Life&style

Sve si potrošila, a plaće još ni na vidiku? Zbog ovih 5 pogrešaka novac ti curi iz ruku

  • Je li ti ostalo još dovoljno novaca na kraju mjeseca? 
  • Ako nije, to bi mogla biti posljedica jedne od ovih pet pogrešaka 
  • Ili svih pet?! Bez brige, nisi jedina – gotovo svi ih radimo! 

Na početku svake kalendarske godine uporno odlučujemo kako ćemo biti ekonomičniji u svom proračunu tijekom sljedećih dvanaest mjeseci i svečano obećavamo (sami sebi) da nećemo trošiti novac na stvari koje nam ne trebaju ili ih nikada ne koristimo. To obično funkcionira prilično dobro neko vrijeme, dok se opet ne uvuče jedan ili drugi neplanirani problem. Znaš li koje su najčešće pogreške koje radimo s novcem? Reći ćemo ti... 10 najboljih savjeta o novcu koje preporučuju financijski stručnjaci

1. Kupuješ preskupe poklone

Moraju li darovi uvijek biti veći, skuplji, bolji od onog za prethodni rođenda, godišnjicu, imendan? Ne! Kad je riječ o poklonima, često dopuštamo da nas zavede misao da moraju biti sve skuplji i veći jer će inače onaj koji poklon prima biti razočaran, ali to zapravo nije potrebno. Možeš usrećiti svoje bližnje manjim (i jeftinijim) stvarima - uostalom, darivanje bi se trebalo odnositi na gestu, a ne na materijalnu stvar. Što kažeš na samostalno izrađen buket cvijeća s karticom ispisanom s ljubavlju? Kladim se da će iznenađenje i zadovoljstvo biti pozitivni?

via GIPHY

2. Ne mariš za male svote

Naravno, nema ništa loše u tome da posudiš prijateljima nešto novca ako nemaju gotovine kod sebe. Ili dati napojnicu za dobro obavljen posao. Ili većinom ti na poslu platiš kavu kolegici. No kraju mjeseca, tih deset po deset kuna brzo postaje 300 ili 400 kuna - a to dugoročno opterećuje tvoj račun.

3. Ne vraćaš stvari koje si kupila, a ne pristaju ti ili ih ne trebaš

Doduše, kupovina jest nešto lijepo. S golemim izborom trendova, međutim, često smo u iskušenju da kupimo stvari koje nam i nisu baš sto posto dobre ili koje nam, iskreno govoreći, zapravo nisu potrebne. Međutim, držimo ih u ormaru i ne vraćamo ih. Stoga se tijekom mjeseci često izgubi velika količina novca koja se može koristiti za druge važne stvari kao što su npr. neočekivani popravak automobila ili pokvarena perilica rublja.

via GIPHY

4. Sve plaćaš karticom

Praktično je platiti karticom, nema sumnje u to. Međutim, lakše je zaboraviti stvarno financijsko stanje i brzo potrošiš više novca nego što bi smjela. Stoga bi trebala pokušati pronaći dobar spoj između gotovine i plaćanja putem kartice. Ako gotovine nema, to se odmah primijeti u novčaniku. Savjet: kreditnu karticu trebaš koristiti samo za određene kupovine. Naravno, sjajno je što troškovi ne terete račun odmah, ali to je samo odgađa plaćanje - ne poništava ga!

Možda vas zanima Ostala je bez prihoda, u minusu, s djetetom i bez podrške partnera. Napravila je nešto vrijedno divljenja Rubrika Life&style Life&style

5. Plaćaš neiskorištene pretplate

Usluge streaminga, članarina za teretanu, internetski tečajevi jezika, glazbene aplikacije, filmski programi koje ne stižeš gledati: svatko od nas koristi jednu ili drugu pretplatu, osobito od početka globalne pandemije. Međutim, koristiš li ih doista sve redovito? Često dobijemo račun na nekoliko desetaka kuna mjesečno, a uslugu uopće ne koristimo. Kako ne bi bez veze gubila novac, svakako bi trebala ponovno provjeriti svoje pretplate te, ovisno o načinu na koji ih (ne) koristiš, otkazati ih.

 

U novoj epizodi showa "miss7 s Nevenom Rendeli i gostima" briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.
 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    zene trose novac brzo