- Ovih dana se čini da na tržištu postoji toliko 'superhrana' da je teško znati koju odabrati
- Ali povratak na osnove i jedenje cjelovitih, nerafiniranih namirnica, obično je najbolji izbor kad je riječ o zdravlju
- Ispada da ti skromna kruška može pomoći u borbi protiv brojnih „starosnih stanja“ - pa čak i da izgubiš kilograme!
Ti slatki mali plodovi u obliku zvona - koje jako dobro poznajemo i volimo - zapravo su snažan dodatak prehrani. Kruške su prepune antioksidansa, zdravih biljnih spojeva i dijetalnih vlakana koji našim tijelima daju prijeko potreban poticaj. Uz to sadrže i značajne količine potrebnih hranjivih sastojaka poput vitamina C, vitamina K, folata, bakra i kalija - i sve to u malo voća.
Zbog nedostatka bolje riječi, kruške su doista superhrana protiv starenja koja može pomoći čak i u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Antioksidans u kruškama, nazvan procijanidin, pokazao je da pomaže pri ukočenosti u srčanom tkivu, olakšavajući srcu da pumpa krv u cijelo tijelo. Ovaj antioksidans je također pokazao da snižava LDL (loš) kolesterol, istovremeno povećavajući HDL (dobar) kolesterol, što znači da snižava rizik od srčanog udara!
Slično tome, pokazalo se da kvercetin, još jedan antioksidans koji se nalazi u kori kruške, smanjuje upalu te smanjuje čimbenike rizika od srčanih bolesti poput visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. A ako to nije bilo dovoljno, jedenje krušaka također može umanjiti rizik od moždanog udara. U jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo 20.000 ljudi tijekom deset godina zaključilo se da svakih 25 grama voća s bijelim mesom (poput krušaka) koje se jedu dnevno značajno smanjuje rizik od moždanog udara. To je prilično impresivno.
Premda su slatko voće, kruške su povezane i s manjim rizikom od dijabetesa. Dijetalna vlakna u kruškama pomažu usporavanju probave pa tijelo ima više vremena za razgradnju viška šećera. To može pomoći u stabilizaciji i snižavanju razine šećera u krvi, a time i smanjenju rizika od dijabetesa. Jedno istraživanje u kojem je promatrano preko 200.000 ljudi otkrilo je da je jedenje pet ili više obroka voća bogatih antocijanom - poput krušaka - svaki tjedan povezano s 23 posto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Pored toga, istraživanje na životinjama otkrilo je da biljni spojevi, poput antocijana koji se nalaze u oguljenom kruškama, imaju i „anti-dijabetes“ i protuupalni učinak.
Odlične su ako želiš izgubiti koju kilu
I posljednje, ali ne najmanje bitno - hranjive tvari u kruškama koje poboljšavaju zdravlje mogu ti također pomoći izgubiti tvrdoglavu težinu. Kruška ima malo kalorija, puno vode i relativno puno dijetnih vlakna. Pokazalo se da niskokalorična dijeta bogata hranjivim sastojcima pomaže pri mršavljenju, dok povećana hidratacija pokazuje da doprinosi zdravoj težini. Štoviše, vlakna u kruškama mogu ti pomoći da se osjećaš sita i na taj način kruška sprječava prejedanje.
Dijetalna vlakna također pogoduju probavi i zdravlju crijeva – što je izuzetno važno za održavanje zdrave težine. U jednom istraživanju je 40 odraslih osoba jelo dvije kruške dnevno i izgubilo je 1,1 centimetara od opsega struka tijekom 12 tjedana. Tijekom drugog desetotjednog istraživanja, žene koje su dodavale tri kruške dnevno u svoju prehranu izgubile su u prosjeku 1,9 kilograma, što je više nego ispitanici koji su u svoju svakodnevnu prehranu dodavali zob.
Kruške nisu samo hrana za mršavljenje, već su moćan „anti-ager“ koji ti može pomoći u borbi protiv bolesti.
POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.