Life&style

Svaki dan kroz dva tjedna pojedi dvije kruške i vidi što će se sve dogoditi tvom tijelu

  • Ovih dana se čini da na tržištu postoji toliko 'superhrana' da je teško znati koju odabrati
  • Ali povratak na osnove i jedenje cjelovitih, nerafiniranih namirnica, obično je najbolji izbor kad je riječ o zdravlju
  • Ispada da ti skromna kruška može pomoći u borbi protiv brojnih „starosnih stanja“ - pa čak i da izgubiš kilograme!

Ti slatki mali plodovi u obliku zvona - koje jako dobro poznajemo i volimo - zapravo su snažan dodatak prehrani. Kruške su prepune antioksidansa, zdravih biljnih spojeva i dijetalnih vlakana koji našim tijelima daju prijeko potreban poticaj. Uz to sadrže i značajne količine potrebnih hranjivih sastojaka poput vitamina C, vitamina K, folata, bakra i kalija - i sve to u malo voća.

Zbog nedostatka bolje riječi, kruške su doista superhrana protiv starenja koja može pomoći čak i u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Antioksidans u kruškama, nazvan procijanidin, pokazao je da pomaže pri ukočenosti u srčanom tkivu, olakšavajući srcu da pumpa krv u cijelo tijelo. Ovaj antioksidans je također pokazao da snižava LDL (loš) kolesterol, istovremeno povećavajući HDL (dobar) kolesterol, što znači da snižava rizik od srčanog udara!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А вие обичате ли круши🍐? Ако отговорът е да, взимайте една и отивайте в кухнята да готвите!😁 Този път ще са ви необходими малко повече продукти, но това не означава, че трябва да използвате точно същите, може да ги пропуснете или замените. Та, ще ви трябват: 1. Круша🍐 - 1бр. 2. Овесени ядки - 5с.л. 3. Чиа - 1с.л. 3. Слънчогледово семе - 1с.л. 4. Тиквено семе - 1с.л. 5. Стафиди - 1с.л. 6. Прясно мляко🥛 - 1ч.ч. 7. Мед🍯 - 1ч.л. 8. Канела - 1/2ч.л. 9. Настъргана кора от лимон🍋 10. Зехтин - 1ч.л. Начин на приготвяне: От предната вечер смесвате в купа овесените ядки, чиата, слънчогледовото и тиквеното семе, стафидите, меда, канелата, кората от лимон и прясното мляко. Оставате да се накисне за една нощ в хладилника... На сутринта в малка тенджерка нарязвате крушата и я заливате със зехтина, като поръсвате със същото количество канела (1/2ч.л.). Поставяте тенджерата на котлона, като през цялото време разбърквате, докато крушата омекне и хвана лека кафява коричка. Махнете я от котлона и я оставете за няколко минути да изстине, след което я прибавете към овесената каша.🥄😋 Колкото и странно да звучи, всички съставки се допълва идеално!😊🤩 #healthyfood #healthylifestyle #healthy #healthyrecipe #healthybreakfast #breakfastideas #healthyeating #healthylife #breakfast #oat flakes #oatmeal #pear #здравословнохранене #здравословназакуска #здравословнарецепта #закуска #овесениядки #овесенакаша

A post shared by Камелия Великова (@healthy_lifestyle0502) on

Slično tome, pokazalo se da kvercetin, još jedan antioksidans koji se nalazi u kori kruške, smanjuje upalu te smanjuje čimbenike rizika od srčanih bolesti poput visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. A ako to nije bilo dovoljno, jedenje krušaka također može umanjiti rizik od moždanog udara. U jednom istraživanju u kojem je sudjelovalo 20.000 ljudi tijekom deset godina zaključilo se da svakih 25 grama voća s bijelim mesom (poput krušaka) koje se jedu dnevno značajno smanjuje rizik od moždanog udara. To je prilično impresivno.

anketa | Autor: miss7 miss7

Premda su slatko voće, kruške su povezane i s manjim rizikom od dijabetesa. Dijetalna vlakna u kruškama pomažu usporavanju probave pa tijelo ima više vremena za razgradnju viška šećera. To može pomoći u stabilizaciji i snižavanju razine šećera u krvi, a time i smanjenju rizika od dijabetesa. Jedno istraživanje u kojem je promatrano preko 200.000 ljudi otkrilo je da je jedenje pet ili više obroka voća bogatih antocijanom - poput krušaka - svaki tjedan povezano s 23 posto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Pored toga, istraživanje na životinjama otkrilo je da biljni spojevi, poput antocijana koji se nalaze u oguljenom kruškama, imaju i „anti-dijabetes“ i protuupalni učinak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pear #pear #freshfruits

A post shared by Afghanistan Food (@afghanifood55) on

 

Odlične su ako želiš izgubiti koju kilu

I posljednje, ali ne najmanje bitno - hranjive tvari u kruškama koje poboljšavaju zdravlje mogu ti također pomoći izgubiti tvrdoglavu težinu. Kruška ima malo kalorija, puno vode i relativno puno dijetnih vlakna. Pokazalo se da niskokalorična dijeta bogata hranjivim sastojcima pomaže pri mršavljenju, dok povećana hidratacija pokazuje da doprinosi zdravoj težini. Štoviše, vlakna u kruškama mogu ti pomoći da se osjećaš sita i na taj način kruška sprječava prejedanje.

Dijetalna vlakna također pogoduju probavi i zdravlju crijeva – što je izuzetno važno za održavanje zdrave težine. U jednom istraživanju je 40 odraslih osoba jelo dvije kruške dnevno i izgubilo je 1,1 centimetara od opsega struka tijekom 12 tjedana. Tijekom drugog desetotjednog istraživanja, žene koje su dodavale tri kruške dnevno u svoju prehranu izgubile su u prosjeku 1,9 kilograma, što je više nego ispitanici koji su u svoju svakodnevnu prehranu dodavali zob.

Kruške nisu samo hrana za mršavljenje, već su moćan „anti-ager“ koji ti može pomoći u borbi protiv bolesti.

 

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA



 
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0