Life&style 19. veljače 2015.

Sve o uzgoju afričkih ljubičica

Thinkstock.

Afričke ljubičice se mnogima čine zahtjevne, prije svega zbog delikatnog imena, ali radi se o izrazito zahvalnoj biljci koja često cvate, nema određenu sezonu cvjetanja te ju je lako rasaditi i podijeliti s drugima.

Afrička ljubičica, poznata i kao Saintpaulia, potječe iz današnje Tanzanije. Otkrio ju je krajem 19. stoljeća njemački znanstvenik Walter Saint Paul koji ju je uspješno prenio u domovinu gdje je postala pravi hit. Broji oko 20 vrsta od kojih su mnoge ugrožene i zaštićene, prije svega zbog nestanka njihovih prirodnih staništa.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Afrička ljubičica je danas popularna u svim krajevima svijeta, a najčešće susrećemo ljubičastu, plavu, bijelu i ružičastu. Zauzima malo mjesta pa je idealna želiš li unijeti dašak boje manji stan, posebno ako je više njih grupirano na jednom mjestu, u lijepim ukrasnim posudama.

Iako postoje gotove mješavine zemlje za uzgoj afričkih ljubičica, možeš mješavinu napraviti sama pomiješaš li treset, vermikulit i perlit u jednakim omjerima, ali dobro uspijeva i u klasičnoj zemlji za cvijeće. Kada se radi o zalijevanju, tu je ljubičica nešto zahtjevnija pa traži mlaku vodu, po mogućnosti odstajalu barem 48 sati. Dok zalijevaš svoje ljubičice dobro pazi da voda ne dođe u kontakt s lišćem, jer će se brzo razviti ružne mrlje koje mogu biti preteča raznih oboljenja. Biljku se treba zaliti kada je površinski sloj suh, ali nikada ne smije biti potpuno suh ili mokar. Moguće je i zalijevanje odozdo, iz tanjurića, ali se ne preporučuje početnicima.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Afričke ljubice vole mnogo svjetlosti, ali po mogućnosti ne direktne, pa je pripazi da je ne opeče sunce. Ako je prozor okrenut prema zapadu ili jugu, tada biljku treba udaljiti barem metar od njega, a ako niste u mogućnosti osigurati biljci barem osam sati svjetla, možete koristiti dodatne lampe. Biljku je potrebno redovito okretati kako bi svi cvjetovi dobivali jednako svjetla, a biljka cvala ravnomjerno. Manjak cvjetova i listovi usmjereni prema prozoru obično znače da biljci nedostaje svjetlosti, a debeli, kompaktni, svjetliji listovi na dnu znak su da biljka dobiva previše svjetla.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Jednom kada cvijet počne venuti, ukloni mrtve cvjetove kako bi stvorila mjesta za nove jer samo tako će tvoja ljubičica blistati tijekom cijele godine.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0