Life&style
Dalgona keksi

Svi su poludjeli za Dalgona keksićima i to zbog megapopularne serije. Evo i recepta!

  • Jesi li znala da Dalgona kava svoje ime duguje korejskom keksu? 
  • A Dalgona keksi postali su megapopularni zahvaljujući seriji „Igra lignje“
  • Otkrit ćemo ti kako oponašati trendovski keks koji se spravlja od samo dva sastojka

Jeste li strastvena ljubiteljica Dalgona kave? Ili ne? Nema ni veze, ona je nakon vala popularnosti sasvim pala u drugi plan. Novi vrući trend su Dalgona keksi. Poput varijante kave, keksi također dolaze iz Koreje. Usput, Dalgona (od korejske riječi „dalguna“) jednostavno znači „slatko je“. Suprotno onome što možda misliš, keksi uopće ne sadrže instant kavu u prahu, nego samo dva sastojka: šećer i prašak za pecivo. Pomiješaš li ih zajedno, dobit ćeš kremastu teksturu koja podsjeća na pjenu Dalgona kave.

Međutim, ono što ove kolačiće čini tako posebnim je njihov oblik i upotreba: koriste se u „Ppopgiju“, korejskoj dječjoj igri. Cilj igre je ukloniti oblik, primjerice zvijezdu, trokut ili slično, iz okruglog keksa, a da ga se ne potrga. Igra je trenutačno popularna na društvenim mrežama pod hashtagom #dalgonacandychallenge nakon što se pojavila u Netflixovoj seriji „Igra lignje“.

Za kojim oblikom Domaćica keksa prvo posegnuti kad si u gostima? Nije svejedno - slaže se i Andrea Andrassy

Brzi Nutella keksi bez pečenja Možda vas zanima Popularan recept: brzi Nutella keksi koji se pripremaju bez pečenja Rubrika Life&style Life&style

Otkrit ćemo ti kako možeš sama napraviti kekse kod kuće - bez pečenja…

Sastojci za 1 keks:

• 1 ½ žlice bijelog ili smeđeg šećera

• 1 prstohvat praška za pecivo (1/16 žličice)

• lopatica otporna na toplinu

• štapići za jelo

• lim za pečenje s papirom za pečenje

• gumena lopatica

• glatka površina s okruglim dnom, promjera oko 10 do 12 cm, npr. dno zdjele

• kalupi za kolačiće, npr. zvjezdica, trokut, kvadrat

• opcionalno: štapić za lizalicu 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BarknBake.co (@barknbake.co)

Priprema

1. Sipaj šećer u zaimaču i drži ga iznad ploče za kuhanje na umjerenoj vatri. Kad se šećer počne topiti oko rubova, počni ga miješati štapićem. Nastavi dok se šećer ne otopi (bez grudica).

2. Ostavi da se kratko ohladi pa dodaj prašak za pecivo. Nekoliko puta (oko 20 puta) snažno promiješaj da se prašak za pecivo otopi. Smjesa će se početi pjeniti. Dok miješaš, zaimaču možeš vratiti na ploču za kuhanje na sekundu ili dvije kako bi bila topla. Pazi da smjesa ne izgori. Kad je gotova, trebala bi biti svijetle boje karamele.

3. Sada je izlij na lim za pečenje obložen papirom za pečenje tako da formira okrugli, kontinuirani oblik. Možeš popraviti uz pomoć gumene lopatice. Štapić za lizalicu stavi na dno keksa i nježno pritisni prema dolje. Sada ravno pritisni okrugli biskvit ravnim, okruglim predmetom otpornim na toplinu i pažljivo pritisni kalup u sredinu (ali nemoj ga probosti do kraja) i odmah ga izvadi.

4. Ostavi da se ohladi, izvadi iz lima pa se igraj ili jednostavno uživaj.

Photo: Shutterstock

Komentari 0