Life&style
1/8

Taj vječni romantik: Šarmantni Rim

Ona je diplomirana pravnica, on diplomirani ekonomist, a u slobodno vrijeme zaljubljeni bračni par Dino Hrustanović i Jasmina Alibegović Hrustanović već godinama prakticiraju fotografiju. Zasad hobi, kažu, iako su već osvojili domaće i međunarodne nagrade.

Osim što im je Sarajevo uvijek nepresušna fotoinspiracija, najbolje fotografije “skupljaju” po putovanjima. Ovog proljeća odluka je pala na Rim. Još prošlog ljeta škicali su ponude za talijansku prijestolnicu, no nekako im se proljeće učinilo boljom opcijom od prenakrcanoga grada turistima i nesnosnih komaraca. Za ovaj par odlazak u zemlju u kojoj nisu bili za njih je odmor za dušu i oči, ali ne i fizički odmor jer tijekom dana propješače u prosjeku više od 15 km.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića


- Kada volite fotografirati, ne možete previše koristiti javni prijevoz (smijeh), najbolje prilike za fotografiranje događaju se upravo kada pješačite - kažu i dodaju da iz Sarajeva nema direktnih letova pa su letjeli preko Splita za oko 150 eura. A njihov savjet je da smještaj rezervirate preko stranice hotela jer je jeftinije od opcija ponuđenih na stranicama kao što su booking i sl. (iako su ovu i slične stranice koristili za pretragu). Njihov odabir bio je hotel nedaleko od Koloseuma, a što su bliže centru, to su i skuplji, kao i u većini europskih gradova.
- Koloseum, Forum i brdo Palatin su ‘must see’ mjesta s obzirom na to da se na ovim mjestima mogu osjetiti grandioznost i značaj antičkog Rima, a nas su posebno dojmili. To možete obići u roku od dva dana, cijena dvodnevne karte po osobi je 12 eura. Naravno, neizostavan je bio i posjet Vatikanskome muzeju, a posebno su nas dojmile prekrasna Sikstinska kapela, eksponatima bogati hodnici muzeja, kao i spiralne vatikanske stube. Ulazak u ovaj muzej je 16 eura po osobi. No da biste izbjegli gužvu, rezervaciju smo obavili putem njihove web stranice i tom prilikom kartu platili nešto više od 16 eura po osobi - dodatna pogodnost je da ne morate čekati u redu nego izravno ulazite. Ulaz u baziliku sv. Petra je besplatan, ali su redovi kilometarski, tako da je najbolje posjet planirati u ranim jutarnjim satima - ističu.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Oboje gurmani, u Rimu su došli na svoje. No, dodaju, restorani su otvoreni u vrijeme ručka i večere, a pauziraju između 15 i 19 sati. Prosječni obroci u restoranima u centru iznose od 15-25 eura pa naviše... A za popularnije restorane potrebno je rezervirati mjesto, u tome vam mogu pomoći Lonely Planet ili mobilne aplikacije Tripadvisor.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Pizze, tjestenina, sladoled i pasticcini, tj. mini kolači koje jedu nakon ručka kili večere, nema čega nema. Kad uđete u “gelateriju”, koja nudi više od 150 vrsta sladoleda, ne možete a da se ne odlučite da svaki dan dolazite iznova i probate drugi okus. Osim redovitih obroka u Italiji je popularan i aperitiv. Počinje oko 17 h, kad se većina Talijana vraća s posla i svrati u obližnji bar popiti kavu, čašu vina ili drugo osvježavajuće piće te iskoristi priliku da se vidi s prijateljima prije odlaska kući na večeru. Upravo u tom razdoblju mogu se među masom turista vidjeti i skupine Rimljana koji guštaju.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

- Iako me Dino upozoravao na kaotični promet, nisam mogla vjerovati da se često ne pridržavaju pravila niti semafora... A jedan od poznatih viceva vezanih za Talijane je onaj koji postavlja pitanje o tome zbog čega je posebno važno da korisnici javnog prijevoza (autobusa pogotovo) ne razgovaraju s vozačima? Odgovor je zbog toga što su im potrebne ruke za upravljanje vozilima (koriste gestikulaciju pri govoru). U to smo se i uvjerili kad se vozač tramvaja zaustavio na sredini raskrižja kako bi otvorio prozor i rukama gestikulirao pješaku koji je neoprezno prešao cestu - smijući se govori Jasmina i nastavlja: “Nemoguće je velik dio Rima proći pješice. Dosta se svodi na vožnju autobusom ili taksijem, metro ima samo dvije linije (treća je u izgradnji i ne prolazi kroz turistički značajne dijelove grada). Karte su pristupačne - 1,50 eura je karta za jednu osobu i vrijedi 100 min te se može iskoristiti kako za metro tako i za vožnju autobusom. Naravno, na raspolaganju imate i dvodnevne i tjedne karate. Taksi je skup, vožnja od aerodroma do grada je oko 48 eura. Da biste izbjegli skupu vožnju taksijem, ispred aerodroma stoji autobus koji vozi do stanice Termini (središnje stanice u Rimu) za četiri-šest eura po osobi. Upravo zbog tako kaotičnoga prometa većina lokalaca koristi skutere kao prijevozno sredstvo”.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Rim je i modna prijestolnica u kojoj ćete naći sve, od visoke mode (oko Španjolskih stuba) do Porte di Rome, jednog od najvećih tržnih centara u Italiji. Subota je svakako dan za “pazarenje”, od antikviteta, preko odjeće, do hrane. A kako se u Italiji sve vrti oko hrane, dodaje, neizostavan je bio i posjet jednoj od rimskih tržnica (Nuovo Mercato Esquilino), na kojoj smo obavili kupnju začina, različitih vrsta maslina i drugih poslastica koje kod nas nije tako lako naći. Cijene na tržnici su povoljne, s tim da je ponuda bolja i raznovrsnija nego u BiH.
- Rimske noći su tople i romantične, tako da smo ih provodili gledajući zalazak sunca iz nekog od sky barova ili šetnjom uz Tiber. Nakon lagane šetnje odlazili bismo na večeru i iznova uživali u delicijama rimske kuhinje. Rim je definitivno jedan od romantičnijih gradova.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Posebno je dojmljiv u sumrak i noću jer, kad je lijepo vrijeme, nebo poprimi neku toplu ružičastu boju, a ulice obasjaju razna svjetla ističući svaki šarm koji skriva taj grad. Trgovi i ulice noću su preplavljene uličnim sviračima koji uljepšavaju već ionako romantičnu noć. Rim definitivno živi i noću, do prvih jutarnjih sati, a onda nastupi tišina i mislim da bi jedino tad Rimljani mogli izaći i da na miru uživati u svom gradu - smijući se priča Jasmina i savjetuje da zavirite u svaki “ćošak” Rima. Njih su posebno dojmile ulice u Trestevereu, zgrade su stare i rustikalne, a crkve se mogu vidjeti na svakom koraku.To je grad bogat trgovima i fontanama, jedna od poznatih je i Fontana di Trevi u koju turisti bacaju novčić sa željom i nadom da se opet vrate u ovaj “vječni grad”. - Ako ste ljubitelji rimske povijest, ako ste gurmani, šopingholičari i ako se poželite romantičnih večeri, Rim je definitivno grad koji sve to nudi - zaključuje Jasmina.

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0