Life&style 05. rujna 2014.

Sve o četkicama za čišćenje lica

Thinkstock.
1/10

Kažu kako je pravilno čišćenje kože jedan od temelja ljepote. No nakon pjena, gelova, emulzija, micelarnih otopina i sličnih proizvoda, kozmetička industrija je zaključila kako nam to nije dovoljno te razvila električne četkice za čišćenje lica. Sve o njima otkrile su nam kozmetičarka Dina Dražić iz Beauty centra Midi te Ivana Šušnja, autorica bloga Anaviglam.

Koliko čisto lice je uistinu čisto? Na ovo pitanje ima odgovora koliko i žena. One s masnom kožom će reći kako njima nikad nije čisto, dok će one sa suhom reći da bi radije da je manje čisto, samo da nema osjećaja zatezanja. Nakon desetljeća vladavine, gelova, mlijeka i pjena za čišćenje, na tržištu su se pojavile električne četkice za čišćenje kože lica.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Četkanje za blistavu kožu

Dakako, trend četkanja kože postoji već stoljećima, pa je tako suho četkanje kože u drevnom Japanu bilo obvezno prije odlaska na kupalište, dok su sportaši antičke Grčke koristili posebne alate za uklanjanje nečistoće s tijela i poticanje cirkulacije. Američki Indijanci su pak koristili kukuruz ili suhi pijesak za čišćenje tijela i pojačavanje njene izdržljivosti.

Vjerojatno su i naši preci znali kako četkanje potiče izmjenu tvari i cirkulaciju, ali električne četkice za lice izazvale su pomamu kao rijetko koji proizvod dosad.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Žene u današnje vrijeme imaju vrlo malo vremena koje mogu potrošiti na sebe i tada ga žele što kvalitetnije iskoristiti. Aparati za čišćenje lica kod kuće su "prijatelji žena" koji krate vrijeme, a to je u moderno i užurbano doba najveći plus", objašnjava kozmetičarka Dina Dražić iz Beauty centra Midi.

Objašnjava kako aparatići služe za čišćenje ostataka proizvoda, ali i mrtvih stanica kože s lica. Smanjuju vidljivost pora te pripremaju kožu na bolje djelovanje preparata za njegu. Iako popularni, kaže da ovi aparatići ne mogu u potpunosti zamijeniti klasične tretmane čišćenja u kozmetičkim salonima, ali mogu produljiti vrijeme između tretmana.

Koju četkicu odabrati?

Hrvatsko tržište ima ograničen izbor modela četkica za čišćenje lica. Iako je na stranim tržištima moguće pronaći četkice ne samo za lice, već i tijelo, stopala i ruke, visoka cijena (uglavnom preko 1000 kn) obeshrabrila je mnoge uvoznike. Svoju četkicu za lice nabavila je i Ivana Šušnja s bloga Anaviglam, koja je odabrala Clarisonicov model Mia 2.

 | Autor:

"Clarisonic je bio moj prvi izbor bez konkurencije iz jednostavnog razloga. Naime, Clarisonic je začetnik soničnog čišćenja kože. Isto tako, činjenica je da za razliku od uređaja s rotirajućim četkicama, Mia 2 oscilira naprijed-natrag a time sam nekako ipak daleko bezbrižnija", kaže Ivana.

I tu dolazimo do dijela koji najčešće zbunjuje žene – kako odabrati četkicu kada ima specifikacije poput brzine i broja okretaja koje bi bez problema mogle opisivati gradski automobil.

 | Autor:

Glavna podjela četkica vrši se na one sa soničnim i rotirajućim gibanjem glave s četkom. Sonično gibanje djeluje u skladu s elastičnosti kože te se giba sitnim pokretima koje je najlakše opisati vibraciju. Nerijetko ove četkice imaju i mnogo veći broj okretaja tj. pomicanja u sekundi. Clarisonic je među najpoznatijim četkicama ovog tipa, a dostupan je i kod nas. Rotacijske četkice se, kao što im ime kaže, kreću kružno (npr. Olay četkica dostupna u Mulleru). Neki proizvođači, poput Philipsa, kombiniraju dva načina gibanja sonično i rotacijsko. Kakvu god četkicu odabrali, imajte na umu da što veći broj okretaja ima, manje abrazivno će djelovati na kožu.

Kada ste odabrali svoj aparatić, trebate odabrati i svoju četku. Za osjetljivu kožu, normalnu kožu, piling ili dubinsko čišćenje – lako je zaletjeti se i kupiti više nego što je potrebno. Jedan od najboljih načina za kupovinu ispravnog nastavka je kupovina prema tipu kože te će samo tako električna četkica doprinijeti vašoj ljepoti.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Kupovinu četkice smatram najboljom kozmetičkom investicijom ikada. Već s prvim korištenjem zaista se može primijetiti koliko ten bude glađi i ujednačeniji, a kroz daljnji period korištenja tu je i faktor kako površinske tako i dubinski čišće kože koja jednom riječju blista. Ono što je meni bilo bitno i na što sam posebnu pažnju obratila su pore koje su zaista upravo zbog prethodnog navoda sve manje vidljive", kaže Ivana i opisuje kako osjeća da joj koža mnogo bolje upija serume i kreme što joj je važno, jer koristi proizvode koji smanjuju pore. Piling je potpuno izbacila iz upotrebe.

Opasnosti i zamke

Savršen ten, bez prištića, blistava prokrvljena koža koja jednostavno zrači iznutra? Predobro da bi bilo istinito? Može biti, ako ne pazite na način na koji koristite četkicu. Posljedice neadekvatnog i pretjeranog korištenja četkica može biti isušenost, poticanje upalnih procesa, poticanje razvoja pigmentacijskih mrlja usred previše čišćenja, starenje kože, ali i prištići. Činjenica je kako čistoća kože zapravo nema veze s uobičajenim pojmom čistoće te da nije dobro u potpunosti ukloniti njen zaštitni sloj koji se stvara.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Ako se odlučite na korištenje aparata za čišćenje lica kod kuće, obavezno morate slijediti upute za korištenje koje ste dobili od proizvođača, uvijek nakon tretmana stavite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože i barem jednom tjedno masku za lice. Pokušajte odvojiti vrijeme za odlazak kod kozmetičarke jer profesionalno odrađen tretman je "najbolji prijatelj" za vašu kožu", savjetuje Dina.

Posebnu pažnju treba posvetiti i brizi oko četkice. Naime, nakon korištenja potrebno ju je oprati gelom za lice ili sapunom te osušiti na zraku. Potrebno ju je i zamijeniti na vrijeme iz higijenskih, ali i sigurnosnih razloga, jer se dlačice četkice oštećuju.

"Iskreno govoreći, ja sam oduvijek imala neku vrstu odbojnosti prema četkama, ali kada sam ju isprobala nisam mogla vjerovati koliko je zapravo nježna i odlična mi je mogućnost da je se može isprobati na prodajnim mjestima što bi svakome toplo preporučila neovisno o tome hoće li je kupiti ili ne" kaže Ivana i dodaje da je korištenje četkice bitno prilagoditi i sebi: iako se njen model može koristiti dva puta na dan, ona to čini samo jednom i to navečer.

"Moram istaknuti da se pri upotrebi ovog uređaja tek vidi kako koža može dobro izgledati - dubinska čistoća, tekstura i tonus moje kože su neprepoznatljivi i zapravo mi ništa još nije dalo ovakve rezultate u tako zapravo kratkom periodu a vjerujem da bi i vama zato mu treba dati šansu barem na prodajnom mjestu, pa ako treba otići i isprobati nekoliko puta", savjetuje popularna blogerica.

 | Autor:

Četkice su, baš kao i BB kreme izazvale pravu pomamu, koja će s vremenom vjerojatno splasnuti, kao i pomama za BB kremama. Uz pravilno korištenje kvalitetnog aparatića zasigurno možete poboljšati izgled svoga lica, ali isto tako, ako pretjerujete, ne informirate se prije kupnje i imate nerealna očekivanja, željeni učinak će izostati, jer svoju kožu možete samo poboljšati, ali ne i u potpunosti promijeniti.

Više slika i cijene četkica te njihova prodajna mjesta pogledajte u galeriji...

Komentari 0