Life&style
Serija 'Carica' na Netflixu

Sutra na Netflix stiže kraljevska drama 'Carica': Može li priča o omiljenoj Sisi postati nova 'Kruna'?

  • Netflixova serija 'Carica' raskošna je reimaginacija života Elizabete od Bavarske, poznate kao Sisi, a od sutra kreće s emitiranjem na Netflixu
  • Sisi se kao austrijska carica borila se protiv ograničenja i strogoće habsburškog dvora u 19. stoljeću, no tu sličnost s Lady Di ne prestaje. Obje je narod obožavao
  • I dok željno iščekujemo ovu hit seriju, u prodaju je stigla i istoimena knjiga prevedena na hrvatski jezik

Dugoiščekivana kraljevska drama 'Carica', koja prati život omiljene Elizabete od Bavarske, poznate kao Sisi, sutra konačno stiže na Netflix. Mnogi se već pitaju može li ova njemačka serija, koja će vrlo vjerojatno postati hit, postati nova 'Kruna'. Prema Netflixu, drama će pratiti život carice Sisi od njezinih tinejdžerskih godina nadalje.

Kći njemačkog vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog i princeze Ludovike Bavarske nikada nije težila ulozi na habsburškom dvoru, uživajući u slobodi svog života na selu izvan Münchena. Ipak, u ljeto 1853. Sisi je s majkom i lijepom starijom sestrom Helene otputovala u austrijsko ljetovalište Bad Ischl kako bi se sastala sa svojim rođakom, carem Franjom Josipom, za kojeg je obitelj vjerovala da će zaprositi Helene. Umjesto toga, car se zaljubio u 15-godišnju Sisi, a par se vjenčao sljedećeg proljeća.

 | Autor: Netflix Netflix

Unatoč izvješćima da se Elisabeth zaljubila u Franza jednako brzo kao što je on zavolio nju, prilagodba na habsburški dvor od početka joj se pokazala teškom. Kad je državna kočija paradirala kroz Beč tijekom proslave njezina vjenčanja, tisuće gledatelja koji su se okupili na cestama mogli su vidjeti Sisi kako plače. Izazvala je daljnji skandal na svom prijemu kada je, umjesto da svojim voljenim rođacima poljubi ruku u skladu s kraljevskom tradicijom, oba zagrlila, na prezir svoje svekrve, nadvojvotkinje Sofije.

To je odredilo ton za sljedećih 40 godina Sisinog života, definiranog umilnim pohvalama, trenucima otpora protiv ograničenja dvora, napetom odnosu sa svekrvom, a sve je to bilo jako daleko od njezina bezbrižnog bavarskog djetinjstva. 

 | Autor: Netflix Netflix

Tko je u glumačkoj postavi 'Carice'?

Njemačka ekipa angažirala je Devrim Lingnau i Philipa Froissanta kao Sisi, odnosno Franza. Melika Foroutan, Johannes Nussbaum, Elisa Schlott, Jördis Triebel, Wiebke Puls i Almila Bagriacik također će se pojaviti seriji.

 | Autor: Netflix Netflix

Zašto ima toliko usporedbi između Sisi i Diane, princeze od Walesa?

Slično poput princeze od Walesa, Sisi je potaknula gotovo maničnu odanost javnosti od svog vjenčanja nadalje, postavši prva slavna kraljevska osoba u Europi. Naravno, pomogla joj je i njezina poznata ljepota. Njezina kestenjasta kosa sezala joj je do struka, a Elisabeth je svaki dan provodila tri sata na njegovanju svojih pramenova (također se zaklela da kosu pere mješavinom jaja i konjaka). Kako je starjela, izjedao ju je strah od gubitka ljepote. Odbila se fotografirati starija od 30 godina, razvijajući posebne kreme protiv starenja napravljene od voska, badema i ružine vodice kako bi očuvala mladost i, prema izvješćima, bojala je kosu indigom.

 | Autor: Netflix Netflix

Istovremeno se borila s poremećajem prehrane. Umjesto bulimije koja je mučila Dianu, Sisi je kompulzivno vježbala satima svaki dan kako bi održala svoj struk od 45 cm u svojim 50-ima, a često bi se hranila juhom, mlijekom i narančama. Njezina gimnastička oprema, na kojoj je radila teške vježbe, i danas se može vidjeti u njezinoj garderobi u Hofburgu.

Unatoč reputaciji narcisoidne osobe, Sisi je također bilo jako stalo do njenih podanika. Poznata je po tome što je pomagala u zbrinjavanju ranjenika tijekom austro-pruskog rata 1866. godine. Također joj se pripisuje da je natjerala svog supruga da pomiluje talijanske pobunjenike i pomogla dvoru da umiri napetosti s Mađarskom, a prezirala je ono što je smatrala besmislenom dvorskom tradicijom. 

 | Autor: Netflix Netflix

Često je svoje frustracije ublažavala u svojoj poeziji. Poput Diane, Elisabeth je također umrla relativno mlada, nakon što ju je talijanski anarhist Luigi Lucheni smrtno izbo nožem u Ženevi. Naime, potresena zagonetnim samoubojstvom svoga prvorođenog sina, prijestolonasljednika Rudolfa, u tzv. aferi Mayerling, povukla se u vilu na Krfu. Tamo je dulje vrijeme prije smrti živjela daleko od Bečkoga dvora i svojega supruga koji se navodno potajno zabavljao s glumicom Katarinom von Schratt. Carica bi samo povremeno s malom pratnjom dolazila u Švicarsku, a prilikom jednog dolaska u Ženevu izveden je na nju atentat. Bajka Sisi i Franza očarala je Europu u 19. stoljeću.

Uzbudljiv roman o carici Sisi došao je u naše knjižare!

Ako spadaš među one koji više vole čitati knjige od gledanja serija ili filmova, imamo sjajnu vijest za tebe. Naime, knjiga 'Carica' inspirirana je Netflixovom serijom. Ovo očaravajuće štivo o strastvenoj i iskrenoj ženi, o teškim izborima između srca i dužnosti, također donosi uzbudljivu priču o carici Sisi. Raskošna i slikovita, knjiga na posebno detaljan način priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastita unutarnjeg glasa začinjena tajnim šaputanjima na jastuku i dvorskim intrigama. Roman

'Carica' izišao je u izdanju nakladničke kuće Znanje po cijeni od 119 kuna.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

 

 

Photo: Netflix

Komentari 0