We Care aktivno brine o ženama i za njih bira samo najbolje. S AIR FIT ulošcima svaka žena može bez straha i sa stavom zauzeti bilo koju pozu. Jer može biti sigurna da će pri tome ostati suha i zaštićena. Kako se kreće ona, tako se kreće i uložak s njom. A na njoj je samo da bude svoja i pokaže stav. Svaki dan u mjesecu.

 | Autor:

Photo: Shutterstock

Komentari 0