Life&style
Sušenje začinskog bilja

Sušenje začinskog bilja: 'uradi sama' aromatični kuhinjski ukrasi

  • Začinsko bilje na vlastitom balkonu ili u kuhinji divno miriše i izvrsno je za kuhanje
  • Želiš sačuvati i stalno imati pri ruci mirisne začine?
  • Evo kako ćeš pravilno posušiti začinske biljke te ih ujedno i koristiti kao lijepe ukrase

Sve je u cvatu, sve je živo, miriše na najrazličitije stvari - ljeto je sezona intenzivne osjetilne percepcije. Svatko tko uzgaja začinsko bilje kod kuće zna da ono razvija divnu aromu osobito u toplim mjesecima. Jedan od načina da se to sačuva jest sušenje bilja - na primjer s mirisnim „uradi sama“ biljnim vjenčićem za kuhinju. Izgleda sjajno i ukusan je dodatak umacima ili salatama u jednom potezu.

Pravilni uzgoj

Ne smije nedostajati u dobro opremljenoj kuhinji: začinsko bilje. Sve više ljudi otkriva radost ovih aromatičnih biljaka i uzgaja ih na balkonima. S pravom, jer izgledaju lijepo, imaju aromatičan miris i svojim finim okusom obogaćuju mnoga jela. Ali, kako se aromatične biljke pravilno uzgajaju i što treba uzeti u obzir?

Bilje iz mediteranskog okruženja, poput majčine dušice, kadulje ili ružmarina vole sunčano mjesto. Balkoni okrenuti prema jugu i zapadu prikladni su za to, ali biljke se također dobro osjećaju i u svijetlim sobama te blizu prozora. Zbog tople matične klime navikli su na sušu, dok srednjoeuropske biljke poput metvice vole imati malo vlažniju. Mlade biljke zalijevaju se češće od starijih, ali izbjegavaj preplavljivanje.

Biljkama je potreban prostor za korijenje. Konkretno, kuhinjsko bilje iz supermarketa ili vrtnog centra često se sadi preblizu, zbog čega bi ga trebalo ubrzo nakon kupnje premjestiti u veću posudu. Za to su prikladne posude od terakote. Dostupne su u puno različitih veličina, savršeno odgovaraju prirodnom izgledu biljke i ostavljaju dovoljno prostora za razvoj korijena. Pravilna njega uskoro će biljke nagraditi sjajnim cvjetanjem poput ružmarina koji krajem proljeća tvori fine plave pupoljke intenzivnog mirisa. Rascvjetana metvica također je lijep prizor. Tijekom razdoblja cvatnje između lipnja i rujna razvija malene cvjetove u nježnim pastelnim bojama.

Biljke za balkon Možda vas zanima Biljke za balkon na kojem će ti pozavidjeti: od cvijeća do začinskih trava, evo kako će ti baš sve uspjeti Rubrika Life&style Life&style

Pravilno branje

Bilo kadulja, majčina dušica ili ružmarin: svaka biljka treba vlastitu njegu i stoga se također razlikuje u berbi. U osnovi, trebaju ti čiste i oštre škare. U slučaju biljaka s drvenastim granama, poput ružmarina ili majčine dušice, samo se svježe grane režu kako bi se omogućilo ponovno vraćanje zdravih novih grana. Timijan se bere prije cvatnje, tako da biljka ima dovoljno energije za obnavljanje izrezanih izbojaka. Ružmarin treba brati za vrijeme sunčanih dana, jer su tada esencijalna ulja posebno intenzivnija. Aroma ide fino uz crveno meso ili povrće pečeno u pećnici. Za nježnije i mekše biljke, kao što su bosiljak ili metvica, izbojke je najbolje odvojiti odmah iznad osi lista, tako da se brzo mogu stvoriti novi listovi i grančice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabriel Cornard (@g.cornard)

Pravilno sušenje

Bilo za ukras, za ciljani dodatak tijekom pripreme hrane ili samo za miris: blagodati suhog bilja jednako su raznolike kao i njihovi okusi. „Uradi sama“ začinski biljni vijenac brzo se izrađuje, praktičan je, a ujedno je i privlačan za oko u svakoj kuhinji.

Trebat će ti malo konca, tanko uže i oštre škare. Prvo se bilje odvoji od biljke u jednakoj dužini i sveže u male vezice. Zatim se objese naopako na poprečno zategnuto uže. U idealnom slučaju, biljni vijenac treba pričvrstiti u suhu prostoriju bez prašine koja se redovito provjetrava. Na taj se način esencijalna ulja biljaka čuvaju tijekom procesa sušenja. Prvo bilje je spremno za upotrebu već nakon nekoliko dana.

I onda? Osušene grančice pogodne su za domaću biljnu sol, pojedinačno miješani biljni čaj ili za upotrebu u jelima. Biljni vijenac unosi prirodan izgled u kuhinju u kojem se može uživati tijekom cijele godine.

Photo: Shutterstock

Komentari 0