Life&style

Svi bruje o neobičnoj perzijskoj princezi, ali iz potpuno krivih razloga - a priča je nevjerojatna

  • Punašnost, dlačice na licu, spojene obrve dovoljan su povod za ismijavanje mnogim korisnicima interneta
  • Zato su se mnogi brže bolje prihvatili komentiranja danas atipičnog izgleda perzijske princeze Qajar iz 19. stoljeća
  • Usput su i izmisli nekoliko podataka, a prava istina o aktivistici i intelektualki zapravo je drugačija i vrlo je zanimljiva

Jesi li možda i ti primijetila fotografiju perzijske princeze Fatemah Khanum, poznate kao i princeze Qajar? Njezine fotografije godinama kruže internetom, a u prosincu je postala viralni meme. Točnije, postao je to njezin izgled sasvim suprotan današnjim idealnima ljepote - nizak rast, punašna građa tijela i mnoštvo dlačica na licu uz tvrdnje kako je 13 muškaraca počinilo samoubojstvo zbog neuzvraćene ljubavi ove princeze ili kako je ona bila najljepša žena svog vremena.

Možda vas zanima Ovo je perverzni kraljevski stolac za seks, a još nitko nije shvatio kako se točno koristi Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: blog.usejournal.com blog.usejournal.com

No, mnogima je bilo teško povjerovati da bi princeza takvog izgleda i u 19. stoljeću mogla predstavljati tihu patnju suprotnom spolu. Neki su isticali kako se radi o muškarcu u haljini, a pretpostavljaš, većina je ismijavala njezin izgled. Smatra se kako je upravo to bio sramotan cilj, a zapravo se radi o još jednom trenutku iskrivljavanja povijesti, jer društvene mreže to trpe u službi nešto prizemljenijih strasti. 

Koja je onda prava istina o princezi?

Pravo ime princeze Qajar je Fatemah Khanum ‘Esmat – El – Dowlah’ i ona je druga kćerka perzijskog kralja Nasara Al-Din Shah Qajara.

Žena koju vidimo na slici u to vrijeme zapravo pripada razdoblju perzijske povijesti kada su se žene sa spojenim obrvama i brkovima smatrale ljepoticama. Osim toga, što su bile punašnije i jače, smatrale su se ljepšima, a to je posebno vrijedilo za žene iz više klase. Takvim ženama je bila servirana najbolja hrana, a i nije bilo poželjno da se puno kreću. 

 | Autor: blog.usejournal.com blog.usejournal.com

U povijesnim zapisima zapravo nigdje ne postoji podatak da je bila najljepša žena svog vremena ili da se navodno 13 mladića, kojima nije uzvratila svoju ljubav, ubilo. 

Aktivistica i intelektualka

Princeza Qajar svoju je mladost provela u haremu okružena isključio ženama pa vjerojatno nije bilo ni prilike da joj se približi tako velik broj muškaraca a, osim toga, njezin brak sa suprugom Amirom Husseinom Khan Shoja-Al Saltanehom (s kojim je imala četvero djece) ugovoren je kada joj bilo 9 ili 10 godina

 | Autor: blog.usejournal.com blog.usejournal.com

No, osim izgleda o kojem svi pričaju, puno je zanimljiviji njezin angažman. Naime, bila je slikarica, spisateljica, aktivistica, intelektualka i prva žena koja je skinula tradicionalni hidžab i obukla zapadnjačku odjeću. 

Možda vas zanima Nećeš vjerovati što žene smatraju najružnijim na svome tijelu! Rubrika Beauty Beauty

Princeza je bila i feministkinja te članica grupe za ženska prava u Iranu koja je radila na pravima žena u Perziji davne 1910. godine. Popularnost je stekla svojom otvorenošću, ali i intelektom. Napisala memoare o zloglasnoj dinastiji Qajar pod naslovom “Krunjenje tjeskobe: Memoari perzijske princeze od harema do modernosti”, a i danas je to literatura kojom se služe neka bliskoistočna sveučilišta.

Photo: blog.usejournal.com

Komentari 0